Ο Αυτισμός (ή Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος- ΔΑΦ) συνιστά μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία ορίζεται μέσω της παρατήρησης της συμπεριφοράς και επηρεάζει τις επικοινωνιακές, γνωστικές και ψυχοκινητικές λειτουργίες του ατόμου. Η διάγνωση του αυτισμού πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο στη νηπιακή ηλικία, γεγονός το οποίο συνιστά ένα από τα διακριτικά στοιχεία της διαταραχής. Μάλιστα, σε ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών παρατηρείται φυσιολογική ανάπτυξη μέχρι ένα συγκεκριμένο ηλικιακό στάδιο, στο οποίο σηματοδοτείται η αρχή της σταδιακής απόκλισης ακόμα και πολλές φορές η απώλεια κεκτημένων δεξιοτήτων (Kaplan & Sadocks, 2013).
Ο αυτισμός ως διαταραχή συνδέεται με μία σειρά από σημαντικές διατροφικές διαταραχές όπως είναι οι αλλεργίες, τα προβλήματα στο γαστρεντερικό σωλήνα καθώς επίσης και οι βασικές ελλείψεις βιταμινών, μετάλλων και άλλων απαραίτητων λιπαρών οξέων και αμινοξέων. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, πολλές έρευνες υποστηρίζουν τη σημασία της διατροφής στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, τα οποία συνοδεύουν την αυτιστική διαταραχή.
Προτεινόμενες διατροφικές παρεμβάσεις σε άτομα με αυτισμό
- Συμπληρώματα βιταμίνης Α, τα οποία βελτιώνουν τη βλεμματική επαφή, τις κοινωνικές δεξιότητες και τον ύπνο.
- Συμπληρώματα βιταμίνης Β6, τα οποία βελτιώνουν την οπτική επαφή, την ομιλία και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Η χορήγηση της βιταμίνης αυτής συνδέεται, επίσης, με την αύξηση της προσοχής και τη μειωμένη ευερεθιστότητα.
- Συμπληρώματα βιταμίνης C, τα οποία βελτιώνουν τις κοινωνικές σχέσεις και τις συναισθηματικές αντιδράσεις.
- Συμπληρωματική χορήγηση σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, τα οποία προάγουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς και τη μάθηση.
– Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για τη χορήγηση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, πρέπει πάντα να γίνονται οι απαιτούμενες εξετάσεις ενώ είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η άποψη του ιατρού και του διατροφολόγου.
Αυτισμός και δίαιτες
- Δίαιτα χωρίς γλουτένη και χωρίς καζεΐνη (GFCF).
Σημαντική κρίνεται η αποφυγή του γάλατος, όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, του σιταριού, του κριθαριού της βρώμης, της σίκαλης καθώς επίσης και των προϊόντων τους. Ουσιώδης είναι, λοιπόν, η εύρεση εναλλακτικών πηγών για την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D (σουσάμι, σαρδέλες, πράσινα φασόλια). Μετά από την εφαρμογή της συγκεκριμένης δίαιτας παρουσιάζεται βελτίωση σε περιπτώσεις διάρροιας, δυσκοιλιότητας και αυτοτραυματισμού.
- Κετογονική Δίαιτα.
Γνωστή και ως δίαιτα τριγλυκεριδίων. Το λίπος παρέχει την πλειοψηφία των θερμίδων,η πρωτεΐνη είναι στις ελάχιστες ημερήσιες απαιτήσεις, ενώ οι υδατάνθρακες είναι αυστηρά περιορισμένοι. Μετά από την εφαρμογή της παρουσιάζεται βελτίωση στην κοινωνική επαφή, τον λόγο, τη συνεργασία, την υπερκινητικότητα και τη μάθηση. Για την εφαρμογή της κετογονικής δίαιτας απαιτείται πάντα η στήριξη και η διαρκής παρακολούθηση από παιδονευρολόγο και διατροφολόγο.
- Δίαιτα Feingold.
Αποφεύγονται οι τεχνητές χρωστικές, οι τεχνητές αρωματικές, η ασπαρτάμη και τα τεχνητά συντηρητικά, τα οποία προκαλούν υπερκινητικότητα αλλά και διαταραχές συμπεριφοράς. Με την εφαρμογή της δίαιτας Feingold παρουσιάζεται βελτίωση στη συμπεριφορά, την προσοχή και στις εντερικές διαταραχές.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