Ο Stephen Hawking μπορεί να πέθανε στις 14 Μαρτίου, αλλά εξακολουθεί να πηγαίνει τη φυσική μπροστά. Tο επιστημονικό περιοδικό, Journal of High Energy Physics (JHEP) δημοσίευσε την τελική θεωρία του Hawking σχετικά με το Πολυσύμπαν με τίτλο “Μια ομαλή έξοδος από τον αιώνιο πληθωρισμό;”. Ο φημισμένος θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος έγραψε το άρθρο σε συνεργασία με τον Thomas Hertog, καθηγητή στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven (KU Leuven), και παρουσιάζει μια θεωρία για το Πολυσύμπαν (Multiverse) αντίθετη με οποιαδήποτε άλλη.
Η εξήγηση της θεωρίας για το Πολυσύμπαν
Ακολουθεί μια (πραγματικά) απλοποιημένη εξήγηση της (μιας) θεωρίας του Multiverse. Το Big Bang συνέβη. Το σύμπαν επεκτάθηκε. Σε ορισμένες περιοχές, συνέχισε να επεκτείνεται. Σε άλλες, σταμάτησε. Στους τόπους όπου σταμάτησε, σχηματίστηκαν σύμπαντα – το δικό μας και ένας δυνητικά άπειρος αριθμός άλλων.
Σύμφωνα με τον Hertog, ο Hawking δεν ήταν ποτέ μεγάλος οπαδός της θεωρίας του multiverse, αλλά ήξερε ότι ήταν δύσκολο να αποφευχθεί.
“Σχεδόν κάθε εύλογο μοντέλο του Big Bang που θα μπορούσαμε να καταλήξουμε με οδήγησε σε ένα multiverse”, δήλωσε ο Hertog στο CBC τον Μάρτιο. “Εάν κάτι είναι δυνατό – εάν ένα multiverse είναι πολύ γιγαντιαίο, πολύ άγριο – τότε η θεωρία μας δεν θα πει τίποτα για το δικό μας σύμπαν και έτσι είναι άχρηστη ως επιστημονική θεωρία”.
Ο Hawking θέλησε μια θεωρία που θα άφηνε τους ερευνητές να «ελέγξουν το multiverse», δήλωσε ο Hertog.
Ο Hertog ανακοίνωσε για πρώτη φορά αυτή τη θεωρία σε μια εκδήλωση τον Ιούλιο του 2017 για να γιορτάσει τα 75α γενέθλια του Hawking. Δύο εβδομάδες πριν από το θάνατο του Hawking, υπέβαλε την πιο πρόσφατη εκδοχή της θεωρίας, η οποία οδήγησε στην τωρινή δημοσίευση στο JHEP.
Στην εργασία τους, ο Hawking και ο Hertog χρησιμοποιούν ένα μείγμα θεωρίας χορδών, ολογραφικής αρχής και μαθηματικών προβλημάτων που μοιάζουν με ιερογλυφικά για να φτάσουν σε μια multiverse θεωρία που είναι λιγότερο δύσκoλη από την έως τώρα ισχύουσα.
Η σημασία της θεωρίας
“Δεν βρισκόμαστε σε ένα μοναδικό σύμπαν, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν σημαντική μείωση του multiverse σε πολύ μικρότερο φάσμα πιθανών κόσμων”, δήλωσε ο Hawking, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Cambridge.
“Αυτές οι ιδέες προσφέρουν την εκπληκτική προοπτική να βρεθούν στοιχεία για την ύπαρξη άλλων κόσμων”, δήλωσε στους The Times ο Carlos Frenk, καθηγητής κοσμολογίας στο Durham University, ο οποίος είδε μια πρώιμη έκδοση της τελικής θεωρίας του Hawking. «Αυτό θα αλλάξει βαθιά την αντίληψή μας όσον αφορά τη θέση μας στον Κόσμο».
Ο Hertog σκοπεύει να δοκιμάσει τις υποθέσεις της θεωρίας στον «πραγματικό κόσμο» χρησιμοποιώντας διαστημικά τηλεσκόπια για να μελετήσει τα βαρυτικά κύματα. Ενώ ο Hawking δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη δουλειά μαζί με τον συνεργάτη του, φάνηκε ικανοποιημένος με αυτό που πέτυχε κατά τη διάρκεια της ζωής του.
“Ήταν ένας ένδοξος χρόνος για να είμαστε ζωντανοί και να κάνουμε έρευνα για τη θεωρητική φυσική”, δήλωσε κατά τη γιορτή των 75ων γενεθλίων τον Ιούλιο. «Η εικόνα μας για το σύμπαν έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 50 χρόνια και είμαι χαρούμενος αν έχω συνεισφέρει στο ελάχιστο».
Με τη τωρινή δημοσίευση της τελικής θεωρίας του Hawking, αυτή η “μικρή” συνεισφορά μόλις έγινε λίγο μεγαλύτερη.