Η Διαβητική Νευροπάθεια είναι μία από τις σοβαρές επιπλοκές του Διαβήτη. Αποτελεί, τον τύπο της νευρικής βλάβης που οφείλεται στη βλάβη των νεύρων λόγω αυξημένου σακχάρου στο αίμα.
Η Διαβητική Νευροπάθεια βλάπτει συχνότερα τα νεύρα στα πόδια.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τη περιοχή του σώματος που προσβάλλεται.
- Περιφερική Νευροπάθεια: αποτελεί το πιο κοινό τύπο στη Διαβητική Νευροπάθεια. Επηρεάζονται πρώτα τα πόδια και στη συνέχεια ακολουθούν τα χέρια, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται κυρίως νύχτα.
-
- Μούδιασμα
- Μειωμένη αίσθηση στο πόνο
- Κράμπες
- Ευαισθησία στην αφή (σε πολλούς ανθρώπους το βάρος του σεντονιού είναι επώδυνο)
- Έλκη, λοιμώξεις στο δέρμα και πόνος στα κόκκαλα
- Αυτόνομη Νευροπάθεια: Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ελέγχει τη λειτουργία της καρδιάς, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου. Ο Διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τη νευρική λειτουργία σε οποιεσδήποτε από αυτές τις περιοχές.
- Γαστροπάρεση
- Προβλήματα στην ουροδόχο κύστη
- Στυτική Δυσλειτουργία
- Εγγύς Νευροπάθεια: Εμφανίζεται κυρίως στους μηρούς, τους γοφούς, τους γλουτούς, τα πόδια.
- Μονονευροπάθεια: Βλάβη δηλαδή, σε ένα συγκεκριμένο νεύρο.
- Διπλωπία
- Πάρεση Bell (παράλυση στη μία πλευρά του προσώπου)
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα των δακτύλων των χεριών εκτός από το μικρό δαχτυλάκι
ΑΙΤΙΑ
Η ακριβής παθοφυσιολογία και αιτία δεν είναι πλήρως εξακριβωμένες όσον αφορά την Διαβητική Νευροπάθεια.
Προς το παρόν πιστεύεται ότι οι ανεξέλεγκτες και υψηλές τιμές του σακχάρου αίματος βλάπτουν τα νεύρα με αποτέλεσμα την έλλειψη ικανότητας των νεύρων να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα από το σώμα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Καθώς δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένη η ακριβής σχέση μεταξύ του γλυκαιμικού ελέγχου και της σοβαρότητας της Διαβητικής Νευροπάθειας, δεν υπάρχει και θεραπεία εκλογής.
Προτείνεται θεραπεία με συγχορήγηση δύο ή περισσότερων φαρμάκων. Ο πόνος είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα που επιθυμείτε να αντιμετωπιστεί.
Γίνονται συνεχώς μελέτες για φάρμακα που θα εισαχθούν στη πρώτη γραμμή για να αντιμετωπιστεί η επώδυνη Διαβητική Νευροπάθεια.
ΠΡΟΛΗΨΗ
- Διαχείριση σακχάρου αίματος: με τακτικό έλεγχο της γλυκόζης αίματος , όπως μέτρηση καμπύλης γλυκόζης, μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, μπορούν να οδηγήσουν σε πρόληψη εμφάνισης επιπλοκών του Διαβήτη, όπως δηλαδή είναι η Διαβητική Νευροπάθεια.
- Περιποίηση ποδιών: έλκη, πληγές που δεν επουλώνονται και ακρωτηριασμένα πόδια, είναι μερικές από τις συχνές επιπλοκές της επώδυνης Διαβητικής Νευροπάθειας. Επίσκεψη στον ειδικό γιατρό για ενδελεχή εξέταση των ποδιών κρίνεται απαραίτητη. Το ίδιο το άτομο, όμως, πρέπει καθημερινά να περιποιείται τα πόδια του, βάζοντας ενυδατικές κρέμες, ελαστικές κάλτσες, και αποφυγή σφιχτών παπουτσιών,
- Αλλαγές στο τρόπο ζωής: διακοπή καπνίσματος, μείωση κατανάλωσης αλκοόλ, υγιεινή διατροφή. Τροφές που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, και είναι πλούσιες σε λίπη οδηγούν στη παραγωγή των ages (προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης), τα οποία αυξάνουν τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
ΠΗΓΕΣ
Chong, M.S., Hester, J(2007). Diabetic Painful Neuropathy. Drugs 67, 569–585.
Mayo Clinic (2018). Diabetic neuropathy – Symptoms and causes. [online] Mayo Clinic. (Available at: mayoclinic.org last access: 24/10/2021).
Schreiber, A.K. (2015). Diabetic neuropathic pain: Physiopathology and treatment. World Journal of Diabetes,6(3), p.432.
Todays dietitian. Advanced Glycation End Products. (Available at: todaysdietitian.com last access: 24/10/2021).