Instagram: Πόσο επηρεάζει τελικά τη ζωή μας;

Πηγή εικόνας: bigambitions.co.za

Τα τελευταία χρόνια το instagram έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας. Περνάμε ώρες να κοιτάμε φωτογραφίες. Προσπαθούμε να πετύχουμε την καλύτερη λήψη της φωτογραφίας μας, μετά να την επεξεργαστούμε και να την ποστάρουμε, περιμένοντας στωικά τα αποτελέσματα. Θα πάρει αρκετά likes; Μας απασχολεί τόσο πολύ αυτή η ψεύτικη ομορφιά…

“Προσπάθησα αρκετές φορές να διαγράψω τον λογαριασμό μου στο instagram, μιας που καταλάβαινα πόσο με επηρεάζει. Μετά από λίγο θύμωνα με τον εαυτό μου που έπεφτα για άλλη μια φορά σε αυτήν την παγίδα και που δεν ήμουν τόσο δυνατή, όπως ο κάθε χρήστης που δεν επηρεάζεται. Εσείς μπορεί να μην ταράζεστε τόσο εύκολα, εμένα, όμως, το instagram βγάζει στη φόρα ακόμα και την πιο μικρή μου ανασφάλεια.  
Στην αρχή θα “σκρολάρω” σχεδόν αδιάφορη κοιτώντας βιαστικά τις φωτογραφίες. Λίγο αργότερα, το μυαλό μου θα υπερφορτωθεί από ερωτήματα και η διάθεσή μου θα αλλάξει απότομα.  
Άραγε αυτή η φωτογραφία μου θα αρέσει στους “φίλους” μου; – Δεν έχει πάρει αρκετά likes αυτή η φωτογραφία. – Γιατί; – Δεν είμαι μάλλον αρκετά όμορφη όπως αυτή. – Κοίτα το σώμα αυτής της κοπέλας, πώς τα καταφέρνει; – Εμένα το σώμα μου είναι χάλια. – Αυτός που μου αρέσει έκανε like σε μια άλλη κοπέλα πολύ πιο όμορφη από εμένα, σιγά μην τον κερδίσω ποτέ. Γιατί εγώ να μην μπορώ να κάνω τη ζωή της, κοίτα φωτογραφίες. – Τι έχει εκείνη που δεν έχω εγώ;  
Θα κλείσω το instagram, θα σταματήσω να κοιτάω φωτογραφίες, πολλές φορές θα το διαγράψω ξανά. Και πάλι από την αρχή”.  

Ψυχική υγεία και instagram: Μια περίπλοκη σχέση 

Με τις λέξεις μπορούμε να διαφωνήσουμε, τις απόψεις μπορούμε να τις συζητήσουμε και τις ειδήσεις μπορούμε να τις ακούμε και να τις φιλτράρουμε. Στην εικόνα, όμως, πολλές φορές τα περιθώρια “άμυνας” είναι λιγότερα. Βασιζόμαστε μόνο στην εικόνα και αναπόφευκτα όλα τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Στο instagram μετράει η εξωτερική εμφάνιση, το σώμα και οι διαστάσεις του. Σημαντικό ρόλο έχουν τα όμορφα ρούχα και η “ευτυχισμένη” ζωή.

Διαβάστε επίσης  Μοναξιά και μοναχικότητα: δύο διαφορετικές έννοιες

Τα φίλτρα και τα edit tools του instagram βοηθούν στο να φτιαχτεί μια εικόνα για τον άνθρωπο που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Έτσι, οι περισσότεροι ντρεπόμαστε για το σώμα μας, αφού πιστεύουμε πως δεν πληρεί τις προϋποθέσεις του “ωραίου σώματος”. Θα επεξεργαστούμε πολύ μια φωτογραφία, ώστε να ταυτίζεται με τις υπόλοιπες και θα παρουσιάσουμε μια εικόνα που ελάχιστα μας μοιάζει. Δε θα τσαλακωθούμε και θα καταπιέσουμε τον εαυτό μας να ταυτιστεί με οτιδήποτε επιτάσσει η μόδα του instagram. Πολλές φορές, θα αλλάξουμε και τις διατροφικές μας συνήθειες, αφού, κατά το instagram, το “ιδανικό” σώμα συνδυάζεται μόνο με το υγιεινό φαγητό. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουμε πως όλα αυτά είναι ψεύτικα, όμως συνεχίζουμε να το κάνουμε.

Φαίνεται πως όλο αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος, που δύσκολα μπορούμε να βγούμε από αυτόν.

Σχετική εικόνα
newsweek.com

Αν λοιπόν αναρωτιέσαι αν το instagram έχει τη δύναμη να τροφοδοτήσει μια κρίση ψυχικής υγείας, η απάντηση είναι “Ναι”. 

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας κατέδειξε πως το μέσο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία (άγχος, κατάθλιψη, μοναξιά, ανασφάλεια για την εικόνα μας, εκφοβισμό) είναι το instagram. 

Οι αψεγάδιαστες φωτογραφίες και η σύγκρισή μας με τόσα άλλα πρόσωπα μάς προκαλεί το αίσθημα τις ανεπάρκειας. Δίνοντας βάση μόνο στην εικόνα, ξεχνάμε να αγαπήσουμε πραγματικά τον εαυτό μας. Δε δεχόμαστε οτιδήποτε δικό μας δεν είναι “τέλειο”. Γεμίζουμε άγχος και ανασφάλειες τόσο για την εξωτερική μας εμφάνιση, όσο και για τον τρόπο ζωής μας. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και δε δίνουμε χώρο στα ελαττώματά μας. Και αν βέβαια δεν τα καταφέρουμε και οι φωτογραφίες μας δεν έχουν την απήχηση που περιμέναμε, σε πολλές περιπτώσεις θα κλειστούμε στον εαυτό μας. Δε θα είμαστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας και θα τον υποτιμάμε συνεχώς συγκρίνοντάς τον με τόσους άλλους. 

Διαβάστε επίσης  4+1 πιο «Instagram» πόλεις του κόσμου

Κλείνοντας, θα παραθέσω μια φράση του προέδρου του Royal College of Psychiatrists : “Δεν αμφιβάλλω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν ρόλο στη δυστυχία, όμως τα αρνητικά τους είναι όσα και τα οφέλη τους”.
Αφού πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι στη ζωή μας, θα πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε το σωστό τρόπο χρήσης τους. Να τα χρησιμοποιούμε όσο μας κάνουν καλό και να ξέρουμε να σταματάμε, όταν αυτά αρχίζουν να μας επηρεάζουν αρνητικά.

Ονομάζομαι Αλεβίζου Θέμις και είμαι πτυχιούχος στο τμήμα της ψυχολογίας με κατεύθυνση στην ειδική αγωγή. Αυτήν την περίοδο, εκπαιδεύομαι ,επίσης, στην Γνωστική - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.
Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική και να γράφω. Κλείνοντας, θα αφήσω εδώ αυτό το quote : "Don't forget to tell yourself positive things daily."

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.