Το μαγνήσιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό μας, το οποίο βρίσκεται στα οστά, στους ιστούς και τα όργανα του σώματος.
Το μαγνήσιο συμμετέχει στη δόμηση περισσότερων από 350 βασικών ενζύμων και συμβάλλει και βοηθάει στα καρδιακά προβλήματα,-σε καταστάσεις όπως στη μείωση της πίεσης, της χοληστερόλης, και της αθηρωματικής πλάκας-, στο άσθμα, γενικά στη καλή λειτουργία του μυικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στο διαβήτη, και αυξάνοντας την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη , της ορμόνης που ρυθμίζει την είσοδο του σακχάρου στα κύτταρα. Μελέτες έχουν δείξει πως τουλάχιστον οι μισοί πάσχουν από έλλειψη μαγνησίου, με πιθανά προβλήματα στη καρδιά, στη μνήμη και τη διάθεση. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της έλλειψής του παρατηρούνται συμπτώματα όπως : κράμπες στα χέρια και στα πόδια, άγχος, νευρικότητα, αδυναμία, χρόνια κόπωση, πονοκεφάλοι, ημικρανίες, διαταραχές του εντέρου, αυπνία, κλπ.
Το μαγνήσιο λοιπόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αγχολυτικό, αντιαλλεργικό, αντιφλεγμονώδες, ρυθμιστής της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά και των νευρικών, μυïκών και καρδιακών ιστών. Επίσης, είναι απαραίτητο για την οστεοποίηση, καθώς, βοηθάει το ασβέστιο να εισχωρήσει στα οστά.
Η λήψη του γίνεται μέσω των τροφών κυρίως αλλά βοηθάει και η λήψη συμπληρωμάτων. Ενδεικτικές τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι το κακάο, τα αποξηραμένα φρόυτα, τα λαχανικά,όπως στα ξερά φασόλια και στα ρεβύθια, στις φακές , στα παντζάρια και στο σπανάκι, σε φρούτα όπως το σύκο, τα ξερά βερύκοκα και η μπανάνα, οι ξηροί καρποί, στο καστανό ρύζι, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στις νιφάδες βρώμης, το μούσλι, στο ψωμί, στη σόγια κ.α.
Η απορροφητικότητά του μαγνησίου μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας και τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου. Το πλεόνασμα του μαγνησίου αποβάλλεται μέσω των νεφρών.
Τέλος, για τη λήψη του μαγνησίου με την χρήση συμπληρωμάτων, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, όπως και για όποια άλλη απορία έχετε.