Γυμναστική στη φύση ή σε γυμναστήριο;

Συνήθως οι περισσότεροι όταν ακούν τη λέξη γυμναστική το μυαλό τους πάει αυτόματα στα γυμναστήρια. Ακόμα κι αν ζουν ένα βήμα από κάποιο άλσος, πάρκο ή παραλία. Απλώς το γυμναστήριο είναι πιο βολικό, παντός καιρού και τελευταία και της μόδας! Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως είναι καλύτερο για τη φυσική μας κατάσταση να αθλούμαστε σε εξωτερικό χώρο. Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε πως τα συν και τα πλην για την άσκηση σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο εξαρτώνται και από το είδος της άσκησης που επιλέγουμε να κάνουμε.

Η περίπτωση του τρεξίματος

Σε μια έρευνα που έγινε σε δρομείς που έτρεχαν την ίδια απόσταση, οι μεν στη φύση και οι δε στο διάδρομο, βρέθηκε πως οι δεύτεροι κατανάλωναν λιγότερη ενέργεια. Αυτό οφείλεται τόσο στις μεταβολές του εδάφους που αντιμετωπίζει κάποιος όταν αθλείται σε εξωτερικό χώρο αλλά και στη μεταβολή της έντασης του ανέμου, που δεν αντιμετωπίζει κάποιος στο ελεγχόμενο κλίμα ενός γυμναστηρίου.

Το σώμα σας πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά για να ανταπεξέλθει στις μεταβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες και έτσι καίτε περισσότερες θερμίδες. Το τρέξιμο σε διάδρομο επίσης δεν σας επιτρέπει να τρέχετε σε κατηφόρα, μια κίνηση η οποία θεωρούμε δευτερεύουσας σημασίας παρότι εμπλέκει διάφορους μυς. Το ίδιο έχει αποδειχθεί για το στατικό ποδήλατο όπου δεν υπάρχει η αντίσταση του ανέμου, καθώς και δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κατηφορική κίνηση ή κίνηση σε στροφή.

Υπάρχει επίσης άλλος ένας λόγος που η άσκηση έξω είναι πιο απαιτητική, ειδικά στους θερμότερους μήνες, είτε τρέχετε, είτε κάνετε ποδήλατο, είτε πεζοπορία, και δεν είναι άλλος από τη θερμοκρασία. Σε όλα τα γυμναστήρια, ο κλιματισμός είναι συνεχώς σε λειτουργία. Σίγουρα αυτό κάνει τις συνθήκες άσκησης πιο ευχάριστες όμως καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια και ιδρώνετε λιγότερο απ’ ό,τι να κάνατε την ίδια δραστηριότητα στην ύπαιθρο.

Διαβάστε επίσης  Ασκήσεις που βοηθούν τα προβλήματα στα γόνατα

Ψυχική υγεία και υπαίθρια άσκηση

Επιπλέον, μια συστηματική μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις της άσκησης σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους έδειξε ότι μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν την ίδια δραστηριότητα, όσοι αθλούνται στην ύπαιθρο έδειξαν μεγαλύτερη συναισθηματική αναζωογόνηση, μείωση αρνητικών συναισθημάτων όπως άγχος, θυμός, απαισιοδοξία, ενώ στο τέλος της άσκησης ένιωθαν γεμάτοι ενέργεια. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης μεγαλύτερη απόλαυση και ικανοποίηση από την υπαίθρια δραστηριότητα και δήλωσαν μεγαλύτερη πρόθεση να επαναλάβουν τη δραστηριότητα σύντομα.

Βέβαια κάποια από τα αρνητικά της υπαίθριας άσκησης είναι η μειωμένη ασφάλεια (αν π.χ. τρέχετε στο δρόμο) αλλά και οι ανασταλτικές καιρικές συνθήκες (πολύ κρύο ή ζέστη). Επίσης στα θετικά του γυμναστηρίου περιλαμβάνεται η ποικιλία διαφορετικών προγραμμάτων που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς.

Η λύση είναι η συνδυαστική προπόνηση, δηλαδή τουλάχιστον μια προπόνησή σας να πραγματοποιείται στην ύπαιθρο ενώ οι υπόλοιπες στο γυμναστήριο. Έτσι μπορείτε να συνδυάσετε τα οφέλη και από τους δυο τύπους άσκησης. Το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι είδος άσκησης και αν κάνετε , σε όποιο χώρο και να αθλείστε κάνετε καλό και στην σωματική και στην ψυχική σας υγεία.

Με πληροφορίες από : 1.Benefits of outdoor exercise confirmed 2.Indoor vs. Outdoor Exercising: Which Is Better?

Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α και έχω μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Χημεία-Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών.Μ' αρέσουν πολύ τα ταξίδια, η μουσική, ο χορός και να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού