Αντίο γκρίνια: καλώς ήρθες ευγνωμοσύνη

πηγή εικόνας: Tomasz Marciniak από το Pixabay

 

Καθημερινά, αν ψάξει κανείς λόγους να γκρινιάξει θα τους βρει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτή η γκρίνια, συμβαίνει εξαιτίας των προσδοκιών που έχουμε. Προσδοκίες από εμάς, από τους άλλους, από την ίδια τη ζωή. Πολλές φορές, οι προσδοκίες αυτές δεν είναι δυνατό άμεσα (αν όχι καθόλου) να πραγματοποιηθούν. Κι αυτό μας ρίχνει στα «μαύρα πανιά». Η ευγνωμοσύνη μοιάζει με άγνωστη λέξη στο καθημερινό μας λεξιλόγιο.

Γκρίνια VS Ευγνωμοσύνης: 1 – 0

Τότε πέρα από τη γκρίνια έρχεται και η αγανάκτηση να μας χτυπήσει την πόρτα και αρχίζει το συναισθηματικό ξέσπασμα. Είτε με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς των άλλων, είτε με φωνές και εντάσεις που μας κάνουν να χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας. Είμαστε στη δίνη μιας «δυστυχίας» που παρασέρνει και τους γύρω στο πέρασμά μας. Πού καιρός για αναστοχασμό; Η ευγνωμοσύνη στα ψιλά γράμματα.

 

πηγή εικόνας: PublicDomainPictures από το Pixabay

 

Όταν γκρινιάζουμε έχουμε “δίκιο”

Η γκρίνια μετατρέπεται σε ένα όπλο ισχυροποίησης της προσωπικής μας τοποθέτησης στη ζωή. Θέλουμε το «δίκιο» να είναι με το μέρος μας αμφισβητώντας το δίκιο των άλλων, υποτιμώντας και εκμηδενίζοντάς το με διάφορους αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Όλες οι αδικίες σε εμάς, όλα τα βάρη σε εμάς, όλες οι ατυχίες πάνω μας.

 

Γκρινιάζω γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς

πηγή εικόνας: Clker-Free-Vector-Images από το Pixabay

Με όλα τα παραπάνω, αν το σκεφτεί κανείς λογικά, δεν είναι τυχαίο που οι γκρινιάρηδες έχουν αυτό που θα λέγαμε κοινώς, τον «ανθρωποδιώχτη». Ποιος θέλει να ξεκινήσει ευχάριστα τη μέρα του ακούγοντας τέτοιες «ψαλμωδίες»; Είναι γνωστό στους πάντες, ότι η μιζέρια θέλει παρέα αλλά τι φταίει και ο άλλος να δοκιμάζεται η υπομονή του στο να επιβεβαιώνει τους υποκειμενικούς λογισμούς του καθένα για το τι του φαίνεται «στραβό» σε αυτόν τον κόσμο;

Advertising

Advertisements
Ad 14

Κι όμως, υπάρχει ελπίδα να ατονίσει η εξαρτητική μας σχέση με τη γκρίνια, παίρνοντας έναν άλλον εναλλακτικό δρόμο. Αυτόν της ευγνωμοσύνης.

 

Ξεκινάμε με ευγνωμοσύνη τη μέρα μας

Φωτογραφία από 4653867 από το Pixabay

Ευγνωμοσύνη σημαίνει να αναγνωρίζουμε και να λέμε ευχαριστώ για ό,τι καλό έχουμε και απολαμβάνουμε ήδη στη ζωή μας. Είτε αυτό λέγεται υγεία, είτε νόηση, είτε σπίτι, είτε δουλειά, είτε οικογένεια, είτε φαγητό, είτε πόσιμο νερό, είτε σχολείο, είτε τεχνολογία, κ.ά. Συμβαίνει πως όλα αυτά που εμείς θεωρούμε αυτονόητα και δεδομένα στην καθημερινότητά μας, για άλλους ανθρώπους να είναι σκοπός ζωής.

Διαβάστε επίσης  Δε θέλω να μεγαλώσω: Ονομάζομαι Πήτερ Παν

Αλλαγή στάσης ζωής

Για παράδειγμα, υπάρχουν στον κόσμο άνθρωποι που ζουν και μεγαλώνουν μέσα στα σκουπίδια σε χωματερές. Γι’ αυτούς, το να ζήσουνε μέσα στο πιο ταπεινό σπιτάκι μέσα στα χωράφια και τη φύση είναι αυτοσκοπός. Πάντα, δηλαδή, θα υπάρχει κάποιος στον κόσμο που θα ζήλευε να βρισκόταν στη θέση που εμείς βρισκόμαστε ήδη. Όπως είπε και ο Επίκουρος «Σκέψου πως ό,τι έχεις τώρα, κάποτε γι’ αυτό είχες ελπίσει».

