Το παρόν άρθρο

Ποια είναι τα ποσοστά αυτοκτονίας των γιατρών στις ΗΠΑ; Εμφανίζουν οι γιατροί στις ΗΠΑ υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονίας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό; Το παρόν άρθρο θα παρουσιάσει τα ευρήματα μίας πρόσφατης επιδημιολογικής μελέτης η οποία συμπεριέλαβε δεδομένα από 97,915 αποβιώσαντες με σκοπό τη διερεύνηση του ποσοστού της αυτοκτονίας ανδρών και γυναικών γιατρών και την ανάλυση σχετικών παραγόντων, συγκρίνοντας τα ευρήματα με τον γενικό πληθυσμό.

Αν και η πρακτική της ιατρικής μπορεί να φέρει ανταμοιβές, οι γιατροί είναι άνθρωποι πάνω από όλα, και έτσι, υπόκεινται στις τεράστιες πιέσεις που συνοδεύουν το επάγγελμά τους — οι πολλές ώρες εργασίας, το βάρος του να λαμβάνουν αποφάσεις ζωής ή θανάτου, η φροντίδα για τους ασθενείς τους, οι αλλαγές στο σύστημα υγείας, η έλλειψη αυτονομίας, και o αυξανόμενος χρόνος που αφιερώνεται στον υπολογιστή αντί για τους ασθενείς.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γιατροί βιώνουν υψηλό ποσοστό έλλειψης ικανοποίησης από τη ζωή και την καριέρα, εξάντληση, συμπτώματα καταθλιπτικής διαταραχής, χρήσης ουσιών και πιθανής αυτοκτονίας. Περαιτέρω, ο επιπολασμός της κατάθλιψης για τους γιατρούς εκτιμάται ότι είναι 29%, με τη μία έρευνα να δείχνει ποσοστά από 19,1% έως 38,5% για τα συμπτώματα της ήπιας έως σοβαρής κατάθλιψης για όλες τις ειδικότητες γιατρών. 

Η πανδημία COVID συσχετίστηκε με αυξημένο ποσοστό εξουθένωσης των γιατρών. Οι περισσότερες έρευνες μετά την πανδημία COVID έδειξαν ποσοστά εξουθένωσης των γιατρών σε ποσοστό 50%, ποσοστά κατάθλιψης τόσο υψηλά όσο τα ποσοστά του γενικού πληθυσμού, και ποσοστό πρόσφατου ή τρέχοντα αυτοκτονικού ιδεασμού γύρω στο 10%.

Η έρευνα

Η επιδημιολογική μελέτη των Makhija και των συνεργατών (2025) διερεύνησε τα ποσοστά της αυτοκτονίας γιατρών και μη γιατρών ηλικίας 25 ετών και άνω στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2021 για 30 πολιτείες και την Oυάσινγκτον (DC).

Διαβάστε επίσης  Το Σύνδρομο του Οθέλλου και η παθολογική ζήλια

Ευρήματα

  • Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 448 γιατρούς (354 [79%] άντρες και 94 [21%] γυναίκες, με μέση ηλικία τα 60 έτη [τυπική απόκλιση = 16 έτη] και 97,467 άτομα του γενικού πληθυσμού (76,697 [79%] άντρες και 20,770 [21%] γυναίκες, με μέση [τυπική απόκλιση] ηλικία τα 51 έτη [17 έτη].
  • Οι γυναίκες γιατροί είχαν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα αυτοκτονίας ανά 100,000 ανθρώποι-ανά έτος από τον γενικό πληθυσμό των γυναικών το 2017 και το 2019, με συνολικά υψηλότερη συχνότητα αυτοκτονίας μεταξύ του 2017 και του 2021.
  • Οι άνδρες γιατροί είχαν συνολικά σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα αυτοκτονίας από το 2017 έως το 2021 από τον γενικό πληθυσμό των ανδρών.
  • Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό και συμπεριλαμβανομένων όλων των διαθέσιμων δεδομένων, οι γιατροί είχαν υψηλότερες πιθανότητες καταθλιπτικής διάθεσης καθώς επίσης προβλημάτων ψυχικής υγείας, οικογενειακών προβλημάτων, προβλημάτων στην εργασία τους και προβλημάτων με τον νόμο που προηγούνταν της αυτοκτονίας τους, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Πηγή εικόνας: Καταστάσεις που προηγούνταν της αυτοκτονίας

  • Οι γιατροί είχαν επίσης υψηλότερες πιθανότητες θετικής τοξικολογίας για την καφεΐνη, το δηλητήριο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις βενζοδιαζεπίνες, τα αγχολυτικά, τις μη βενζοδιαζεπίνες ή τα υπνωτικά και των φαρμάκων που δε συνταγογραφούνται για οικιακή χρήση.  

Πηγή εικόνας: Κύρια ευρήματα

Συμπεράσματα

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν την υψηλότερη συχνότητα αυτοκτονίας στις γυναίκες γιατρούς στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ήταν γιατροί. Οι στρατηγικές πρόληψης της αυτοκτονίας εξακολουθούν να είναι δικαιολογημένες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες γιατρούς.

 

Βιβλιογραφία

Makhija HDavidson JELee KCBarnes AChoflet AZisook S. National Incidence of Physician Suicide and Associated Features. JAMA Psychiatry. Published online February 26, 2025. doi:10.1001/jamapsychiatry.2024.4816

Διαβάστε επίσης  Γυναίκες ψυχαναλύτριες που έμειναν στην ιστορία
Advertisements
Ad 14

Advertising

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βιταμίνη Ε και φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις

Βιταμίνη Ε και φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις Το παρόν άρθρο, με

Μελίνα Ασλανίδου: Από τον Πόντο στην Καρδιά της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής

Η Μελίνα Ασλανίδου ήρθε στον κόσμο στις 28 Αυγούστου