Το CERN στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, μέρος 2ο

CERN
Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (Patras Science Park) πραγματοποίησε σε συνεργασία με το CERN, εκδήλωση μεταφοράς τεχνογνωσίας και παρουσίασης ερευνητικών δράσεων, στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας/ Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής).

Η εκδήλωση αποτελέστηκε από δύο μέρη, το Session A: IdeaSquare & Attract Initiative και το Session B: CERN Knowledge Transfer GroupΠριν ξεκινήσουμε με την κάλυψη του Session B, διαβάστε ξανά τη κάλυψη του MAXMAG για το Session A, από την Μυρτώ Πικρού.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η Πατρίτσια Κυπριανίδου

Η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας αναφέρθηκε στους λόγους αδυναμίας των νέων επιστημόνων να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους. Έθιξε το γεγονός πως οι start-up επιχειρήσεις δεν έχουν εύκολα πρόσβαση σε κεφάλαια από τις τράπεζες και πως οι όροι δανειοδότησης είναι απαγορευτικοί. Υπενθύμισε πως οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ωθήσουν την χώρα μας στην ανάπτυξη.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκομαι εδώ και να υποστηρίζω τέτοιες πρωτοβουλίες αλλά και να παρακινούμε τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει στους τομείς της έρευνας στην χώρα μας.

Μιλώντας για το Brain Drain (μετανάστευση επιστημονικού δυναμικού της χώρας), δήλωσε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μην έχουμε ακόμη μια χαμένη γενιά. Στον λόγο της παρουσίασε και το Equifund, το fund της κυβέρνησης που αποτελείται από 3 funds με σκοπό να ενισχύσει την καινοτομία στην χώρα μας. Η Κα. Κυπριανίδου κλείνοντας την ομιλία της, υποστήριξε τις πρωτοβουλίες του CERN και εξέφρασε την χαρά της που επιστημονικό προσωπικό από τον οργανισμό, βρέθηκε στην Ελλάδα για να προωθήσει την καινοτομία.

Διαβάστε επίσης  Η Θερμοδυναμική στα Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα και τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Δήμος Πολύζος

Ο κ. Πολύζος, ως Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, καλοσώρισε το CERN στη Πάτρα. Τόνισε την αξία του οργανισμού στον τομέα της έρευνας και το πως η Δυτική Ελλάδα είναι ένας χώρος που αξίζει να συνεργάζεται με το CERN, χάρη στα 3 Πανεπιστήμια και το 1 Επιστημονικό Κέντρο που διαθέτει.

Ακολούθησε ο Εμμανουήλ Τσεσμελής

Ο Καθηγητής του CERN μας έκανε μια πρώτη εισαγωγή σε αυτό και τα χαρακτηριστικά του. Ο βασικός στόχος του CERN είναι η έρευνα σε τομείς της Φυσικής. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε ο οργανισμός, το 1954.

Advertising

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του κυρίου Τσεσμελή

Καθώς όμως το CERN αναπτυσσόταν, εξαπλώθηκε στην τεχνολογία, στην έρευνα και γενικότερα στη ζωή μας. Η αποστολή του είναι πλέον πολλαπλή. Οι ορίζοντες της έρευνας και της επιστήμης ανοίγουν και το CERN δεν είναι απλά ένα εργαστήριο έρευνας. Η επιστήμη γίνεται παγκόσμια υπόθεση. Αν και βρίσκεται στην Ευρώπη, συνεργάζεται με άτομα, οργανισμούς και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτά την δυναμική που έχει. Οι περισσότεροι επιστήμονες στο CERN είναι νέοι, κάτι που δημιουργεί θετικές προοπτικές.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Καραμόσχος

Ο κ. Καραμόσχος έκανε μια σύντομη παρουσίαση της Technopolis, στη Θεσσαλονίκη. Η Technopolis είναι ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη και το μοναδικό BIC (Business Incubation Centre) στην Ελλάδα. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στην ιστορία, τον ρόλο της Technopolis και φυσικά την σχέση του οργανισμού με το CERN.

Διαβάστε επίσης  1000 μέρες MAVEN: οι 10 σημαντικότερες ανακαλύψεις του
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του κυρίου Καραμόσχου

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο Νίκος Ζιώγας

Με πολυετή εμπειρία στο CERN, καθώς εργάζεται σε αυτό από το 1987, ο κ.Ζιώγας έδωσε μια σφαιρική εικόνα για το ερευνητικό κέντρο. Μίλησε για την έμφαση που δίνει το CERN στα Κράτη – Μέλη, όπως η Ελλάδα. Σχολίασε την ανάγκη νέων καινοτομιών και επινοήσεων για να καλυφθούν οι ανάγκες του. Τέλος, αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες είναι υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Jerome Pierlot

Ο υπεύθυνος ηλεκτρικού εξοπλισμού στο CERN έδωσε μια συνοπτική εικόνα των εξόδων και των προμήθειών του ερευνητικού κέντρου. Το CERN προμηθεύεται τον αναγκαίο εξοπλισμό με 2 τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι ο ορισμός των λειτουργίων που επιθυμεί χωρίς περιορισμό σε τεχνικές προδιαγραφές. Ο δεύτερος τρόπος είναι ο πλήρης ορισμός των προδιαγραφώς του εξοπλισμού. Κλείνοντας, απευθύνθηκε στους επιχειρηματίες του ακροατηρίου, προβάλλοντας τα αποτελέσματα της συνεργασίας με το CERN ως σημαντικά επωφελή για τις επιχειρήσεις.

Advertising

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του κυρίου Pierlot

Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του Session B, εταιρείες που έχουν συνεργαστεί με το CERN έκαναν σύντομες παρουσιάσεις σχετικά με την συνεργασία με τον οργανισμό.

Φωτογραφικό υλικό και ρεπορτάζ:

Μυρτώ Πικρού
Νίκος Κυμπαρίδης

Γεννήθηκα το 1997 και από τότε έχω το όνομα του παππού μου. Δυστυχώς, για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω, πολλοί με φωνάζουν Μάρκο ή Κωνσταντίνο. Ήρθα στο MAXMAG για να γράφω για τεχνολογία, αλλά έμεινα γιατί περνάω καλά. Α, παραλίγο να το ξεχάσω. Μισώ να γράφω bio.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ιακωβίνοι και Γαλλική Επανάσταση

Οι Ιακωβίνοι ήταν πολιτική οργάνωση άρρηκτα συνδεδεμένη με την Γαλλική

Θηλασμός και γνωστική και κινητική ανάπτυξη

Tο παρόν άρθρο Συμβάλλει ο θηλασμός στη γνωστική και κινητική