Επιλεκτική αλαλία ή βωβότητα
Η εκλεκτική ή επιλεκτική αλαλία συνιστά μια αγχώδη διαταραχή, η οποία συναντάται συνήθως στην παιδική ηλικία (συνήθως στα 3-5 ετών) στη σχολική ζωή και σπανιότερα στην ενήλικη. Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται από απουσία λόγου εκ μέρους του παιδιού σε επιλεγμένα περιβάλλοντα και καταστάσεις, χωρίς να διακατέχεται από κάποια γλωσσική διαταραχή. Το παιδί ουσιαστικά μπορεί να επικοινωνήσει με άτομα με τα οποία νιώθει οικεία σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον όπως με την οικογένειά του στο σπίτι, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει σε άλλα περιβάλλοντα ή καταστάσεις. Εκδηλώνει λοιπόν μια φοβία σχετικά με την κοινωνική αλληλεπίδραση και την ομιλία. Τα παιδιά με επιλεκτική αλαλία ως επί το πλείστο αναπτύσσουν επαρκώς τους μηχανισμούς της γλώσσας (παραγωγή ομιλίας και γραπτού λόγου, αντίληψη) χωρίς διαταραχές.
Βασικά χαρακτηριστικά επιλεκτικής αλαλίας:
- Το παιδί αρνείται να μιλήσει σε συγκεκριμένες καταστάσεις και συνήθως και στο σχολείο.
- Η διαταραχή διαρκεί τουλάχιστον έναν μήνα.
- Η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές επαφές του παιδιού και την ακαδημαϊκή του επίδοση.
- Η άρνηση ομιλίας δεν απορρέει από την έλλειψη εξοικείωσης με τη γλώσσα, ούτε από επικοινωνιακές ή ψυχωτικές διαταραχές.
Αίτια της επιλεκτικής αλαλίας:
Η επιλεκτική βωβότητα μπορεί να οφείλεται σε ανασφάλεια, φόβο ή υπερβολική ευαισθησία. Η γενετική προδιάθεση και η ιδιοσυγκρασία του ατόμου (π.χ. έντονη συστολή) παίζουν σημαντικό ρόλο. Ακόμη, συχνά ένα γλωσσικό περιβάλλον δίγλωσσο ή πολύγλωσσο και η έκθεση ενός παιδιού σε αυτό από μικρή ηλικία, κατά την περίοδο που σχηματίζει γλωσσικές δομές μπορεί να το οδηγήσει σε επιλεκτική αλαλία. Επίσης, ένα υπερπροστατευτικό οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο εστιάζει όλη την προσοχή του στο παιδί μπορεί να το ωθήσει στην βωβότητα. Επιπρόσθετα, τραυματικά γεγονότα, τα οποία συντελέστηκαν στη ζωή του παιδιού όπως ένα διαζύγιο των γονιών, η μετανάστευση της οικογένειας, κάποια απώλεια, η είσοδος του παιδιού στο σχολείο κ.α. είναι πιθανό να οδηγήσουν το παιδί στην εκλεκτική αλαλία.
Αντιμετώπιση:
Αρχικά, θα ήταν σημαντικό να αναζητηθεί η αξιολόγηση και η συμβολή ενός ψυχολόγου ή ενός λογοθεραπευτή , ώστε να δοθούν κατευθυντήριες και να ακολουθήσει το παιδί κάποιο είδος θεραπείας. Παράλληλα, η συνδρομή των γονέων είναι πολύτιμη για τα παιδιά σε αυτή την περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς δεν πρέπει να καταπιέζουν το παιδί να μιλήσει, αντιθέτως, οφείλουν να επιδοκιμάζουν οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας με το παιδί έστω και μη λεκτικής και να χρησιμοποιούν μέσα όπως σημειώματα, χειρονομίες και εικόνες για να συνομιλήσουν μαζί του. Θα ήταν επίσης ωφέλιμο να δημιουργήσουν ένα καθημερινό πρόγραμμα που θα ακολουθεί το παιδί, ώστε να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.
πηγές
- Επιλεκτική Αλαλία-ανακτήθηκε από www.paidonarogi.gr (τελευταία πρόσβαση 09/09/20 22:00)
- ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΛΑΛΙΑ-ανακτήθηκε από www.gkoltsiou.gr(τελευταία πρόσβαση 09/09/20 22:00)