πηγή εικόνας: Wilhan José Gomes wjgomes από το Pixabay

 

Η πίεση για το θαύμα

Ο ανθρώπινος νους είναι κατασκευασμένος έτσι, ώστε να μη μένει αδρανής. Θέλει να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει. Να κυνηγά κάτι καλύτερο από αυτό που ήδη έχει. Δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό. Το κακό συμβαίνει όταν υπάρχει βία να επιτευχθεί ο στόχος σε χρόνο “εδώ και τώρα”. Αυτός ο αυστηρός προγραμματισμός είναι που «θρυμματίζει» το νευρικό σύστημα. Και φυσικά από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Τότε η πίεση παίρνει τον έλεγχο και όχι ο σώφρων νους.

Advertising

 

Η ευγνωμοσύνη ως διέξοδος

πηγή εικόνας: Clker-Free-Vector-Images από το Pixabay

 

Η ευγνωμοσύνη τότε έρχεται στη ζωή μας για να μας βγάλει από όλη αυτή τη ματαίωση και την απογοήτευση όλων των ονείρων και των στόχων που δεν επιτεύχθηκαν ή χρειάζονται κι άλλο χρόνο κι άλλη προσπάθεια για να επιτευχθούν. Μέσα από την άσκηση στην ευγνωμοσύνη, διδασκόμαστε να βλέπουμε τα θετικά πίσω από κάθε κατάσταση που τυχόν μέσα στην αγωνία και τα άγχη μας παραβλέπουμε.

 

Ευγνωμοσύνη: η συνταγή της χαράς και της αισιοδοξίας

πηγή εικόνας: meneya από το Pixabay

Με αυτό τον τρόπο ξανακερδίζουμε την αισιοδοξία μας και τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση. Το να εκτιμούμε αυτά που ήδη έχουμε μας κάνει επίσης χαρούμενους. Μας υπενθυμίζει πού τα έχουμε καταφέρει. Άρα το μείγμα χαράς και αισιοδοξίας θα μας δώσει περισσότερη ενέργεια. Δε θα χρειάζεται να εξαρτόμαστε πάντα από την εκτόνωση της  αρνητικότητάς μας. Η ευγνωμοσύνη θα είναι αυτή που θα μας φορτίζει με θετικά συναισθήματα και θα μας χαλαρώνει από το άγχος και την πίεση.

Διαβάστε επίσης  Πανελλήνιες: Ο ρόλος των γονέων στην ψυχολογία του παιδιού

Γκρίνια & Αυτο-υπονόμευση

πηγή εικόνας: ZeeNBee από το Pixabay

 

Χρειάζεται ακόμα να καταλάβουμε και να αποδεχτούμε ότι το πλέον φυσικό πράγμα στη ζωή είναι να μη συγχρονίζονται τα πράγματα που χρειαζόμαστε με την ώρα που τα θέλουμε. Είναι αναγκαίο να σταματήσουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας σαν τον καημένο που χρειάζεται λύπηση και συμπόνια επειδή θέλουμε κάτι πάρα πολύ και δεν το έχουμε. Αυτό είναι ένα σκεπτικό-παγίδα, που υπονομεύει τις δυνατότητες μας να ελέγξουμε την κατάσταση της ζωής μας και δε μας βοηθάει. Ίσα-ίσα, μας καθυστερεί και μας κλέβει τη χαρά της ζωής (και των διπλανών μας).

 

Κίνδυνος συναισθηματικών επιπλοκών

πηγή εικόνας: PixLoger από το Pixabay

 

Η ασταμάτητη γκρίνια και η επιμονή να τα βλέπουμε όλα απελπιστικά σκοτεινά μπορεί να οδηγήσει (αν δεν έχει οδηγήσει ήδη) σε καταθλιπτική διαταραχή του συναισθήματος. Δηλαδή, απ’ όλη τη χρωματική παλέτα των συναισθημάτων, ο νους μας κολλάει σε ένα αποκλειστικά χρώμα: το μαύρο. Εφόσον, τη δυσκολία δεν την προσεγγίζουμε θετικά με την ελπίδα να τη φέρουμε εις πέρας, χρησιμοποιούμε μόνιμα  την αυτό-λύπηση η οποία μας εξαντλεί και μας ρίχνει ακόμα περισσότερο ψυχολογικά. Στο μυαλό μας στριφογυρνάνε αρνητικές και απαισιόδοξες σκέψεις που αποκτούν ένα μόνιμα μελοδραματικό χαρακτήρα.

Advertising

 

Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας ως ένδειξη δύναμης

πηγή εικόνας: Gordon Johnson από το Pixabay

 

Εκεί χρειάζεται να ζητήσουμε και επαγγελματική βοήθεια. Άλλαξαν οι εποχές πια και το να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο ή έναν ψυχίατρο, σιγά και τι έγινε. Για το καλό του ψυχισμού σου το κάνεις. Αν πόναγε το δόντι σου δε θα πήγαινες στον οδοντίατρο; Αν το αυτοκίνητό σου δεν έπαιρνε μπρος δε θα το πήγαινες στο μηχανικό;

 

Η προσοχή μας σε  ό,τι μας γεμίζει θετικά συναισθήματα

πηγή εικόνας: Michal Jarmoluk από το Pixabay

 

Όταν, μάλιστα, δίνουμε την προσοχή μας  σε όλα αυτά για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, δημιουργούμε θετικό αυτο-συναίσθημα. Έτσι, συνειδητοποιούμε και επανεξετάζουμε όλα όσα έχουμε στη ζωή μας και μας κάνουν υπερήφανους. Που για κάποιους άλλους, μάλιστα,  δε θεωρούνται αυτονόητα. Ακόμα και το ότι ξυπνήσαμε σήμερα, είναι λόγος να γιορτάσουμε και να χαρούμε. Άλλοι δε στάθηκαν τόσο τυχεροί.

