Η καρδιά είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο για το σώμα μας. Έτσι θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φροντίζουμε να είναι υγιής και δυνατή.
Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε τις κατάλληλες τροφές που προάγουν την υγεία της καρδιάς μας. Σε αυτό το άρθρο επιλέξαμε δέκα τροφές που μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά μας.
Σκόρδο
Είναι γνωστό εδώ και αρκετές χιλιετίες ότι το σκόρδο γενικά μπορεί να ωφελήσει την καρδιά. Το σκόρδο περιέχει βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, κάλιο και μαγγάνιο.
Επίσης όταν το κόβουμε ξεκινάει μια χημική αντίδραση εξαιτίας της οποίας παράγεται η αλισίνη. Η αλισίνη ευθύνεται για την έντονη οσμή αλλά και το χρώμα του σκόρδου χάρη στο θείο που περιέχει.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες του σκόρδου μπορούν να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερίνη. Επίσης το σκόρδο μπορεί να ρυθμίσει και την αρτηριακή πίεση.
Σύμφωνα με κάποιες μελέτες το παλαιωμένο σκόρδο μπορεί να καθυστερήσει την αρτηριοσκλήρυνση η οποία είναι συχνά αιτία διαφόρων καρδιακών παθήσεων.
Μπορεί κάποιος να καταναλώσει σκόρδο είτε ωμό είτε μαγειρεμένο είτε σε σκεύασμα. Μάλιστα εάν μετά το κόψιμο του σκόρδου περιμένει κάποιος 15 λεπτά το λιγότερο πριν το καταναλώσει αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε αλισίνη.
Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια έχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και διάφορες φυτικές ενώσεις οι οποίες που ωφελούν την υγεία της καρδιάς και ολόκληρου του σώματος.
Από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούσαν τα κρεμμύδια ως γιατροσόφι για διάφορες παθήσεις.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα κρεμμύδια μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Έτσι τα κρεμμύδια μπορούν να ελαττώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων παθήσεων της καρδιάς.
Τα κρεμμύδια μπορούν να ελαττώσουν την αρτηριακή πίεση επειδή είναι αντιφλεγμονώδη. Επιπλέον τα κρεμμύδια προλαμβάνουν τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.
Μία από τις αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες που περιέχουν τα κρεμμύδια είναι το Quercetin το οποίο ανήκει στα φλαβονοειδή και το συναντάμε στα κρεμμύδια σε μεγάλη συγκέντρωση. Και αυτό συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Τέλος τα κρεμμύδια ακριβώς λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν προλαμβάνουν ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και διάφορες παθήσεις της καρδιάς.
Ψάρια
Τα ψάρια ωφελούν πολύ την υγεία της καρδιάς και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια. Τα ψάρια περιέχουν ελάχιστο κορεσμένο λίπος, έχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο και φώσφορο.
Τα ω-3 λιπαρά που περιέχουν τα ψάρια προλαμβάνουν τις θρομβώσεις στο αίμα και προστατεύουν απέναντι στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει ο μέσος άνθρωπος να καταναλώνει ψάρια δύο φορές την εβδομάδα το λιγότερο.
Καρύδια
Τα καρύδια περιέχουν τόσο μονοακόρεστα όσο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Επίσης τα καρύδια μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στον οργανισμό.
Ο άνθρωπος που καταναλώνει καρύδια έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και έμφραγμα στη ζωή του. Επίσης το λάδι από καρύδια προάγει την καλή λειτουργία του ενδοθηλίου.
Ντομάτες
Οι ντομάτες περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που προάγουν τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.
Οι ουσίες που περιέχουν οι ντομάτες δεν επιτρέπουν την δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αγγείων. Έτσι καταναλώνοντας ντομάτες βοηθάμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Επίσης η ντομάτα βοηθάει στην καλή λειτουργία του ενδοθηλίου.
Το λυκοπένιο που περιέχουν οι ντομάτες μπορεί να ελαττώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο σώμα και ιδιαιτέρως του καρκίνου του προστάτη. Επίσης το λυκοπένιο προλαμβάνει τυχόν μελλοντική φθορά στην ωχρά κηλίδα.
Ελαιόλαδο
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στον οργανισμό.
