Το παρόν άρθρο
Το παρόν άρθρο εστιάζει στο δίκτυο των συνομηλίκων με ψυχική διαταραχή και τις επιπτώσεις μετέπειτα στη ζωή του ατόμου. Συγκεκριμένα, το να έχει ένας έφηβος ή μία έφηβη έναν συμμαθητή/μία συμμαθήτρια με κάποια ψυχική διαταραχή σχετίζεται με την εκδήλωση ψυχικής διαταραχής μετέπειτα στη ζωή του ατόμου; Ερευνητικά ευρήματα έχουν δείξει ότι οι ψυχικές διαταραχές μπορεί να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο μέσα στα κοινωνικά δίκτυα.
Το παρόν άρθρο θα παρουσιάσει τον ερευνητικό σκοπό, τα ερευνητικά ευρήματα και τα συμπεράσματα μίας επιδημιολογικής μελέτης στη Φινλανδία που συμπεριέλαβε δεδομένα για περισσότερα από 700,000 ατομα για να διερευνήσει εάν το να έχει ένα άτομο εφηβικής ηλικίας έναν συνομήλικο στη σχολική του τάξη με μία ψυχική διαταραχή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικής διαταραχής μετέπειτα στη ζωή του ατόμου.
Η επιδημιολογική μελέτη του Alho και των συνεργατών του (2024)
Ερευνητικός σκοπός
Ο Alho και οι συνεργάτες του (2024), στην επιδημιολογική τους μελέτη, συμπεριέλαβαν δεδομένα για περισσότερα από 700,000 άτομα για να διερευνήσουν εάν η διάγνωση κάποιας ψυχικής διαταραχής στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου (~ 16 έτη) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τη διάγνωση κάποια ψυχικής διαταραχής μετέπειτα στη ζωή του ατόμου. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δεδομένα για όλα τα άτομα που γεννήθηκαν στη Φινλανδία από τον Ιανουάριο του 1985 έως και τον Δεκεμβρίου του 1997. Ως έκθεση ορίστηκε η έκθεση σε ένα ή περισσότερα άτομα που διαγνώστηκαν με κάποια ψυχική διαταραχή στην ίδια σχολική τάξη όταν οι έφηβοι ήταν ~ 16 ετών. Oι ερευνητές όρισαν εάν ο έφηβος είχε έναν συμμαθητή με ψυχική διαταραχή στην ίδια σχολική τάξη ή περισσότερους του ενός και ανέλυσαν τον κίνδυνο εκδήλωσης κάποιας ψυχικής διαταραχής για:
- τον πρώτο χρόνο της έκθεσης
- τον 2ο και 3ο χρόνο της έκθεσης
- τον 4ο και 5ο χρόνο της έκθεσης
- μετά τα 5 χρόνια, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Οι ψυχικές διαταραχές κατηγοριοποιήθηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες:
- Διαταραχές της διάθεσης
- Αγχώδεις διαταραχές
- Εσωτερικευμένες διαταραχές
- Εξωτερικευμένες διαταραχές
- Κατάχρηση ουσιών
- Σχιζοφρένεια
- Διαταραχές πρόσληψης τροφής
- Συμπεριφορικές και συναισθηματικές διαταραχές.
Ερευνητικά ευρήματα
Οι ερευνητές βρήκαν ότι:
- Από τα 713,809 άτομα της επιδημιολογικής μελέτης, 47,433 είχαν διαγνωστεί με κάποια ψυχική διαταραχή μέχρι την ηλικία των 16 ετών περίπου.
- Βρέθηκε μία συσχέτιση δόσης-απόκρισης, χωρίς σημαντική αύξηση στον μετέπειτα κίνδυνο όταν υπήρχε ένας διαγνωσμένος συμμαθητής, αλλά υπήρχε αύξηση 5% όταν υπήρχαν περισσότεροι του ενός συμμαθητές.
- Ο κίνδυνος δεν αυξανόταν όσο περνούσε ο χρόνος. Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης ήταν υψηλότερος κατά το πρώτο έτος παρακολούθησης, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατά 9% για έναν διαγνωσμένο συμμαθητή και 18% για περισσότερους του ενός διαγνωσμένους συμμαθητές.
- Από τις ψυχικές διαταραχές που εξετάστηκαν, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τις διαταραχές της διάθεσης, τις αγχώδεις διαταραχές και τις διατροφικές διαταραχές.
Συμπεράσματα
Τα ευρήματα της επιδημιολογικής μελέτης του Alho και των συνεργατών του (2024) προτείνουν ότι οι ψυχικές διαταραχές μπορεί να μεταδίδονται μέσα στα δίκτυα των συνομηλίκων εφηβικής ηλικίας. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η έρευνα θα πρέπει να στραφεί στους μηχανισμούς μέσω των οποίων μεταδίδονται οι ψυχικές διαταραχές στο δίκτυο των συνομηλίκων.
Βιβλιογραφία
Alho, J., Gutvilig, M., Niemi, R., Komulainen, K., Böckerman, P., Webb, R. T., κ.ά. (2024). Transmission of Mental Disorders in Adolescent Peer Networks. JAMA Psychiatry, 81(9), 882-888. https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2024.1126