Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι απαραίτητα για την προστασία του οργανισμού μας. Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής που τα περιέχουν, είναι καλύτερο όμως να τα λαμβάνουμε μέσω μίας ισσοροπημένης διατροφής. Παρακάτω θα δούμε ποιά είναι τα βασικότερα από αυτά και σε ποιές τροφές μπορούμε να τα βρούμε.
• Β – Καροτίνη
Η β – καροτίνη είναι μια λιποδιαλυτή προβιταμίνη της βιταμίνης Α και θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Η β – καροτίνη ανήκει στα καροτενοειδή, στις φυσικές χρωστικές που βρίσκονται στα λαχανικά και τα φρούτα με κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα. Συνεπώς την βρίσκουμε στα καρότα, στα βερίκοκα, στο μάνγκο, στο πεπόνι cantaloup (τα πεπόνια με πορτοκαλί σάρκα), στην παπάγια, στις γλυκοπατάτες, στις τομάτες και στις πιπεριές. Επίσης η β – καροτίνη συναντάται και σε λαχανικά με σκούρο πράσινο φύλλωμα όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια βρυξελλών και στην λαχανίδα.
• Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), ίσως η δημοφιλέστερη από το σύμπλεγμα των βιταμινών, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια βρυξελλών, το μπρόκολο, το λάχανο, οι πατάτες, οι ντομάτες, οι πράσινες πιπεριές και το σπανάκι.
• Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε ανήκει και αυτή στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και εκτός απο αντιοξειδωτική δράση έχει και ισχυρή αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση. Βρίσκεται σε όλα τα φυτικά έλαια (κυρίως στο ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο), στους ηλιόσπορους, στα αμύγδαλα, στις αραχίδες, στο αβοκάντο, στο έλαιο από φύτρο σιταριού, στο ψωμί ολικής αλέσεως και σε προϊόντα ολικής αλέσεως (πχ . μακαρόνια).
• Μεταλλικά στοιχεία
Για να εξασφαλίσουμε μία διατροφή η οποία να περιλαμβάνει τα αντιοξειδωτικά μεταλλικά στοιχεία που χρειαζόμαστε, τα οποία είναι το σίδηρο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο, πρέπει να συμπεριλάβουμε στο πλάνο διατροφής μας τις εξής τροφές: μοσχαρίσιο συκώτι, μοσχαρίσια νεφρά, οστρακοειδή, αυγά, πουλερικά, ψάρια, προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Καλό θα είναι να συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία, ειδικά στην φυσική μορφή τους. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε εμπιστευόμαστε μόνο εγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής από τον ΕΟΦ.