Διαταραχές προσωπικότητας στο ICD-11

Διαταραχές προσωπικότητας στο ICD-11

Η 11η αναθεώρηση της Διεθνούς Ταξινόμησης των Νόσων (ICD-11) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περιλαμβάνει μια θεμελιωδώς νέα προσέγγιση για τις Διαταραχές Προσωπικότητας (εφεξής ΔΠ). Το ICD-11 αναμένεται να εφαρμοστεί πρώτα στις ευρωπαϊκές χώρες πριν από άλλα κράτη μέλη του ΠΟΥ. Το παρόν άρθρο θα παρουσιάσει αυτή τη νέα προσέγγιση του ICD-11.

Αντί της διάγνωσης των ΔΠ σύμφωνα με τους γνωστούς κατηγορικούς τύπους, ο ιατρός πρέπει τώρα να επικεντρωθεί σε γενικές βλάβες της αυτο- και της διαπροσωπικής λειτουργίας, οι οποίες μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με τη συνολική τους σοβαρότητα (δηλ., Ήπια Διαταραχή Προσωπικότητας, Μέτρια Διαταραχή Προσωπικότητας, Σοβαρή Διαταραχή Προσωπικότητας).

Πηγή εικόνας: Πτυχές της λειτουργίας της προσωπικότητας που συμβάλλουν στον προσδιορισμό της σοβαρότητας στη Διαταραχή Προσωπικότητας

Προκειμένου να χαρακτηρίσει περαιτέρω μεμονωμένα χαρακτηριστικά, ο επαγγελματίας έχει επίσης την επιλογή να καθορίσει έναν ή περισσότερους τομείς χαρακτηριστικών που συμβάλλουν στην ατομική έκφραση της δυσλειτουργίας της προσωπικότητας. Αυτοί οι τομείς χαρακτηριστικών είναι:

  • η Αρνητική Συναισθηματικότητα (Negative Affectivity)
  • η Αποστασιοποίηση (Detachment)
  • η Αντικοινωνικότητα (Dissociality)
  • η Άρση των αναστολών (Disinhibition)
  • η Ανακαστία (Anakastia).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την ανακαστία στη διαταραχή προσωπικότητας ή στη δυσκολία της προσωπικότητας (Personality Difficulty) ως ένα από τα «Εξέχοντα χαρακτηριστικά ή μοτίβα προσωπικότητας» που σχετίζονται με διαταραγμένη προσωπικότητα:

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το βασικό του τομέα των χαρακτηριστικών Anakastia είναι η στενή εστίαση στο άκαμπτο πρότυπο της τελειότητας και του σωστού και του λάθους, και στον έλεγχο της συμπεριφοράς του ατόμου και των άλλων και στον έλεγχο των καταστάσεων για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με αυτά τα πρότυπα. Οι κοινές εκδηλώσεις της Ανανκαστίας, που δεν υπάρχουν όλες σε ένα άτομο σε μια δεδομένη στιγμή, περιλαμβάνουν:

  • την τελειομανία (π.χ., ανησυχία για τους κοινωνικούς κανόνες, τις υποχρεώσεις και τους κανόνες του σωστού και του λάθους, σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια, άκαμπτη, συστηματική, καθημερινή ρουτίνα, υπερ-προγραμματισμός, έμφαση στην οργάνωση, την τάξη και την τακτοποίηση) &
  • την συναισθηματική και συμπεριφορική ακαμψία (π.χ. άκαμπτος έλεγχος της συναισθηματικής έκφρασης, πείσμα και ακαμψία, αποφυγή κινδύνων, επιμονή και διαβούλευση).

Πηγή εικόνας: Ταξινόμηση των διαταραχών προσωπικότητας σύμφωνα με το ICD-11

Τέλος, με σκοπό τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των ατόμων που ενδέχεται να ανταποκριθούν σε θεραπείες που βασίζονται σε στοιχεία σύμφωνα με διεθνείς και εθνικές κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλήφθηκε ένας προσδιοριστής Μεταιχμιακού Μοτίβου, ο οποίος βασίζεται στα διαγνωστικά κριτήρια της Μεταιχμιακής Διαταραχής Προσωπικότητας του DSM-5.

Διαβάστε επίσης  Απροσδόκητη εξαφάνιση: ένα σημείο των καιρών

Πηγή

6D11.4 Anankastia in personality disorder or personality difficulty – ICD-11 MMS

Βιβλιογραφία

Bach, B., Kramer, U., Doering, S. et al. The ICD-11 classification of personality disorders: a European perspective on challenges and opportunities. bord personal disord emot dysregul 9, 12 (2022). https://doi.org/10.1186/s40479-022-00182-0

Advertising

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκοτεινό Χωριό (2004) – Φόβος για το άγνωστο και καλά κρυμμένα μυστικά

Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις για να κρύψεις την αλήθεια;

Σύνδρομο Tourette: Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία;

Σύνδρομο Tourette: Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία; Το σύνδρομο