Το παρόν άρθρο, με τίτλο Χρόνος μπροστά στην οθόνη και αναπτυξιακή καθυστέρηση, θα παρουσιάσει τα ερευνητικά ευρήματα μίας πρόσφατης, μεγάλης κλίμακας μελέτης που διερεύνησε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη και πώς επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών.
Για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες και κοιμούνται επαρκώς με σκοπό την υγιή τους ανάπτυξη και ευεξία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχουν εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούν τον περιορισμό του χρόνου μπροστά στις οθόνες για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του ορίου της 1 ώρας την ημέρα για παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών.
Ο χρόνος μπροστά στην οθόνη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ταχείας εξάπλωσης των ψηφιακών συσκευών και της πανδημίας COVID-19. Επομένως, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη πώς ο χρόνος μπροστά στην οθόνη επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών.
Η έρευνα
Ερευνητικός σκοπός
Οι ερευνητές διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ του χρόνου της έκθεσης στην οθόνη των παιδιών στην ηλικία του 1ου έτους και 5 τομέων αναπτυξιακής καθυστέρησης:
- επικοινωνία
- αδρή κινητικότητα
- λεπτή κινητικότητα
- επίλυση προβλημάτων &
- προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες στην ηλικία των 2 και 4 ετών.
Κάθε αναπτυξιακός τομέας κυμαινόταν από 0 έως 60 μονάδες. Η αναπτυξιακή καθυστέρηση ορίστηκε η συνολική βαθμολογία για κάθε τομέα η οποία ήταν μικρότερη από 2 τυπικές αποκλίσεις από τη μέση βαθμολογία του τομέα.
Χρόνος μπροστά στην οθόνη
Ο χρόνος μπροστά στην οθόνη ορίστηκε ο χρόνος που τα άτομα περνούν βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα, tablet και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Δείγμα της έρευνας
Έγκυες γυναίκες σε 50 μαιευτικές κλινικές και νοσοκομεία στις Νομαρχίες Miyagi και Iwate στην Ιαπωνία συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη μεταξύ Ιουλίου 2013 και Μαρτίου 2017. Πληροφορίες συλλέχθηκαν για 7,097 ζεύγη μητέρας-παιδιού οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2023. Προσδιορίστηκαν τέσσερις κατηγορίες χρόνου έκθεσης στη οθόνη για παιδιά ηλικίας 1ος έτους:
- λιγότερο απο 1 ώρα την ημέρα
- από 1 ώρα έως λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα
- από 2 ώρες έως λιγότερο από 4 ώρες &
- 4 ώρες ή περισσότερες την ημέρα.
Ευρήματα
- Από τα 7,097 παιδιά σε αυτή τη μελέτη, τα 3,674 ήταν αγόρια (51,8%) και τα 3,423 ήταν κορίτσια (48,2%).
- Όσον αφορά τον χρόνο έκθεσης μπροστά στην οθόνη ανά ημέρα:
- 3,440 παιδιά (48,5%) είχαν χρόνο έκθεσης λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα
- 2,095 παιδιά (29,5%) είχαν χρόνο έκθεσης από 1 ώρα έως λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα
- 1,272 παιδιά (17,9%) είχαν χρόνο έκθεσης από 2 ώρες έως λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα &
- 290 παιδιά (4,1%) είχαν χρόνο έκθεσης 4 ώρες ή περισσότερες την ημέρα.
- Ο χρόνος που περνούσαν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο αναπτυξιακής καθυστέρησης στην ηλικία των 2 ετών στους τομείς της επικοινωνίας, της λεπτής κινητικότητας, της επίλυσης προβλημάτων και των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.
- Όσον αφορά τον κίνδυνο αναπτυξιακής καθυστέρησης στην ηλικία των 4 ετών, εντοπίστηκαν συσχετίσεις στους τομείς επικοινωνίας (για 2 έως <4 ώρες/ημέρα· για ≥4 έναντι <1 ώρα/ημέρα) και της επίλυσης προβλημάτων (για ≥4 έναντι <1 ώρα/ημέρα).
Συμπεράσματα
Σε αυτή τη μελέτη, ο μεγαλύτερος χρόνος μπροστά στην οθόνη για παιδιά ηλικίας 1ος έτους συσχετίστηκε με αναπτυξιακές καθυστερήσεις στην επικοινωνία και την επίλυση προβλημάτων στις ηλικίες των 2 και 4 ετών. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι τομείς της αναπτυξιακής καθυστέρησης θα πρέπει να εξεταστούν ξεχωριστά σε μελλοντικές συζητήσεις σχετικά με τον χρόνο μπροστά στην οθόνη και την ανάπτυξη των παιδιών.
Advertising
Το παρόν άρθρο, με τίτλο Χρόνος μπροστά στην οθόνη και αναπτυξιακή καθυστέρηση, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή του πρωτότυπου άρθρου παρακάτω.
Βιβλιογραφία
Takahashi I
Obara T Ishikuro M, et al. Screen Time at Age 1 Year and Communication and Problem-Solving Developmental Delay at 2 and 4 Years. JAMA Pediatr. 2023;177(10):1039–1046. doi:10.1001/jamapediatrics.2023.3057