Συναισθησία: Μία Σπάνια Ανάμιξη των Αισθήσεων

image source: transitionofthoughts.com

Η Συναισθησία είναι η νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων. Ένας άνθρωπος που είναι συναισθητικός μπορεί για παράδειγμα να “ακούει” τις οσμές, να “βλέπει” τους ήχους και να “μυρίζει” τις εικόνες. Το είδος της Συναισθησίας που συναντάται είναι το να βλέπει ένας άνθρωπος τους ήχους και το να συνδυάζει αυτόματα αριθμούς με συγκεκριμένα χρώματα. Η Συναισθησία συναντάται συχνά ως σύμπτωμα του αυτισμού και του συνδρόμου Άσπεργκερ, αλλά όχι αποκλειστικά. Συναντάται σε κάποια μορφή της σε έναν στους 2.000 ανθρώπους. Είναι επίσης οχτώ φορές περισσότερο συνηθισμένη ανάμεσα στους συγγραφείς και στους καλλιτέχνες. Η ύπαρξη της Συναισθησίας έγινε γνωστή προς το τέλος του 19ου αιώνα αλλά οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι πάρα πολύ λίγες.

Σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες από ότι στους άντρες, η Συναισθησία είναι κληρονομική. Δεν χαρακτηρίζεται ως αρρώστια ή διαταραχή αλλά θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα μιας νευρολογικής πάθησης. Για να κατανοήσουμε την Συναισθησία αρκεί να πάρουμε ως γνώμονα τις πέντε αισθήσεις (όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση και αφή) τις οποίες χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος μας για να αντιληφθούμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Ας πούμε ότι είστε σε μία καφετέρια και διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Η ακοή σας επεξεργάζεται τους ήχους γύρω σας και στέλνει συγκεκριμένα ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος με τη σειρά του επεξεργάζεται τα ερεθίσματα και έτσι αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει γύρω σας.

image source: Wikipedia

Οι αισθήσεις δηλαδή περιγράφουν στον εγκέφαλο αυτά που αντιλαμβάνονται και με τη σειρά του εκείνος διαμορφώνει την αντίληψη σας μέσω της επεξεργασίας. Για τους ανθρώπους με Συναισθησία όμως το κομμάτι της επεξεργασίας είναι διαφορετικό. Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την ίδια πληροφορία σε δύο η περισσότερα τμήματα. Οι πιο γνωστές μορφές Συναισθησίας είναι:
⦁ Ακουστική – αισθητική (μέσω της αφής)
⦁ Μέρες με χρώμα (οι μέρες τη εβδομάδας είναι συνυφασμένες με κάποιο συγκεκριμένο χρώμα)
⦁ Χρωματικά γραφήματα (τα γράμματα ή και οι αριθμοί εμφανίζονται χρωματιστοί ακόμα και όταν είναι γραμμένα με μαύρο χρώμα)
⦁ Ακουστικό – κινητική (η αίσθηση ότι παράγεται κάποιος ήχος κατά την οπτικοποίηση της κίνησης)
⦁ Μιμητική ενσυναίσθηση (Η δύναμη του να μοιράζεσαι τον πόνο του άλλου. Όταν ένας συναισθητικός δει κάποιον που χτυπάει πονάει και εκείνος στο ίδιο σημείο)
⦁ Χρόνος – τόπος (η αντίληψη ότι οι μέρες εβδομάδες και τα χρόνια έχουν κάποιο συγκεκριμένο σχήμα)
⦁ Οπτικοποιημένες αισθήσεις

image source: wallpaperaccess.com

Με το πέρασμα στην ενήλικη ζωή η Συναισθησία εξαλείφετε και είναι σπάνιο να γίνει παρεμβατική στη ζωή κάποιου για αυτό πολλοί άνθρωποι που είναι συναισθητικοί δεν το γνωρίζουν.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Βιβλιογραφία:

professional, C.C. medical (no date) Sense and sense abilities: How synesthesia changes what people experience, Cleveland Clinic. Available at: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24995-synesthesia

Συναισθησία (2022) Wikipedia. Available at: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1

Synesthesia (2023) Wikipedia. Available at: https://en.wikipedia.org/wiki/Synesthesia

Advertising

(No date) Synesthesia for beginners – JSTOR DAILY. Available at: https://daily.jstor.org/synesthesia-for-beginners/

Σπούδασα Δημοσιογραφία & media στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και παράλληλα έχω ασχοληθεί και με την ψυχολογία. Διαθέτω πιστοποιητικά επιμόρφωσης στην Ιατρική Ψυχολογία καθώς και στις τεχνικές αποκλιμάκωσης σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Η δημοσιογραφία είναι το πάθος μου και η πρώτη μου επαφή με το αντικείμενο ήταν στο δημοτικό όταν έφτιαξα την πρώτη μου εφημερίδα. Η αρθρογραφία για εμένα είναι τρόπος έκφρασης και απελευθέρωσης.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Διάγνωση σωματικής κακοποίησης παιδιού

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διάγνωση σωματικής κακοποίησης παιδιού, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή του πρωτότυπου…

Ψυχολογία

Tο πόσο κλαίει ένα βρέφος επηρεάζεται έντονα από τη γενετική

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Tο πόσο κλαίει ένα βρέφος επηρεάζεται έντονα από τη γενετική,…

Ψυχολογία

Γονεοποιημένο παιδί: η απώλεια της παιδικής ηλικίας

  Το γονεοποιημένο παιδί είναι εκείνο που, αντί να βιώσει την παιδική ηλικία του μέσα…

Ψυχολογία

Υπερπληροφόρηση και ημιμάθεια στην ψυχολογία

  Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ραγδαία άνοδος του ενδιαφέροντος του κόσμου για την ψυχολογία,…

Ψυχολογία

Είναι οι αριστερόχειρες πιο δημιουργικοί; 100 χρόνια έρευνας

Είναι οι αριστερόχειρες πιο δημιουργικοί; 100 χρόνια έρευνας λένε όχι.  Το παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση…

Ψυχολογία

Ψυχολογία των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων

Πώς διαμορφώνονται, γιατί επιμένουν και τι μπορούμε να κάνουμε Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα αποτελούν…

Ψυχολογία

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης Το παρόν άρθρο, με τίτλο Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης, θα παρουσιάσει…