Ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά και βλέμμα: Υπάρχει σχέση;
Το φαινόμενο της υπόδειξης βλέμματος (gaze cueing effect) χαρακτηρίζεται από ταχύτερο προσανατολισμό της προσοχής σε έναν στόχο που κοιτάζει σε σχέση με έναν στόχο που δεν κοιτάζει. Αυτό το αποτέλεσμα συχνά ενισχύεται όταν το βλέμμα του προσώπου φέρει μια συναισθηματική έκφραση, αν και αυτό το εύρημα διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες.
Η έρευνα
Δείγμα
Αποτελέσματα
- Δε βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις των συναισθηματικών (έναντι των ουδέτερων) εκφράσεων ή των διαστάσεων χαρακτηριστικών της ψυχοπάθειας, είτε με την υπόδειξη βλέμματος είτε με την υπόδειξη βέλους.
Συμπεράσματα
Για να συμβάλει στη νέα γνώση της κοινωνικο-συναισθηματικής λειτουργίας των ατόμων με ψυχοπάθεια, η παρούσα μελέτη στόχευε να εξετάσει τη συσχέτιση των ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών με το βλέμμα, εάν αυτές οι επιδράσεις ποικίλλουν ανάλογα με το συναισθηματικό περιεχόμενο ενός υποδείγματος και εάν οι επιδράσεις επεκτάθηκαν και σε μη κοινωνικούς τύπους ενδείξεων (δηλ. τα βέλη). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, συνολικά, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις υποδείξεις βλέμματος από κοινωνικά ερεθίσματα για να προσδιορίσουν την τοποθεσία ενός στόχου.
Το σημαντικό είναι ότι τα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά δε συνδέθηκαν με το φαινόμενο της υπόδειξης του βλέμματος και δε διέφεραν με βάση το συναισθηματικό έναντι του ουδέτερου της έκφρασης του προσώπου που έδειχνε μία υπόδειξη βλέμματος.
Παρομοίως, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαδραστικές επιδράσεις των ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών στις υποδείξεις με βέλη (μη κοινωνικοί τύποι υποδείξεων).
Βιβλιογραφία
Garofalo, C., Jones, A., Nentjes, L., & Gillespie, S. M. (2024). Psychopathy and gaze cueing. Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, 83, 101936. https://doi.org/10.1016/j.jbtep.2023.101936
Viding, E. (2004). Annotation: Understanding the development of psychopathy. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 45(8), 1329–1337. https://doi.org/10.1111/j.1469-7610.2004.00323.x