
Η ρίγανη είναι ένα μπαχαρικό το οποίο είναι παρόν σε πολλά πιάτα. Εκτός από την υπέροχη μυρωδιά που χαρίζει στο φαγητό, χάρη σε χημικές ουσίες όπως η θυμόλη, το πινένιο και λιμονένιο, έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία.
Θρεπτική Αξία
Ένα κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη περιέχει:
Ενέργεια: 5 Kcal
Ίνες: 0,8 g
Ασβέστιο: 29 mg
Advertising
Σίδηρος: 0,66 mg
Μαγνήσιο: 5 g
Μαγγάνιο: 0,09 mg
Κάλιο: 23 mg
Advertising
Βιταμίνη Κ: 11,2 mcg
Βιταμίνη Ε: 0,33 mg

Οφέλη
Ποικίλες οι χρήσεις και τα οφέλη της ρίγανης και του ελαίου της.
- Η ρίγανη χρησιμοποιούταν στη βοτανοθεραπεία από τους Αρχαίους Έλληνες.
- Η Βιταμίνη Κ, την οποία περιέχει, συμβάλλει στην υγεία των οστών, διατηρώντας την οστική πυκνότητα.
- Προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2 όταν καταναλώνεται φρέσκια ή αποξηραμένη με το φαγητό.
- Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, φαίνεται ότι δρα καταπολεμώντας τον καρκίνο σε διάφορες μορφές.
- Αντιβακτηριακές ιδιότητες: Τα τερπένια που περιέχει το έλαιο ρίγανης έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, γι’αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται για τη φυσική θεραπεία του κρυολογήματος ή του πονόλαιμου.
- Αντιμικροβιακές ιδιότητες: Χάρη σε μία δραστική ουσία που περιέχει, την καρβακόλη, έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα.

Παρενέργειες
Έρευνες έχουν δείξει πως το έλαιο της ρίγανης μπορεί να έχει επιδράσεις στον οργανισμό μας.
- Πολλές φορές χορηγείται στον καταναλωτή συμπλήρωμα σιδήρου, καθώς το ριγανέλαιο μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τον σίδηρο.
- Γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης καλό είναι να το αποφεύγουν.
- Καλό είναι να γίνεται επίσης αποφευκτό από άτομα με αλλεργία σε φυτά της ίδιας οικογένειας, όπως θυμάρι ή φασκόμηλο.

Tips
- Προσθέστε ρίγανη κατά το τελείωμα του μαγειρέματος.
- Ένα κουτάλι του γλυκού ξερή ρίγανη αντιστοιχεί σε ένα κουτάλι της σούπας φρέσκια ρίγανη.
- Όσο πιο πολύ τη ψιλοκόψετε, τόσο περισσότερη γεύση θα δώσει στο φαγητό σας.
- Προσθέστέ τη ωμή στη σαλάτα σας ή σε μαρινάδες για το κοτόπουλο και άλλα φαγητά σας!