Κετονική διατροφή: Τι είναι και πως λειτουργεί;

19 Φεβρουαρίου 2020
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Τα τελευταία χρόνια, η κετονική διατροφή είναι μία από τις πιο γνωστές δίαιτες απώλειας βάρους με πολλούς οπαδούς. Ωστόσο, η κετογενής δίαιτα δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα σχεδόν πριν από 100 χρόνια ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της επιληψίας στα παιδιά. Χρησιμοποιείται ακόμα ως θεραπεία σήμερα από άτομα με επιληψία, αλλά οι περισσότεροι γνωρίζουν τη κετονική διατροφή για τα γρήγορα αποτελέσματα απώλειας βάρους.

Τι είναι η κετονική διατροφή;

Η κετονική διατροφή, περιγράφεται καλύτερα ως μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Στην πραγματικότητα, η δίαιτα περιορίζει τους υδατάνθρακες σε μόλις 5 έως 10% των καθημερινών θερμίδων, δηλαδή  20 έως 50 γραμμάρια  υδατανθράκων την ημέρα. Αλλά είναι επίσης μια δίαιτα πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά , πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών θερμίδων (70 έως 80%) προέρχεται από λιπώδεις πηγές. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από κάθε άλλη μορφή δίαιτας και αφήνει τις πρωτεΐνες να αποτελούν μόλις 15 έως 25% των ημερήσιων θερμίδων.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Γιατί τόσο πολύ λίπος; Ο στόχος της κετονικής διατροφής, είναι να βάλει το σώμα σε ένα είδος μεταβολικής λιμοκτονίας γνωστή ως «κέτωση», όπου αναγκάζεται να βασίζεται σε κετόνες για ενέργεια. Οι κετόνες παράγονται, όταν το σώμα διασπά το λίπος, αλλά αυτό θα το κάνει μόνο όταν δεν έχει αρκετούς υδατάνθρακες.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, το σώμα τροφοδοτείται από υδατάνθρακες.  Οι οποίοι κατανέμονται σε γλυκόζη. Στη συνέχεια, η γλυκόζη αποθηκεύεται από το σώμα και χρησιμοποιείται ως ‘’καύσιμο’’. Αλλά όταν το σώμα στερείται γλυκόζης (και όλα τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί), πρέπει να βρει μια εναλλακτική πηγή ενέργειας. Έτσι στρέφεται στις  λιποαποθήκες. Το σώμα διασπά το λίπος σε κετόνες και τα χρησιμοποιεί για καύσιμα μέχρι να έχει πάλι πρόσβαση σε υδατάνθρακες.

Διαβάστε επίσης  Σπανάκι: Ποια τα οφέλη του στη διατροφή μας;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά άτομα έχουν επιτυχημένη απώλεια βάρους με τη συγκεκριμένη διατοφή. Ο συνδυασμός υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, αποσκοπεί στη μετατόπιση του σώματος από την καύση υδατανθράκων και γλυκόζης και αντ ‘αυτού να διασπά και να καίει το λίπος .

Τι μπορεί να καταναλώσει κανείς στην κετονική διατροφή;

Advertising

Η ικανότητα επίτευξης της κέτωσης δεν είναι στιγμιαία. Αυτό συμβαίνει μετά από αρκετές διαδοχικές ημέρες αυστηρής προσκόλλησης στην κατανάλωση πολύ λίγων υδατανθράκων (συνήθως μεταξύ 20 και 50 γραμμαρίων την ημέρα). Αυτό σημαίνει ότι τα γεύματα βασίζονται σε κρέας, αυγά, τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (κρέμα γάλακτος και βούτυρο), πουλερικά, θαλασσινά και φυτικά λίπη όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια, οι σπόροι και τα αβοκάντο .

Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες λαχανικά, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορούν επίσης να καταναλωθούν στα γεύματα. Όπως  μαρούλι, σπανάκι, πιπεριές, μανιτάρια, σπαράγγια, μπρόκολο, κουνουπίδι, κρεμμύδια, πράσινα φασόλια, σέλινο, λαχανάκια Βρυξελλών και ντομάτες.

Τι δεν μπορεί να καταναλώσει κάποιος στην κετονική διατροφή;

Στην κετονική διατροφή, πρέπει να αποφεύγονται τα περισσότερα φρούτα, λαχανικά αμύλου (πατάτες, καρότα, καλαμπόκι), δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ραφιναρισμένα προϊόντα, ζάχαρη και ζυμαρικά.

Advertising

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κετονική διατροφή;

  • Άτομα με ηπατικά προβλήματα
  • Άτομα με νεφρικά προβλήματα
  • Άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές
  • Άτομα με πέτρες στη χοληδόχο κύστη ή με αφαίρεση της χοληδόχου κύστης
Διαβάστε επίσης  Πως να αυξήσω τα επίπεδα της βιταμίνης D

Πιθανές παρενέργειες:

Όταν ξεκινάει η κέτωση στον οργανισμό, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μια σειρά από αρνητικά συμπτώματα. Αυτά συχνά περιγράφονται “γρίπη των χαμηλών υδατανθράκων”, ή “γρίπη κέτωσης”, επειδή μοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Advertising

  1. Πονοκέφαλο
  2. Κόπωση
  3. Μειωμένη αίσθηση κορεσμού
  4. Κακή ποιότητα ύπνου
  5. Ναυτία
  6. Μειωμένη σωματική απόδοση

 

Αυτισμός και διατροφή: μια θεραπευτική προσέγγιση

Η τοξικότητα της διατροφικής κουλτούρας

Πίκα και Μηρυκασμός: Σπάνιες διατροφικές διαταραχές

https://www.eiep.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1

Advertising

 

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα και κάτοικος Μονάχου . Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σχολική ετοιμότητα παιδιών με χαμηλό βάρος γέννησης

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Σχολική ετοιμότητα

Ανατροφή παιδιών με ΑΓΔ: Ανταμοιβές και προκλήσεις

Το παρόν άρθρο Περίπου 7,6% των παιδιών (~ δύο παιδιά