Διαβάστε επίσης  Το σύνδρομο της ιδρυματοποίησης: Προσαρμοστικοί παράγοντες

 

Ευγνωμοσύνη: η άλλη γλώσσα της ύπαρξής μας

πηγή εικόνας: Gordon Johnson από το Pixabay

 

Η ευγνωμοσύνη μέσα μας καλλιεργείται. Αν για ένα διάστημα τεσσάρων έως δώδεκα εβδομάδων, καταγράφουμε καθημερινά πράγματα και ανθρώπους που εκτιμάμε που υπάρχουν στη ζωή μας. Πολλές φορές αμελούμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη με λέξεις στα άτομα που μας βοήθησαν στο ξεκίνημά μας ή μας στήριξαν σε μια μας δυσκολία έστω και με την απλή ύπαρξή τους. Αλλά και μόνο που θα αναγνωρίσουμε τη βοήθεια των άλλων στον εαυτό μας είναι μεγάλη ωφέλεια γιατί αυτό μας δείχνει πως δεν ήμασταν ουσιαστικά μόνοι.

πηγή εικόνας: Joshua Choate από το Pixabay

 

Ό,τι αξίζει είναι οι στιγμές

πηγή εικόνας: photosforyou από το Pixabay

 

Επίσης, το ότι ξυπνήσαμε και είδαμε τον ήλιο, νιώσαμε το χάδι του αέρα στο πρόσωπό μας, μυρίσαμε τα όμορφα λουλούδια της αυλής μας, μας χαμογέλασε ένα παιδάκι, μας χαιρέτησε ένας γνωστός μας στο δρόμο, όλα αυτά που φτιάξαμε μόνοι μας και ό,τι ευχάριστο μας έριξε η ζωή στο διάβα μας, όλα είναι αφορμές για να χαρούμε και να αισθανθούμε καλά. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Καταγράφουμε τα πάντα. Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα πράγματα και γεγονότα που υπήρξαν σημαντικά για εμάς.

Advertising

 

Ευγνωμοσύνη στην προσφορά βοήθειας προς τους άλλους

πηγή εικόνας: mcmurryjulie από το Pixabay

 

Ευγνωμοσύνη δε νιώθει κανείς μόνο όταν παίρνει αλλά και όταν δίνει και μοιράζεται. Μάλιστα αποκτά και πιο αγαπητικό χαρακτήρα αυτή η προσφορά βοήθειας προς τους άλλους. Έτσι, η ζωή μας εμπλουτίζεται σε νόημα και νιώθουμε περισσότερο ευγνωμοσύνη γι’ αυτό που ζούμε.

 

Ευγνωμοσύνη: η απαρχή του συναισθηματικού πλούτου

 

 

πηγή εικόνας: Stanly8853 από το Pixabay

Η ευγνωμοσύνη κρύβει μέσα της μια μεγάλη δύναμη. Όποιος τη χρησιμοποιεί πλημμυρίζει από συναισθήματα ευφορίας. Με έναν τόσο πλούσιο συναισθηματικό κόσμο που δε δίνει τόση σημασία στο πόσα έχει αλλά στο τι είναι, αρχίζει κανείς να σχετίζεται και με τους άλλους διαφορετικά.

πηγή εικόνας: photosforyou από το Pixabay

 

Θα το δοκίμαζες;

Κάνε την αρχή και σημείωσε πιο κάτω στα σχόλια για τι είσαι ευγνώμων καθημερινά.

Advertising

Μετά από τέσσερις εβδομάδες, μοιράσου με την ομάδα τι επίδραση είχε η ευγνωμοσύνη στο συναισθηματικό σου κόσμο.

πηγή εικόνας: Gerd Altmann από το Pixabay

Αρκετά απασχολημένη να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο πέρα από το "Άδραξε τη μέρα", με ενδιαφέρει η διατύπωση ποικίλων θέσεων σε ζητήματα που άπτονται της ψυχολογίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Τρελαμένη cineholic και ανεκδιήγητη spoiler addict ταινιών, επιδίδομαι σε αναλύσεις τους με το δικό μου μοναδικό τρόπο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

5 προορισμοί για ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα

Ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα Στη σημερινή εποχή, που οι

2η Κινηματογραφική Ολυμπιάδα!

Ο 2ος υπερτελικός της Κινηματογραφικής Ολυμπιάδας μετά από έξι διαγωνισμούς