Τα αθώα παιδικά ψέματα
Όλοι έχουμε πει κάποια στιγμή στη ζωή μας κάποιο μικρό ψέμα είτε για να ξεφύγουμε από μια άβολη κατάσταση είτε για να την χειραγωγήσουμε. Το ψέμα είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται ήδη από την παιδική ηλικία, Τα παιδιά συνήθως ψεύδονται για να κρύψουν κάτι “κακό” που έχουν κάνει και φοβούνται τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από τους γονείς τους. Ορισμένοι άνθρωποι όμως φαίνεται να εμφανίζουν κάποιου είδους εθισμό στο ψέμα που συνδέεται με την ψυχική τους υγεία.
Πότε γίνεται ένα “ψέμα” παθολογικό;
Η μυθομανία ως κατάσταση δεν είναι κάτι αθώο. Πρόκειται για μια διαταραχή της προσωπικότητας του ατόμου. Ο μυθομανής κατασκευάζει και ζει σε έναν κόσμο που στηρίζεται σε ψέματα. Αυτό που διακρίνει τον μυθομανή από τον υπερβολικό και από τον απλό ψεύτη είναι το γεγονός ότι ενώ ξεκινά να εξιστορεί μια ψεύτικη ιστορία, τελικά καταλήγει να πιστεύει ότι αυτή είναι αληθινή. Στην μυθομανία είναι χαρακτηριστική η πολύ δραστήρια φαντασία. Η ψεύτικη ιστορία ξεκινά ως μέσο εντυπωσιασμού του περίγυρου και ψυχικής ικανοποίησης του μυθομανούς. Ο πάσχων ποτέ δεν θα εξαπατήσει εκούσια παρόλα αυτά η ανάγκη του να ενσωματωθεί στο πλαίσιό του είναι τόσο μεγάλη που τον οδηγεί σε αυτό.
Τι οδηγεί στην μυθομανία;
Το έναυσμα για το ξέσπασμα του μυθομανούς μπορούν να το δώσουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Αυτά κυρίως αφορούν στην χαμηλή αυτοεικόνα και κακή αυτοπεποίθηση. Προσωπικά βιώματα που έχουν στερήσει την χαρά από τον πάσχοντα μπορούν να τον ωθήσουν στα ψέματα. Ο μυθομανής καταφεύγει στο να πλάθει ιστορίες που έχουν ως πρωταγωνιστή τον ίδιο για να του προσφέρουν μια εντελώς ιδεατή χαρά.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του μυθομανούς;
Ο μυθομανής μπορεί να είναι ένα αρκετά μοναχικό άτομο το οποίο μέσα στον ιδεατό του κόσμο αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Από την άλλη όμως μπορεί να είναι και ένα υπερβολικά κοινωνικό άτομο το οποίο θέλει απλά να αυξήσει ακόμα πιο πολύ την προβολή του. Όπως και να έχει, το άτομο μπλέκει σε έναν φαύλο κύκλο ψεμάτων. Αργά ή γρήγορα ο κοινωνικός περίγυρος του ατόμου αντιλαμβάνεται το ψέμα. Είναι δύσκολο όμως να γίνει κατανοητή η κατάσταση του πάσχοντος ως πραγματική παθολογία. Αυτό σε συνδυασμό με τις δύσκολες καταστάσεις που έχει προκαλέσει η μυθομανία θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση του μυθομανούς και στην δημιουργία νέων ψεμάτων. Χαρακτηριστικό του μυθομανούς είναι η αρέσκεια στην αυτοθυματοποίηση.
Πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση;
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης συνήθως δεν χρειάζεται η παρέμβαση κάποιου ειδικού ψυχιάτρου/φαρμακευτική αγωγή. Είναι όμως απαραίτητη η συμβουλευτική ή/και η ψυχανάλυση με κάποιον θεραπευτή. Η θεραπεία στοχεύει στην ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης και αυτοεικόνας του ασθενούς. Πρώτα από όλα όμως θα πρέπει να γίνει αποδοχή της παθολογίας από τον ασθενή και να δομηθεί μια σχέση με τον θεραπευτή με βάση την ειλικρίνεια και όχι το ψέμα.
TOP 10 παράξενων ψυχικών παθήσεων