
Υπάρχουν φορές όπου ένας καθρέφτης μπορεί να φέρει εφιάλτες φρικτούς. Εφιάλτες ολοζώντανους. Φαντάσου τον εαυτό σου μπροστά από ένα μεγάλο κομμάτι γυαλί. Όσο περισσότερο κοιτάζεις το σώμα σου σε αυτό, τόσο διαφορετικό δείχνει. Το μυαλό σου το παραμορφώνει μπροστά στα μάτια σου με έναν τρόπο που εσύ μισείς. Με έναν τρόπο που σε πνίγει. Λες και η ίδια σου η αντανάκλαση ουρλιάζει τις πιο σκοτεινές σκέψεις σου και όλους τους φόβους σου. Αυτό λοιπόν είναι ένα μικρό κομμάτι της ψυχογενής ανορεξίας.
Τι είναι η ψυχογενής ανορεξία
Η ψυχογενής ανορεξία είναι μία διαταραχή πρόληψης της τροφής. Το άτομο που πάσχει από την συγκεκριμένη διαταραχή περιορίζει σημαντικά την σύλληψη τροφής με αποτέλεσμα να χάνει αρκετό σωματικό βάρος. Δεν παίρνει τις κατάλληλες θερμίδες, μειώνει τα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας και αποφεύγει οτιδήποτε παχυντικό. Επιπλέον, ο έλεγχος είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι καθώς δεν πρέπει με τίποτα να χαθεί. Το άτομο μέσα από την εσωτερική μάχη του, νιώθει πως πρέπει να τον κρατά σφικτά στα χέρια του. Και ο φόβος να μην πάρει κιλά είναι ένας δαίμονας που κυριεύει το μυαλό του.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν στην ψυχογενή ανορεξία αλλά και στις διατροφικές διαταραχές γενικότερα. Μπορεί να είναι βιολογικοί, οικογενειακοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε στο τελευταίο.
Τα λανθασμένα πρότυπα
Η κοινωνία πάντοτε γεννάει και προάγει ορισμένα πρότυπα. Έφηβα κορίτσια και αγόρια, τα οποία βρίσκονται σε μία ηλικία όπου πρωτοεμφανίζονται οι διατροφικές διαταραχές, ψάχνουν μανιωδώς για τα πρότυπα αυτά. Πρότυπα τα οποία τους επηρεάζουν σημαντικά. Τα reality shows και οι σειρές στο Χόλιγουντ, καθώς και η πίεση που μπορεί να αισθάνεται ένας έφηβος από το σχολείο ή και την οικογένεια, μπορεί να οδηγήσουν σε κελιά κλειστοφοβικά. Σε αδιέξοδα που τους ματώνουν.
Η ηθοποιός Naya Rivera, η οποία απεβίωσε το 2020, είχε μιλήσει της για την δική της μάχη με την ανορεξία. Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο “Sorry not Sorry” μίλησε για το πως απέφευγε το φαγητό καθώς και για την σκληρή μάχη που έδινε με τον εαυτό της κατά την περίοδο της εφηβείας της. Και άλλοι celebrities όπως η Demi Lovato και η Lily Collins έχουν μοιραστεί επίσης τις δικές τους ιστορίες.
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε πως τα πρότυπα έχουν αρχίσει και αλλάζουν. Άνθρωποι βρίσκουν την δύναμη και μοιράζονται τις ιστορίες τους και η εικόνα του τέλειου σώματος έχει αρχίσει αργά να καταρρίπτεται. Οι τηλεοπτικές σειρές και οι ταινίες θίγουν το θέμα της ανορεξίας με περισσότερη ευαισθησία και προσοχή. Δίνουν πρότυπα περισσότερο υγιή. Και υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος από βιβλία και κείμενα αφιερωμένα στις διατροφικές διαταραχές. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η στήριξη από τους ψυχολόγους και τους ειδικούς καθώς η βοήθεια που προσφέρουν είναι πολύ σημαντική.
Η σκέψη που πρέπει να κρατήσει κάποιος σφικτά είναι πως δεν υπάρχει πιο ασφαλές σπίτι από το ίδιο το σώμα μας. Και αυτό αξίζει ολοκληρωτικά την αγάπη μας.