Οι περισσότεροι άνθρωποι παθαίνουν κάποιου είδους μανία μόλις πλησιάζει το καλοκαίρι, αγχώνονται για το πώς θα βγουν στην παραλία. Καταλήγοντας να ακολουθούν ανορθόδοξες στερητικές δίαιτες. Το καλοκαίρι έρχεται ανεξαρτήτως των κιλών που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος και δεν έρχεται σίγουρα ως τιμωρία για όσους έχουν κάποια κιλά παραπάνω από τους γύρω τους.
Παχυσαρκία & υπερβάλλον βάρος
Η παχυσαρκία και το υπερβάλλον βάρος , δύο διαφορετικές καταστάσεις που συχνά συγχέονται, δεν είναι απλώς κιλά που φέρει κάποιος και βαριέται να τα χάσει. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος που είναι ο λόγος του βάρους ως προς το ύψος, είναι ένας απλός δείκτης ώστε να κατατάσσονται τα άτομα σε ελλειποβαρή, κανονικού βάρους, υπέρβαρα και παχύσαρκα.
Η παχυσαρκία (ΔΜΣ > 30 kg/ m2) είναι μια χρόνια πάθηση και αποτελεί σύνθετη νόσο κατά την οποία η υπερβολική εναπόθεση λίπους στο σώμα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία.
Το υπερβάλλον βάρος (ΔΜΣ >= 25 kg/ m2), μπορεί να κατατάσσει κάποια άτομα ως αυξημένου κινδύνου για πιθανά μη μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά εάν είναι ένα σταθερό βάρος ετών, χωρίς υπαρκτά προβλήματα υγείας, το άτομο νοιώθει εντάξει με το σώμα του, δε τον υποχρεώνει κανείς και καμία εποχή να διώξει ορισμένα κιλά.
Αντιμετώπιση παχυσαρκίας
Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα τα οποία ακολουθούν οι ειδικοί ώστε να αντιμετωπισθεί η παχυσαρκία. Η απώλεια βάρους είναι το τελευταίο.
Όταν υπάρχει διαπιστωμένη παχυσαρκία
- 1ος στόχος είναι η πρόληψη αύξησης βάρους.
- 2ος στόχος είναι η προαγωγή διατήρησης του βάρους.
- 3ος στόχος και εξαιρετικά σημαντικός είναι η αντιμετώπιση των παθολογικών καταστάσεων.
- Τελευταίος στόχος είναι η απώλεια βάρους.
Η αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με την εκπαίδευση του ατόμου ώστε να καταλάβει τι είναι το βάρος που έχει (σύσταση σώματος), πως προκαλούνται διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπνική άπνοια. Τέλος ο ίδιος αποφασίζει πως θέλει να δει τον εαυτό του και μαζί με τον ειδικό να θέσουν τους στόχους.
Δημόσια υγεία
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι ανεπτυγμένοι οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί. Πρέπει να υπάρξουν προγράμματα απευθυνόμενα σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ώστε να μειώνεται ο επιπολασμός παχυσαρκίας. Να ελαττωθεί το μέσο βάρος του πληθυσμού.
Τέτοια προγράμματα μπορούν να λάβουν χώρα στα σχολεία, ακόμη και σε νηπιακούς σταθμούς, με τις κατάλληλες τροφές που προσφέρονται στα κυλικεία. Μπορούν ακόμη να υπάρξουν κοινοτικά προγράμματα. Με αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν άτομα με κίνδυνο παχυσαρκίας να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και να αντιμετωπίσουν τους παράγοντες που τους κατατάσσουν σε άτομα υψηλού κινδύνου.
Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής
Μια υγιεινή διατροφή
- Περιλαμβάνει μείωση κορεσμένου λίπους, αλλά όχι διακοπή πρόσληψης όλων των λιπαρών τροφών, όπως ελαιόλαδο και ξηροί καρποί,
- Πρέπει να είναι φτωχή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, έτοιμα μπισκότα, λευκά άλευρα, ζάχαρη, αλλά πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες , ολικής άλεσης προϊόντα, όσπρια,
- Πρέπει να είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.
Απαιτείται επίσης προώθηση αύξησης της σωματικής δραστηριότητας. Το 30% στην απώλεια αλλά και διατήρηση του βάρους ανήκει στην άσκηση. Αν κάποιος δεν έχει ασκηθεί ποτέ του μπορεί να ξεκινήσει να πηγαίνει στις δραστηριότητες του με τα πόδια ή και να χρησιμοποιεί ποδήλατο.
Τα κακεντρεχή σχόλια και τα ειρωνικά γέλια βλέποντας κάποιον στην παραλία που δεν έχει το βάρος που εμείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχει, σίγουρα δε βοηθά στο αν το συγκεκριμένο άτομο προσπαθεί να διώξει μερικά κιλά.
πηγές άρθρου:
W.H.O., Παχυσαρκία Η πρόληψη και η Αντιμετώπιση μιας Παγκόσμιας Επιδημίας, επιμέλεια: Κατσιλάμπρος Ν.Λ., Τσίγκος Κ., κεφ.: 9. πρόληψη και αντιμετώπιση υπερβάλλοντος βάρους και παχυσαρκίας στον πληθυσμό. Από την πλευρά της δημόσιας υγείας, σελ.: (226-227), εκδόσεις: ΒΗΤΑ medical arts, Αθήνα (2014)