Το ολεϊκό οξύ που συναντάμε στο ελαιόλαδο μειώνει την LDL και αυξάνει τα επίπεδα HDL στον οργανισμό. Έτσι το ελαιόλαδο προάγει την καλή υγεία της καρδιάς μας.
Επιπλέον το ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες ευθύνονται για βλάβες που παρουσιάζονται τόσο στις αρτηρίες όσο και στα κύτταρα. Έτσι το ελαιόλαδο μας προστατεύει από τέτοιες βλάβες.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, καλά λιπαρά και διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με έρευνες η συχνή κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να προλάβει την εμφάνιση διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων.
Το κάλιο που περιέχουν τα αβοκάντο μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση κι έτσι μπορεί να προληφθεί ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επιπλέον το αβοκάντο περιέχει το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ το οποίο προάγει την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Βρώμη
Η βρώμη είναι πολύ ωφέλιμη για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς καθώς περιέχει β – γλυκάνες. Αυτές οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και επιπλέον κρατούν τη γλυκόζη σε φυσιολογικά επίπεδα.
Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Αυτά τα φλαβονοειδή ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος και προλαμβάνουν τις θρομβώσεις. Επίσης η μαύρη σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο.
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς τόσο γιατί ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση όσο κι επειδή προλαμβάνει τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών.
Τέλος το μαγνήσιο βοηθάει τον οργανισμό να μεταβολίσει σωστά το ασβέστιο, σταθεροποιεί τον καρδιακό ρυθμό και βοηθάει στη λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος.
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή περιέχουν βιταμίνες, φυλλικό οξύ, ασκορβικό οξύ και φυτικές ίνες. Επειδή τα εσπεριδοειδή έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C προστατεύουν την καρδιά από διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επιπλέον είναι ωφέλιμα για την όραση και προλαμβάνουν τα κρυολογήματα. Τα εσπεριδοειδή έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ρυθμίζουν τα σάκχαρα του αίματος και προάγουν την ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος.
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν εσπεριδοειδή προλαμβάνουν τους θρόμβους του αίματος. Επίσης το αίμα τους κυλάει ευκολότερα μέσω των στεφανιαίων αρτηριών.
Τις παραπάνω τροφές μπορούμε να τις βρούμε όλες στη Μεσογειακή διατροφή. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι παγκόσμιες έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι υγιεινή και ωφέλιμη για τον οργανισμό.
Η φύση μας προσφέρει απλόχερα όλες τις τροφές που χρειάζεται το καρδιαγγειακό μας σύστημα για να λειτουργεί εύρυθμα. Ας προσθέσουμε αυτές τις ωφέλιμες τροφές στο διαιτολόγιό μας.
Πηγές άρθρου:
Πέντε εκπληκτικές ιδιότητες των εσπεριδοειδών για την υγεία. Από www.runnfun.gr.
Μαγνήσιο και υγεία της καρδιάς. Από www.sustenium.gr.
Τροφές που αγαπούν την καρδιά. Από www.ypharmacy.gr.
Αβοκάντο: 3 λόγοι που η κατανάλωσή τους ωφελεί την υγεία της καρδιάς. Από www.onmed.gr.
Ελαιόλαδο: Γνωρίζετε ποια είναι τα θετικά στην υγεία μας; Από www.akispetretzikis.com.
Πέντε σούπερ τροφές που βοηθούν την καρδιά μας. Από www.ygeiamou.gr.
Πόση ντομάτα καθημερινά προστατεύει την καρδιά μας; Από www.onmed.gr.
Ο αγαπημένος καρπός που δυναμώνει την καρδιά και τα οστά – Και αδυνατίζει! Από www.ygeiamou.gr.
Η Νο1 τροφή που προστατεύει την καρδιά μας. Από www.ygeiamou.gr.
Κρεμμύδι και καρδιά: Καταπολεμούν φλεγμονή και θρόμβους, μειώνουν τριγλυκερίδια – χοληστερόλη – πίεση. Από www.proionta-tis-fisis.com.
Σκόρδο: Τελικά μπορεί να προστατέψει την καρδιά; Από www.jenny.gr.
Σκόρδο: Ασπίδα για καρδιά και εγκέφαλο. Από www.proionta-tis-fisis.com.
Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία της καρδιάς μας. Από www.yolenis.com.