Κάνναβη: Ο αντίκτυπος στην εργαζόμενη μνήμη

Ο αντίκτυπος της χρήσης κάνναβης

Το παρον άρθρο με τίτλο Κάνναβη: Ο αντίκτυπος στην εργαζόμενη μνήμη παρουσιάζει τα ευρήματα μίας πρόσφατης μελέτης για τον αντίκτυπο της χρήσης κάνναβης στις γνωστικές λειτουργίες.

Μια νέα μελέτη διερευνά τις επιπτώσεις τόσο της πρόσφατης όσο και της χρόνιας χρήσης κάνναβης στη λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια γνωστικών δοκιμασιών. Η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της που έχει ολοκληρωθεί ποτέ, εξέτασε τις επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης σε πάνω από 1,000 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 22 έως 36 ετών, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της απεικόνισης του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 63% των χρόνιων χρηστών κάνναβης παρουσίασαν μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας εργαζόμενης μνήμης, ενώ το 68% των χρηστών που ξεκίνησαν τη χρήση κάνναβης πρόσφατα επέδειξαν επίσης παρόμοια επίδραση. Αυτή η μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σχετίστηκε με χειρότερη εργαζόμενη μνήμη η οποία αφορά την ικανότητα διατήρησης και χρήσης πληροφοριών για την εκτέλεση δοκιμασιών. Για παράδειγμα, η εργαζόμενη μνήμη επιτρέπει σε ένα άτομο να ακολουθεί τις οδηγίες που μόλις του έχουν δοθεί ή να οπτικοποιεί και να χειρίζεται τις πληροφορίες διανοητικά, όπως η επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος.

Πηγή εικόνας: Κάνναβη: Ο αντίκτυπος στην εργαζόμενη μνήμη

«Καθώς η χρήση κάνναβης συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, η μελέτη των επιπτώσεών της στην υγεία έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντική. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να παρέχουμε μια ολοκληρωμένη κατανόηση τόσο των οφελών όσο και των κινδύνων της χρήσης κάνναβης, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να λαμβάνουν αποφάσεις και να κατανοούν πλήρως τις πιθανές συνέπειες», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Joshua the Gowin, Δρ. του Πανεπιστήμιου του Κολοράντο.

Στη μελέτη, οι βαριοί χρήστες θεωρούνται οι νεαροί ενήλικες που έχουν κάνει χρήση κάνναβης περισσότερες από 1,000 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ενώ, η χρήση 10 έως 999 φορές θεωρήθηκε ως μέτρια χρήση και η χρήση λιγότερων των 10 φορών θεωρήθηκε μη χρήση. Οι ερευνητές μελέτησαν τη νευρική απόκριση των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας μαγνητικής τομογραφίας (MRI) και τους έδωσαν επτά γνωστικές δοκιμασίες να ολοκληρώσουν. Οι δοκιμασίες εξέτασαν την εργαζόμενη μνήμη, την ανταμοιβή, το συναίσθημα, τη γλώσσα, τις κινητικές δεξιότητες, τη σχεσιακή αξιολόγηση και τη θεωρία του νου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κάνναβη είχε στατιστικά σημαντική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών για την εργαζόμενη μνήμη, πράγμα που σημαίνει ότι η παρατηρούμενη επίδραση είναι πολύ απίθανο να οφείλεται σε τυχαία πιθανότητα. Αυτή η επίδραση παρατηρήθηκε τόσο στους χρόνιους χρήστες κάνναβης όσο και στους χρήστες που ξεκίνησαν πρόσφατα τη χρήση κάνναβης. Ο αντίκτυπος ήταν λιγότερο σημαντικός για τις άλλες δοκιμασίες.

«Εφαρμόσαμε τα υψηλότερα πρότυπα στην έρευνά μας, θέτοντας αυστηρά όρια στατιστικής σημαντικότητας και στις επτά δοκιμασίες γνωστικής λειτουργίας. Για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, χρησιμοποιήσαμε τη διόρθωση ψευδούς ποσοστού ανακάλυψης (FDR)».

Κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών εργαζόμενης μνήμης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βαριά χρήση κάνναβης φαινόταν να μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου (ραχιαίος προμετωπιαίος φλοιός, περιφερικός προμετωπιαίος φλοιός και πρόσθια νησίδα). Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται σε σημαντικές γνωστικές λειτουργίες όπως η λήψη αποφάσεων, η μνήμη, η προσοχή και η συναισθηματική επεξεργασία.

Ωστόσο, ο Gowin αναφέρει ότι η έρευνά τους υποδηλώνει επίσης ότι η αποχή από τη χρήση κάνναβης προτού κανείς προβεί σε μια γνωστική δοκιμασία θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης.

«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τη σχέση τους με την κάνναβη, καθώς η απότομη αποχή θα μπορούσε επίσης να διαταράξει τη γνωστική τους ικανότητα. Για παράδειγμα, οι βαριοί χρήστες μπορεί να χρειαστεί να είναι πιο προσεκτικοί», λέει ο Gowin.

Και προσθέτει, «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία χρειαζόμαστε ακόμα απαντήσεις σχετικά με το πώς η κάνναβη επηρεάζει τον εγκέφαλο. Απαιτούνται μεγάλες, διαχρονικές μελέτες για να καταλάβουμε εάν η χρήση κάνναβης αλλάζει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου, πόσο διαρκούν αυτές οι επιπτώσεις και ποιος είναι ο αντίκτυπός τους σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες».

Το παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγλλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου που μπορεί να βρεθεί εδώ.

Βιβλιογραφία

Joshua L. Gowin, Jarrod M. Ellingson, Hollis C. Karoly, Peter Manza, J. Megan Ross, Matthew E. Sloan, Jody L. Tanabe, Nora D. Volkow. Brain Function Outcomes of Recent and Lifetime Cannabis Use. JAMA Network Open, 2025; 8 (1): e2457069 DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2024.57069

Διαβάστε επίσης  14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
University of Colorado Anschutz Medical Campus. “Largest study ever done on cannabis and brain function finds impact on working memory.” ScienceDaily. ScienceDaily, 28 January 2025. <www.sciencedaily.com/releases/2025/01/250128123644.htm>.

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κολλημένοι στη ζάλη, χαμένοι...

Κολλημένοι στη ζάλη, χαμένοι…

Κολλημένοι στη ζάλη. Σε μια φούσκα με εμάς να κοιτάμε
Ροδώπις: Η πρώτη εκδοχή της Σταχτοπούτας

Ροδώπις: Η πρώτη εκδοχή της Σταχτοπούτας

Η ιστορία μιας φημισμένης γυναίκας που οι αρχαίοι συγγραφείς προδίδουν