
Αυγό: Το αυγό και γενικά η κατανάλωσή του αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα όσο αφορά την επίδρασή του στην υγεία μας.
Ας δούμε παρακάτω μερικούς μύθους για το αυγό.

- Ο κρόκος του αυγού είναι ανθυγιεινός
Πράγματι, ο κρόκος περιέχει περισσότερα λιπαρά και χοληστερίνη από ότι το ασπράδι, ωστόσο έχει επίσης βιταμίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Επίσης, περιέχει χολίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Μάλιστα, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο αντιοξειδωτικά που έχουν σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για καταρράκτη.
- Δεν πρέπει να τρώμε αυγά κάθε μέρα
Η αλήθεια είναι πως στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής είναι επιτρεπτή η κατανάλωση έως 2-3 αυγών. Έχει να κάνει με την πρόσληψη πρωτεΐνης. Για παράδειγμα δεν συστήνεται η κατανάλωση αυγού με κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο. Επιπλέον, για τους χορτοφάγους τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.
- Τα καφέ αυγά είναι πιο υγιεινά από τα άσπρα
Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, το χρώμα δεν παίζει κανένα ρόλο στη θρεπτική αξία του αυγού. Στην αγορά ενδέχεται τα καφέ αυγά να πωλούνται πιο ακριβά, αλλά αυτό δεν αποτελεί ένδειξη υψηλότερης θρεπτικής αξίας.
- Πρέπει να πλένουμε τα αυγά πριν τα βράσουμε με στόχο την καταπολέμηση της σαλμονέλας
Τα βακτήρια αυτά είναι παρόντα στο εσωτερικό του αυγού, με αποτέλεσμα το πλύσιμο να μην βοηθά ιδιαίτερα στην καταπολέμησή του.

Τι σημαίνει η αριθμητική ένδειξη στα αυγά;
Κάθε αυγό έχει πάνω του έναν αριθμό.
Πέρα από τη χώρα προέλευσης (π.χ EL για Ελλάδα) και τη μονάδα παραγωγής (συγκεκριμένος κωδικός για κάθε μονάδα), αναφέρεται και ο τρόπος εκτροφής. Συγκεκριμένα:
- το 0 σημαίνει τα αυγά βιολογικής γεωργίας
- το 1 τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής
- το 2 τα αυγά αχυρώνα
- Το 3 τα αυγά εντατικής παραγωγής
Τι να προτιμάμε; Αξίζει να προτιμήσετε βιολογικά αυγά, ανεξάρτητα φυσικά από το χρώμα τους, καθώς έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και περισσότερα ακόρεστα λιπαρά.
Θερμίδες
Όντως το ασπράδι έχει λιγότερες θερμίδες.
Ένα αυγό έχει 70 περίπου θερμίδες, με τις 16-17 να αντιστοιχούν στο ασπράδι του αυγού.
Συμβουλές
- Αποφύγετε την αγορά χύμα αβγών καθώς δεν μπορείτε να γνωρίζετε την προέλευσή τους.
- Μαγειρεύετέ τα χωρίς να αφήνετε τον κρόκο τους υγρό.
- Καταναλώστε τα αφού τα μαγειρέψετε, μην τα αφήνετε στο ψυγείο καθώς αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων.