Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Ρίγανη και ριγανέλαιο: Θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες

Πηγή Εικόνας: HidaBroot

Η ρίγανη είναι ένα μπαχαρικό το οποίο είναι παρόν σε πολλά πιάτα. Εκτός από την υπέροχη μυρωδιά που χαρίζει στο φαγητό, χάρη σε χημικές ουσίες όπως η θυμόλη, το πινένιο και λιμονένιο, έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία.

Θρεπτική Αξία

Ένα κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη περιέχει:

Ενέργεια: 5 Kcal

Ίνες: 0,8 g

Ασβέστιο: 29 mg

Σίδηρος: 0,66 mg

Μαγνήσιο: 5 g

Μαγγάνιο: 0,09 mg

Κάλιο: 23 mg

Βιταμίνη Κ: 11,2 mcg

Βιταμίνη Ε: 0,33 mg

Ρίγανη και Ριγανέλαιο
Πηγή εικόνας: Organic Facts

Οφέλη

Ποικίλες οι χρήσεις και τα οφέλη της ρίγανης και του ελαίου της.

  • Η ρίγανη χρησιμοποιούταν στη βοτανοθεραπεία από τους Αρχαίους Έλληνες.
  • Η Βιταμίνη Κ, την οποία περιέχει, συμβάλλει στην υγεία των οστών, διατηρώντας την οστική πυκνότητα.
  • Προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2 όταν καταναλώνεται φρέσκια ή αποξηραμένη με το φαγητό.
  • Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, φαίνεται ότι δρα καταπολεμώντας τον καρκίνο σε διάφορες μορφές.
  • Αντιβακτηριακές ιδιότητες: Τα τερπένια που περιέχει το έλαιο ρίγανης έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, γι’αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται για τη φυσική θεραπεία του κρυολογήματος ή του πονόλαιμου.
  • Αντιμικροβιακές ιδιότητες: Χάρη σε μία δραστική ουσία που περιέχει, την καρβακόλη, έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα.
oregano
Πηγή εικόνας: Babamail

Παρενέργειες

Έρευνες έχουν δείξει πως το έλαιο της ρίγανης μπορεί να έχει επιδράσεις στον οργανισμό μας.

  • Πολλές φορές χορηγείται στον καταναλωτή συμπλήρωμα σιδήρου, καθώς το ριγανέλαιο μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τον σίδηρο.
  • Γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης καλό είναι να το αποφεύγουν.
  • Καλό είναι να γίνεται επίσης αποφευκτό από άτομα με αλλεργία σε φυτά της ίδιας οικογένειας, όπως θυμάρι ή φασκόμηλο.
oregano
Πηγή εικόνας: Shutterstock

Tips

  • Προσθέστε ρίγανη κατά το τελείωμα του μαγειρέματος.
  • Ένα κουτάλι του γλυκού ξερή ρίγανη αντιστοιχεί σε ένα κουτάλι της σούπας φρέσκια ρίγανη.
  • Όσο πιο πολύ τη ψιλοκόψετε, τόσο περισσότερη γεύση θα δώσει στο φαγητό σας.
  • Προσθέστέ τη ωμή στη σαλάτα σας ή σε μαρινάδες για το κοτόπουλο και άλλα φαγητά σας!

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας και ψυχική ανθεκτικότητα

  Σκλήρυνση κατά πλάκας: η Μέδουσα που (δεν) μαρμαρώνει όλα τα βλέμματα Κάθε μέρα γινόμαστε…

Σώμα & Υγεία

Ψυχολογική ανθεκτικότητα σε χρόνιες παθήσεις: Από την αποδοχή στη δράση

Οι χρόνιες παθήσεις αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης ζωής. Δεν είναι μόνο…

Σώμα & Υγεία

Δόντια: το κρυφό στέκι των μικροβίων

Τα δόντια που φημίζονται για την ομορφιά και όχι για την εργατιά τους Τα δόντια…

Σώμα & Υγεία

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι μπορώ τελικά να καταναλώσω;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα σύνδρομο που το καταλαβαίνεις ότι το “έχεις” όταν μετά…

Σώμα & Υγεία

Προϊόντα ομορφιάς: Οι αποχρώσεις που δεν είναι εμφανείς

Πρότυπα ομορφιάς: Οι πίνακες που ποτέ δεν μπορούν να πετύχουν μια καλή πόζα Από πολλά…

Σώμα & Υγεία

Το φαινόμενο του placebo και nocebo: Όταν ο νους επηρεάζει το σώμα

Η ψυχολογία και η ιατρική συναντώνται με εντυπωσιακό τρόπο στο φαινόμενο του placebo και του…

Σώμα & Υγεία

Ο απόλυτος οδηγός άσκησης στην περίοδο

Η περίοδος είναι κάτι που επηρεάζει κάθε γυναίκα διαφορετικά, όχι μόνο στη διάθεση ή την…