Αυτοδιάλογος: Πώς να τον ενισχύσεις υπέρ σου

αυτοδιάλογος
πηγή εικόνας: unsplash.com

Όταν θέλουμε να καταφέρουμε κάτι ή βιώνουμε μία δυσκολία, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πώς θα φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να το αναλύουμε. Ο αυτοδιάλογος είναι μία εσωτερική διεργασία, η συζήτηση που κάνουμε με τον εαυτό μας. Επηρεάζεται από το υποσυνείδητο μυαλό μας και αποκαλύπτει τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας. Ο αυτοδιάλογος μπορεί να είναι είτε θετικός είτε αρνητικός, ανάλογα το πώς επιλέγουμε να τον χρησιμοποιούμε. Επομένως, έχει τη δυνατότητα να μας παρακινήσει να φέρουμε εις πέρας ένα έργο ή να μας αποθαρρύνει εντελώς.

Η δύναμή του είναι μεγάλη και χρειάζεται να έχουμε επίγνωση για αυτό. Συγκεκριμένα, μελέτη βρήκε ότι όσοι μιλούσαν στον εαυτό τους σε δεύτερο ή τρίτο πρόσωπο πριν την εκτέλεση ενός έργου, ήταν περισσότερο αποτελεσματικοί από όσους μιλούσαν σε πρώτο πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει, διότι -με αυτό τον τρόπο- δημιουργείται μία ψυχολογική απόσταση στον αυτοδιάλογό μας. Αυτή συμβάλλει στην ηρεμία μας και στην αντιμετώπιση των δύσκολων στιγμών μας.

Από την άλλη πλευρά, κάποιες φορές η εσωτερική φωνή μας παίρνει αρνητική χροιά. Μας οδηγεί στο να κατηγορούμε τον εαυτό μας για τα λάθη μας, με αποτέλεσμα να ωθούμαστε στην αδράνεια. Κάνουμε αυτές τις σκέψεις, γιατί πιστεύουμε ότι περιορίζουν τον εγωισμό μας και ότι μας προετοιμάζουν για την απογοήτευση. Είναι, όμως, όσο βοηθητικές νομίζουμε;

Προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε, αξίζει να αναρωτηθούμε αν θεωρούμε χρήσιμο ή δίκαιο να μιλάμε κατ’ αυτό τον τρόπο σε έναν καλό μας φίλο.

Οφέλη του θετικού αυτοδιαλόγου:

Ο αυτοδιάλογος έχει την ικανότητα να ενισχύσει την απόδοσή μας και την γενικότερη ευεξία μας. Επίσης, αυτή η τενική χρησιμοποιείται και από τους αθλητές, έτσι ώστε να συμβάλλει στην όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοσή τους (π.χ. αυξημένη αντοχή). Πλείστα οφέλη έχουν βρεθεί και σχετικά με την υγεία. Αυτά είναι η αυξημένη ζωτικότητα, η μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, η βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και το λιγότερο στρες και δυσφορία.

Διαβάστε επίσης  Συγχώρεση: πώς μας οδηγεί στην απελευθέρωση από τις πληγές

Ακόμη, όσοι κάνουν πράξη τον θετικό αυτοδιάλογο ίσως έχουν νοητικές δεξιότητες που τους επιτρέπουν να είναι πιο επαρκείς στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Ερχόμαστε σε επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο και εξάγουμε συμπεράσματα για διάφορες καταστάσεις, κάτι που μας οδηγεί βήμα βήμα στην αυτογνωσία.

Πώς αξιοποιούμε τον αυτοδιάλογο προς όφελός μας:

Χρειάζεται πρώτα να καταβάλλουμε αρκετή προσπάθεια, ώστε εν τέλει να μας γίνει πιο αυτοματοποιημένη η κατάσταση. Ο λόγος για αυτό είναι επειδή -κατά κύριο λόγο- η ανθρώπινη φύση είναι επιρρεπής σε αρνητικό αυτοδιάλογο. Ωστόσο, με κάποια απλά βήματα, η πολυπόθητη αλλαγή είναι στο “τσεπάκι” μας. Καταρχάς, βοηθάει να αναγνωρίσουμε τις παγίδες που μας προκαλούν αρνητικές σκέψεις, για να είμαστε σε θέση να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Ένας άλλος τρόπος είναι να ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας, ώστε να διερευνήσουμε τί μας ανησυχεί και να οδηγηθούμε προς τη λύση.

Τέλος, έχει μεγάλη αξία να συναναστρεφόμαστε με θετικούς και αισιόδοξους ανθρώπους. Τα άτομα που έχουμε κοντά μας διαθέτουν μεγάλη επιρροή, μέσω της ενέργειας που εκπέμπουν, των συναισθημάτων που εκφράζουν και των συμπεριφορών τους. Έτσι, οι κατάλληλοι άνθρωποι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αυτοβελτίωσή μας. Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Jim Rohn:

Είσαι ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων που συναναστρέφεσαι περισσότερο.

 

Πηγές:

  • 3 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε τον αυτοδιάλογο προς όφελός σας. Ανακτήθηκε από https://meygeia.gr/ (τελευταία πρόσβαση 4/09/2022 στις 11:00)
  • Self-Talk. Ανακτήθηκε από https://www.psychologytoday.com/us (τελευταία πρόσβαση 4/09/2022 στις 11:00)
  • Positive Self-Talk: How Talking to Yourself Is a Good Thing. Ανακτήθηκε από https://www.healthline.com/ (τελευταία πρόσβαση 4/09/2022 στις 11:00)
Διαβάστε επίσης  Προσωπικότητα του ανθρώπου: τύπος ή ικανότητα;

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.