Τι είναι οι κατεχίνες;

28 Φεβρουαρίου 2019

Πηγή εικόνας: neadiatrofis.gr

Κατεχίνες είναι μία ομάδα ενώσεων, οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών και προσφέρουν ποικίλα οφέλη στον οργανισμό.

Βασικές μορφές κατεχινών:

Υπάρχουν πέντε βασικές μορφές κατεχινών:

Advertising

Advertisements
Ad 14
  1. Κατεχίνες (C)
  2. Επικατεχίνη (EC)
  3. Επιγαλλοκατεχίνη (EGC)
  4. Επικατεχίνη γαλλικού εστέρα (ECG)
  5. Επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG)

Οφέλη για την υγεία:

Κάθε μορφή προσφέρει διαφορετικά οφέλη:

  • Πιθανές αντιβιοτικές ιδιότητες έχει η κατεχίνη C.
  • Με την καλή λειτουργία της καρδιάς σχετίζεται η επικατεχίνη (EC).
  • Η επιγαλλοκατεχίνη (EGC) εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινογόνων κυττάρων.
  • Η επικατεχίνη γαλλικού εστέρα (ECG) εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων.
  • Η επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG) έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Κατεχίνες και έλεγχος σωματικού βάρους

Οι κατεχίνες συμβάλουν θετικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους αυξάνοντας τις καύσεις του λίπους, χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση. Σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Πράσινο τσάι και LDL «κακή» χοληστερόλη

Το πράσινο τσάι περιέχει σημαντική ποσότητα κατεχινών και μπορεί να μειώσει κατά μερικές μονάδες την LDL «κακή» χοληστερόλη, ωστόσο τα άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν τα φάρμακα με την κατανάλωση τσαγιού.

Advertising

Πηγές κατεχινών:

Αποτέλεσμα εικόνας για πηγές κατεχινών τα σταφυλια
Πηγή εικόνας: Onmed.gr

Κύρια πηγή αποτελεί το πράσινο τσάι. Μικρότερη ποσότητα κατεχινών περιέχεται επίσης στη μαύρη σοκολάτα, το σταφύλι, το κόκκινο κρασί και το μαύρο τσάι.

Διαβάστε επίσης  Λιπαρά οξέα: Κατηγορίες και ρόλος

Μαύρο ή Πράσινο τσάι;

Αποτέλεσμα εικόνας για πρασινο τσαι
Πηγή εικόνας: Logodiatrofis.gr

Μεγαλύτερη ποσότητα κατεχινών περιέχει το πράσινο τσάι καθώς προέρχεται από φύλλα που δεν έχουν υποστεί ζύμωση, άρα δεν έχουν οξειδωθεί. Φυσικά το μαύρο τσάι προσφέρει και αυτό ποικίλα οφέλη στον οργανισμό καθώς σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τη μείωση του διαβήτη, της χοληστερόλης και την αύξηση του μεταβολισμού,  ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για την υγεία. Έτσι, το πράσινο τσάι φαίνεται να είναι η απάντηση στο ερώτημα.

Advertising

Tips:

  • Ο συνδυασμός τσαγιού με λίγο λεμόνι αυξάνει την αντιοξειδωτική προστασία.
  • Για να πάρετε τη μεγαλύτερη ποσότητα κατεχινών αφήστε το τσάι στο βραστό νερό τουλάχιστον 3 λεπτά.
  • Έχετε χαμηλή ενυδάτωση; Το τσάι είναι ιδανικό για πρόσληψη νερού.
  • Αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης και προτιμήστε για παράδειγμα γλυκαντικό από το φυτό στέβια.
  • Οι ειδικοί συστήνουν τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άγιοι Δέκα: το ιστορικό χωριό της Κέρκυρας

Άγιοι Δέκα Οι Άγιοι Δέκα είναι ηπειρωτικός οικισμός της Κεντρικής

Ο καθρέφτης στην τέχνη και ο συμβολισμός του στους πίνακες

Ο καθρέφτης υπάρχει ως θέμα σε πολλούς πίνακες ζωγραφικής. Πολλοί