Όταν ένας γονέας αγαπάει ένα παιδί αισθάνεται ότι θέλει να του αφιερώσει πολύτιμο χρόνο παρά την κούραση έστω και για λίγο αρκεί αυτός ο χρόνος να είναι μακριά από οθόνες. Όταν αγαπάς θέλεις και να φροντίσεις, να αποκτήσεις στιγμές με το παιδί και να κατανοήσει ότι θα είσαι δίπλα του. Κανένας ενήλικας δεν πρέπει να ξεχνάει την αίσθηση του να είναι παιδί γιατί θα λάβει πολλές απαντήσεις για το σήμερα και την αξία της αγάπης. Πολλοί αναρωτιούνται σε διάφορα στάδια της ζωής τους εάν όντως τους αγάπησαν οι γονείς τους.

Αρκετοί άνθρωποι επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί με σκοπό να έχουν κάποιον να τους φροντίσει όταν εκείνοι θα είναι ηλικιωμένοι έχοντας την ψευδαίσθηση ότι η ζωή τους θα συνεχίσει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Πολλοί  είναι οι γονείς που θεωρούν τα παιδιά τους κτήματα τα οποία στην μετέπειτα πορεία της ζωής τους είναι απόλυτα υποχρεωμένοι να ανταποδώσουν πίσω όλη την φροντίδα που είχαν όταν ήταν παιδιά , αλλά για ποια φροντίδα ;την συναισθηματική ή την υλική ; γιατί πολλοί γονείς δίνουν πιο πολύ υλική φροντίδα παρά συναισθηματική.

 

Κάποιοι γονείς βλέπουν το παιδί  σαν μια «επένδυση» σε κάποια συναισθηματική «τράπεζα», στην οποία «καταθέτουν» τη φροντίδα και την προσφορά για να την εισπράξουν κάποτε με…τόκο.

Γιώργος Πιντέρης, Ph,D. ψυχολόγος 

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σε πολλές άλλες περιπτώσεις το παιδί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο προσωπικής καταξίωσης. Ορισμένοι γονείς έχουν ως στόχο όχι να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί για το παιδί αλλά να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί σύμφωνα με την εξιδανικευμένη εικόνα που έχουν πλάσει μέσα στο μυαλό τους. Η πικρή αλλά αληθινή αλήθεια της βιολογίας είναι ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα χρωμοσώματα, τα γονίδια και το οικογενειακό ιστορικό και των δύο γονέων.

Οι γονείς έχουν μεγάλες προσδοκίες από τα παιδιά τους ίσως γιατί έκαναν κόπο για να τα μεγαλώσουν αλλά και γιατί έχουν μεγάλα όνειρα για εκείνα. Ας σκεφτούμε ότι τοποθετούμε  την αγάπη και τις προσδοκίες σε δύο ζυγαριές θα παρατηρήσουμε στην μία η ζυγαριά να γυρίζει στις προσδοκίες ενώ στην άλλη στην αγάπη. Και τα δύο έχουν ένα αποτέλεσμα αρκεί να διαλέξετε ποια θα ακολουθήσετε.

Ονομάζομαι Τζουλιάνα Ντότσι- Ντέλεϊ. Γεννήθηκα στην Αλβανία και σε ηλικία 4 ετών γνώρισα την Ελλάδα. Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ. Παρά τις σπουδές μου δεν ξέχασα τις μεγάλες μου αγάπες : τη συγγραφή και τη τέχνη. Η συγγραφή με ώθησε στο να γράψω δύο ποιητικές συλλογές " Το πορτραίτο της ποίησης" και το " Εγώ ειμί τό προσωπείον" σε συνεργασία με τις εκδόσεις Φυλάτος. Η τέχνη από την άλλη με ώθησε να αποκτήσω τη σπουδαία ευκαιρία να εργαστώ έως σήμερα ως δασκάλα ζωγραφικής σε παιδιά Δημοτικού στο τμήμα "Εργαστήρι Σκίτσου και Ζωγραφικής" σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Ιστριονική (Θεατρική) Διαταραχή Προσωπικότητας: Τι είναι, γιατί εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας; Η Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας – γνωστή και ως Θεατρική…

Ψυχολογία

Δεν Νιώθεις Αρκετός; Πώς Συνδέεται με την Οριακή Προσωπικότητα και Πώς να το Ξεπεράσεις

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (BPD) : Πολλοί άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους νιώθουν ότι «δεν…

Ψυχολογία

Γιατί τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των ενηλίκων;

Γιατί τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των ενηλίκων; Γιατί τα μικρά παιδιά συχνά…

Ψυχολογία

Το Πείραμα της Μικρής Άλμπερτ: Η απαρχή του φόβου και η ηθική στην έρευνα

Η ψυχολογία ως επιστήμη προσπάθησε για χρόνια να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται…

Ψυχολογία

Διαταραχές Διάθεσης

Οι διαταραχές διάθεσης χαρακτηρίζονται από σοβαρές διαταραχές στη διάθεση και τα συναισθήματα, πιο συχνά κατάθλιψη,…

Ψυχολογία

Η συνταγή κατά του άγχους: Ένα βοήθημα για την καθημερινότητα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται εξαιτίας του άγχους. Το “Η συνταγή κατά…

Ψυχολογία

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια. Μέσα από δημιουργικές…