Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων υπολόγισε το μέγεθος της τεχνόσφαιρας της Γης, λέγοντας ότι κυμαίνεται κοντά στους 30 τρις τόνους.
Η τεχνόσφαιρα είναι μια έννοια που εισήγαγε ο Peter Haff, γεωλόγος και πολιτικός μηχανικός του Πανεπιστημίου Duke, και μέλος της ομάδας.
“Η τεχνόσφαιρα αποτελείται από όλα τα περίπλοκα κατασκευάσματα μας, μαζί με τις φυσικές υποδομές και τα τεχνικά κατασκευάσματα που υποστηρίζουν την ενέργεια, την πληροφορία και την μετακίνηση αγαθών. Είναι δηλαδή ότι υποστηρίζει την κοινωνία μας, συμπεριλαμβανωμένων των σταθμών ενέργειας, των καλωδίων παροχών, τους δρόμους, τα κτίρια, τις φάρμες, τα εργαλεία, τα οχήματα, τα αεροπλάνα, τις συσκευές μας.” εξηγεί ο καθηγητής Haff.
“Οι άνθρωποι είναι μέρος αυτού του συνόλου επίσης. Το μέγεθος του είναι τόσο μεγάλο, που πλέον δεν έχουμε τον πλήρη έλεγχο, η τεχνόσφαιρα είναι ένα σύστημα το οποίο έχει την δική του δυναμική, και εμείς θα πρέπει να το διατηρήσουμε στην ζωή.” συμπλήρωσε ο καθηγητής Jaz Zalasiewicz του Πανεπιστημίου του Leicester.
Σύμφωνα με την ομάδα, αυτοί οι 30 τρις τόνοι αντιστοιχούν σε περίπου 50 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο.
Το σύνολο του βάρους που αποτελεί τον ανθρώπινο πληθυσμό είναι 5 φορές μικρότερο, δείχνοντας πως όλο αυτό το σύστημα επηρεάζει και αλλάζει την βιόσφαιρα.
Η ομάδα υποστηρίζει ότι ακόμη δεν έχουμε πλήρως καταλάβει πως αυτή η τεχνόσφαιρα θα εξελιχθεί, δηλαδή αν θα αυξηθεί ή θα μειωθεί στο μέλλον και σε ποιο βαθμό, όμως υπάρχουν σημάδια επηρεασμού σε πλανητικό επίπεδο. Τα συστατικά της τεχνόσφαιρας εξελίσσονται συνεχώς, συχνά περιπλέκοντας την κατασκευή τους, με αποτέλεσμα να επιδρά στην ψυχοσύνθεση του πληθυσμού, εκτός από την άμεση φυσική επιρροή.
Είναι σίγουρο ότι η τεχνόσφαιρα είναι αλληλοεπικαλυπτόμενη με άλλες, όπως η βιόσφαιρα ή η ατμόσφαιρα. Καλλιεργούμε φυτά μέσα σε θερμοκήπια και αναθρέφουμε ζώα σε φάρμες ή ακόμη και τα κατοικίδια που έχουμε στο σπίτι μας, και αυτό μας κάνει να αποκτούμε μια αλληλένδετη σχέση. Όπως το νερό συνδέει την ατμόσφαιρα με την υδρόσφαιρα, μέσω του κύκλου του νερού.
Η σημασία όλης αυτής της έρευνας έγκειται στην ευρύτερη θεωρία της Ανθρωπόκαινου, της εποχής του σύγχρονου ανθρώπου, και η τεχνόσφαιρα είναι το βαθύ αποτύπωμα της εποχής αυτής στον πλανήτη. Μπορεί το μεγαλύτερο κομμάτι της τεχνόσφαιρας να είναι σχετικά νέο, αλλά τα σημάδια του είναι εμφανή και δεν πρόκειται να εξαφανιστούν τόσο εύκολα.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, στο απώτερο μέλλον, τα ευρύματα των αρχαιολόγων να είναι περισσότερα από την βιολογική ποικιλία που υπάρχει στον πλανήτη.
Τελικά, ο άνθρωπος κατάφερε να αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι πάνω στον πλανήτη. Το ζήτημα είναι όλο αυτό να έχει αποτέλεσμα την πρόοδο του ανθρώπου και όχι την καταστροφή του.
Ο πλήρης τίτλος της μελέτης είναι “Jan Zalasiewicz et al. Scale and diversity of the physical technosphere: A geological perspective. Anthropocene Review, published online November 28, 2016; doi: 10.1177/2053019616677743″