Αυτή η «κόλλα» καθιστά αχρείαστα τα ράμματα

Μετά από ατυχήματα, οι πληγές που εμφανίζονται μπορεί να χρειαστούν ράμματα για να αποφευχθεί η αιμορραγία και η έκθεση του εσωτερικού τού οργανισμού στο περιβάλλον. Σε σοβαρότερα περιστατικά, οι πληγές απειλούν τα εσωτερικά όργανα του σώματος και η επέμβαση πρέπει να είναι άμεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ράμματα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά και να ανοίξουν, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρίζει άμεσης εκ νέου παρέμβασης από γιατρό. Έτσι, επιστήμονες της βιοϊατρικής από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν μία «κόλλα» που λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από τα ράμματα και μπορεί να σώσει ζωές.

Την κόλλα αυτή ονόμασαν μεθακρυλιωμένη τροποελαστίνη (Methacrylated Tropolastin), χάριν συντομίας την αποκαλούν MeTro. Η μεγάλη ελαστικότητά της την κάνει ιδανική στο κλείσιμο πληγών σε ιστούς τού σώματος που διαστέλλονται και συστέλλονται συνεχώς, όπως οι πνεύμονες και η καρδιά. Με τα απλά ράμματα, υπάρχει κίνδυνος για τέτοιες πληγές να ανοίξουν. Λόγω τού υλικού της, η MeTro, χρησιμεύει και σε εσωτερικές πληγές, δύσκολα προσβάσιμες, όπου λόγω των υγρών μειώνεται η αποτελεσματικότητα των συμβατικών ραμμάτων.

Η MeTro σταθεροποιείται σε μόλις ένα λεπτό μόλις εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία. Διαθέτει ένα αποικοδομούμενο ένζυμο που μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να ρυθμιστεί το πόσο θα διαρκέσει μέχρι να διαλυθεί, συνεπώς να υπάρχει αρκετός χρόνος για να θεραπευτεί η πληγή. Συνδυάζει τεχνολογίες ελαστικής πρωτεΐνης και μορίων ευαίσθητων στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Δοκιμές έχουν γίνει σε αρτηρίες και πνεύμονες τρωκτικών και σε πνεύμονες γουρουνιών. Η MeTro σφράγισε γρήγορα και αποτελεσματικά τις τομές και χωρίς την ανάγκη για ράμματα. «Μόλις έρχεται σε επαφή με τον ιστό σταθεροποιείται σε μία κατάσταση τζελ, χωρίς να φεύγει από τη θέση», λέει η κύρια εισηγήτρια τής μελέτης, καθηγήτρια Nasim Annabi. «Μετά την παγιώνουμε στο σημείο με μία γρήγορη διασταυρούμενη αγωγή μέσω ακτινοβολίας. Αυτό επιτρέπει στην ουσία να τοποθετηθεί με ακρίβεια και να συνδεθεί γερά με τη δομή τού ιστού».

Διαβάστε επίσης  Αρχιτεκτονική και Εργονομικός Σχεδιασμός

Η διαδικασία παρομοιάζεται με αυτή της σιλικόνης ανάμεσα στα πλακάκια του μπάνιου. Μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές, από την περιποίηση σοβαρών πληγών επιτόπου σε τροχαία ατυχήματα, μέχρι τη βελτίωση των εγχειρήσεων στα νοσοκομεία. Επίσης η MeTro μένει ευσταθής ώσπου να θεραπευτεί η πληγή και μετά αποδομείται χωρίς να είναι τοξική. Μένει τώρα να γίνουν κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science.

 

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος