Αυγό: Μύθοι και αλήθειες για την κατανάλωσή του

Πηγή εικόνας: panosplatritis.com

Αυγό: Το αυγό και γενικά η κατανάλωσή του αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα όσο αφορά την επίδρασή του στην υγεία μας. 

Ας δούμε παρακάτω μερικούς μύθους για το αυγό.

Πηγή εικόνας: auga.gr
  • Ο κρόκος του αυγού είναι ανθυγιεινός

Πράγματι, ο κρόκος περιέχει περισσότερα λιπαρά και χοληστερίνη από ότι το ασπράδι, ωστόσο έχει επίσης βιταμίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Επίσης, περιέχει χολίνη, λουτεΐνη και  ζεαξανθίνη. Μάλιστα, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο αντιοξειδωτικά που έχουν σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για καταρράκτη.

  • Δεν πρέπει να τρώμε αυγά κάθε μέρα

Η αλήθεια είναι πως στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής είναι επιτρεπτή η κατανάλωση έως 2-3 αυγών. Έχει να κάνει με την πρόσληψη πρωτεΐνης. Για παράδειγμα δεν συστήνεται η κατανάλωση αυγού με κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο. Επιπλέον, για τους χορτοφάγους τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • Τα καφέ αυγά είναι πιο υγιεινά από τα άσπρα

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, το χρώμα δεν παίζει κανένα ρόλο στη θρεπτική αξία του αυγού. Στην αγορά ενδέχεται τα καφέ αυγά να πωλούνται πιο ακριβά, αλλά αυτό δεν αποτελεί ένδειξη υψηλότερης θρεπτικής αξίας.

  • Πρέπει να πλένουμε τα αυγά πριν τα βράσουμε με στόχο την καταπολέμηση της σαλμονέλας

Τα βακτήρια αυτά είναι παρόντα στο εσωτερικό του αυγού, με αποτέλεσμα το πλύσιμο να μην βοηθά ιδιαίτερα στην καταπολέμησή του.

Πηγή εικόνας: Easyhealthoptions.com

Τι σημαίνει η αριθμητική ένδειξη στα αυγά;

Κάθε αυγό έχει πάνω του έναν αριθμό.

Πέρα από τη χώρα προέλευσης (π.χ EL για Ελλάδα) και τη μονάδα παραγωγής (συγκεκριμένος κωδικός για κάθε μονάδα), αναφέρεται και ο τρόπος εκτροφής. Συγκεκριμένα:

Advertising

  • το 0 σημαίνει τα αυγά βιολογικής γεωργίας
  • το 1 τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής
  • το 2 τα αυγά αχυρώνα
  • Το 3 τα αυγά εντατικής παραγωγής

Τι να προτιμάμε; Αξίζει να προτιμήσετε βιολογικά αυγά, ανεξάρτητα φυσικά από το χρώμα τους, καθώς έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και περισσότερα ακόρεστα λιπαρά.

Θερμίδες

Όντως το ασπράδι έχει λιγότερες θερμίδες.

Ένα αυγό έχει 70 περίπου θερμίδες, με τις 16-17 να αντιστοιχούν στο ασπράδι του αυγού.

Συμβουλές

Advertising

  1. Αποφύγετε την αγορά χύμα αβγών καθώς δεν μπορείτε να γνωρίζετε την προέλευσή τους.
  2. Μαγειρεύετέ τα χωρίς να αφήνετε τον κρόκο τους υγρό.
  3. Καταναλώστε τα αφού τα μαγειρέψετε, μην τα αφήνετε στο ψυγείο καθώς αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Σώμα & Υγεία

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση Μια πρωτοποριακή μελέτη η οποία ανέλυσε πάνω…

Σώμα & Υγεία

Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις…

Σώμα & Υγεία

Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Σώμα & Υγεία

Σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και της άνοιας

Τα μάτια και η όραση συνδέονται πολύ στενά με τον εγκέφαλο, αλλά πόσο ισχυρή είναι…

Σώμα & Υγεία

Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες

Misericordia: Μια βόμβα κάτω από το τραπέζι

Ο Alain Guiraudie δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης στη σύγχρονη