πηγή εικόνας:psyxiatros.gr
Στις μέρες μας συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς κατακλύζουν με κάθε τρόπο τη ζωή μας. Η τηλεόραση, το διαδίκτυο, όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν συνεχώς την ”τέλεια” εικόνα που πρέπει να έχει ένα σώμα. Μια συνεχής πλύση εγκεφάλου για το τι αποτελεί όμορφο και αποδεκτό, φέρνει αντιμέτωπες ιδιαίτερα τις νεαρές κοπέλες, με την αποδοχή του σώματός τους. Υπερβολικές δίαιτες, εξοντωτικές τις περισσότερες φορές, είναι μόνο η αρχή των δεινών που έπονται. Κάποια κορίτσια, καθώς βάλλονται πανταχόθεν, δημιουργούν μια κακή σχέση με το σώμα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια κάκιστη σχέση με το φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα πλαίσιο για την ψυχογενή βουλιμία.
Βουλιμία και ενοχική σχέση με το φαγητό
Μια μορφή ψυχογενών διατροφικών είναι η ψυχογενής βουλιμία. Με τον όρο ψυχογενής βουλιμία -επιστημονική ονομασία bulimia nevrosa- αναφερόμαστε σε διαταραχή στην πρόσληψη τροφής. Ο ασθενής καταναλώνει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Λίγο αργότερα προσπαθεί να απαλλαγεί από το βάρος των θερμίδων που κατανάλωσε. Στην προσπάθεια τους αυτή, οι άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή οδηγούνται στη λήψη ακραίων μέτρων. Τέτοια μέτρα είναι ο έμετoς, η χρήση διουρητικών και η υπερβολική άσκηση.
Βουλιμία και συνύπαρξη άλλων ψυχικών νοσημάτων
Ο όρος βουλιμία επίσης ετυμολογικά συνδέεται με τις λέξεις ”βούς” και ”λιμός”, δηλαδή πείνα. Ουσιαστικά, με τον όρο αυτό παρουσιάζεται ένας άνθρωπος ο οποίος μη μπορώντας να ελέγξει τον εαυτό του, είναι ικανός να καταναλώσει ένα ολόκληρο βόδι. Έτσι, υπογραμμίζεται η υπερβολή στην κατανάλωση τροφής, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη συνήθως και με την ταυτόχρονη ύπαρξη και άλλων ψυχικών νοσημάτων. Αυτά τα νοσήματα χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να πάσχουν από ιδεοψυχανασκαστικές διαταραχές, αγχώδεις διαταραχές αλλά και καταθλιπτικές τάσεις.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση και βουλιμία
Εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η χαμηλή αυτοεκτίμηση που συνήθως παρουσιάζουν άτομα που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. Μπαίνουν σε έναν ατέρμονο κύκλο που ξεκινά συνήθως ακολουθώντας κάποιες πολύ αυστηρές δίαιτες. Στη συνέχεια υποκύπτουν καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες τροφής. Τελικά, έρχονται οι ενοχές για αυτή τους την υπερβολική πρόσληψη τροφής όσο και θερμίδων. Με ταυτόχρονη ντροπή και τύψεις για αυτή τους την ενέργεια. Ακολουθώντας αυτόν τον φαύλο κύκλο δημιουργούν μια απαίσια σχέση με το σώμα τους αρχικά και εν τέλει με τους γύρω τους.
Πρόκειται τελικά για μια ψυχική νόσο της εποχής μας;
Η γενικότερη διαστρεβλωμένη εικόνα που έχουν τα άτομα για την εξωτερική τους εμφάνιση προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Έχοντας καταλήξει να ζούμε τις ζωές μας με ταχύτητα, δε δίνουμε την πρέπουσα σημασία στο σώμα μας και την υγεία μας. Απότοκο λοιπόν, του συνεχούς βομβαρδισμού κοριτσιών και αγοριών που δεν έχουν τις ”τέλειες” αναλογίες, είναι η νόσος. Εν προκειμένω μιλάμε για την βουλιμία, γενικεύοντάς το όμως θα βρούμε δεκάδες ψυχικές διαταραχές που ορμώνται από τη ματαιοδοξία του σύγχρονου ανθρώπου. Ασπίδα μας σε όλα αυτά πρέπει να είναι η αυτογνωσία. Πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά να επανδρωθεί με την ικανότητα να αναγνωρίζει τις ψευδείς προκλήσεις που υπάρχουν στις μέρες μας.
Πώς αντιμετωπίζεται η ψυχογενής βουλιμία;
Όπως σε όλες τις ψυχικές διαταραχές έτσι και σε αυτή θα πρέπει οι πάσχοντες να απευθυνθούν σε κάποιον ειδήμονα. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα άτομα που πάσχουν δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα και συνεχίζουν να ζουν τη ζωή τους σαν να μη νοσούν. Σε αυτήν την περίπτωση ο οικογενειακός και φιλικός κύκλος του πάσχοντος θα πρέπει να σταθεί αρωγός υπογραμμίζοντας το πρόβλημα στο άτομο που νοσεί. Θα πρέπει να του εξηγήσει πως η κατάσταση στην οποία έχει επέλθει είναι αναστρέψιμη, αρκεί να συνειδητοποιήσει αυτό που της ή του συμβαίνει. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθούν το πρόβλημα και έτσι θα αναζητήσουν και τρόπους ίασης.
Πηγές :
- psyxiatros.gr
- el@wikipedia.org