10 SUPERFOODS της αρχαιότητας

 

superfoods
https://www.advancednutrition.gr 

Οι υπερτροφές ή αλλιώς superfoods αφορά τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες, τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα ιχνοστοιχεία και ένας μεγάλος αριθμός ουσιών με αντιοξειδωτική δράση. Αρχικά, υπάρχει ισχυρισμός ότι οι τροφές αυτές ασκούν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό, ωστόσο ο όρος δεν χρησιμοποιείται συνήθως από ειδικούς, διαιτολόγους και επιστήμονες της διατροφής, πολλοί από τους οποίους αμφισβητούν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν τα οφέλη για την υγεία που ισχυρίζονται.

Μια τροφή καταλήγει στο να χαρακτηριστεί ως υπερτροφή (superfood), εφόσον υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κλινικών ερευνών που να πιστοποιούν τα οφέλη της κατανάλωσης της συγκεκριμένης τροφής στον οργανισμό.[1] Ωστόσο, το 2007, η εμπορία των προϊόντων ως “υπερτροφών” απαγορεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν συνοδεύεται από ειδικό εγκεκριμένο ισχυρισμό υγείας που υποστηρίζεται από αξιόπιστη επιστημονική έρευνα.

ΙΠΠΟΦΑΕΣ

ιπποφαές
https://www.giantsakiplants.gr

Αρχικά, το ιπποφαές έχει πορτοκαλοκίτρινους καρπούς σε τσαμπιά και ανήκει στις λεγόμενες υπερτροφές. Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα έχει γίνει χρήση του ιπποφαές την τελευταία διετία, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές υπάρχουν, στον Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι, πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη.  Το ιπποφαές περιέχει πάνω από 190 βιολογικά δραστικές ενώσεις. Επίσης, περιέχει περισσότερα από 60 αντιοξειδωτικά και υψηλή αξία ORAC (Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου). Επίσης, είναι πλούσιο σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.
Σημαντικό είναι, πως ο καρπός του φυτού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, περίπου 15 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι, αλλά και σε καροτενοειδή, βιταμίνη E, αμινοξέα, μέταλλα και πολυφαινολικά οξέα. Τα έλαια από τους σπόρους και τον πολτό του ιπποφαούς, έχουν θρεπτικές ιδιότητες που υπάρχει διαφορά ανάλογα με τη διαδικασία επεξεργασίας και γίνεται χρήση μεταξύ άλλων και σε συμπληρώματα διατροφής.
Σύμφωνα με τους μελετητές, το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα για το ιπποφαές δεν είναι μόνο ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και το ότι τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους έχουν συνταιριαστεί από τη φύση με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό.
Συμπερασματικά , το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Συμβάλλει στην  αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, καθώς και  αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.

Goji berry (λύκιον)

λυκίον superfoods
https://www.mistikakipou.gr

Είναι αλήθεια ότι, το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι το Goji berry  για μακροζωία και στα ελληνικά ονομαζόταν  λύκιον . Η αυξημένη παραγωγή ελεύθερων ριζών στον οργανισμό του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα μακρομόρια και τα κύτταρα του οργανισμού. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρούνε σε διάφορα στάδια. Ανάλογα με το επίπεδο της επίδρασης που έχουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Διαβάστε επίσης  Πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης από το ΕΙΚ

Για την ακρίβεια το Goji berry, περιέχει βιταμίνες C και Ε, καροτινοειδή,  φλαβονοειδή,  φαινολικά οξέα και  πολυσακχαρίτες, που παίζουν σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο αν και διαφορετικό στον οργανισμό του ανθρώπου. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο καρπός του έχει προληπτική δράση όσον αφορά ασθένειες όπως ο διαβήτης, μερικά είδη καρκίνου, ηπατίτιδα, θρόμβωση. Ακόμη, σε πειράματα που έχουν γίνει  σε πειραματόζωα είναι  φανερό ότι με την κατανάλωση των καρπών, υπάρχει αύξηση των λευκοκυττάρων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εμφάνιση αντικαρκινικών ιδιοτήτων.

ΕΛΙΑ

ελιά
https://www.stihl.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει παρουσία του ελαιόδενδρου στον ελλαδικό χώρο από τη Νεολιθική ακόμη εποχή.  Στον Ιπποκράτειο Κώδικα γίνεται αναφορά σε περισσότερες από 60 φαρμακευτικές χρήσεις του. Με τις ελιές υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς τους εύκολα, δεν δημιουργείται αλλοίωση και έχουν μεγάλη θρεπτική αξία.
Πέρα από αυτό οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Ο καρπός της ελιάς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι σημαντική πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό. Επίσης  η βιταμίνη Ε επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά σε συνδυασμό με τις τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) που περιέχονται στις ελιές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δημιουργώντας ασπίδα  προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο.
Είναι η απόλυτη ελληνική «υπερτροφή» και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να την καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά
Συγκεκριμένα:
– Ρυθμίζουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
– Μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση
– Αποτελούν μια πλούσια πηγή φυτικών ινών
– Αποτελούν μια καταπληκτική λύση για κάποιο ενδιάμεσο γεύμα
– Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Ε
– Παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
– Μειώνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και για καλοήθεις και κακοήθεις όγκους
– Συμβάλλουν στην πρόληψη της πήξης του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά χρόνια νοσήματα
– Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων
– Αυξάνουν τη γονιμότητα και τη βελτιώνουν συνολικά το αναπαραγωγικό σύστημα
– Έχουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
– Περιέχουν το ολεϊκό οξύ (μονοακόρεστο λιπαρό), το οποίο είναι εξαιρετικό για την υγεία της καρδιάς
–Έχουν αντιοξειδωτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες. Περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και βελτιώνουν τη μνήμη έως και 25%.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι 10 ελιές πριν από το γεύμα είναι δυνατό να μειώσουν την όρεξη κατά 20%, λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν. Παράλληλα επιβραδύνουν την πέψη και στέλνουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Βοηθούν επίσης το σώμα στην παραγωγή της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που συμβάλλει στην αύξηση της οξείδωσης (καύσης) του λίπους. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση ελιών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής αποτελεί σύμμαχο στην ομορφιά και στην ανθρώπινη υγεία.

ΣΥΚΟ

Σύκο
https://www.helppost.gr

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το σύκο στην κλασική Ελλάδα καθώς  ήταν ο τρίτος σε σπουδαιότητα καρπός μετά την ελιά και το σταφύλι. Τα ξερά σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σάκχαρα, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο και ασβέστιο. Περιέχουν ακόμα μικρές ποσότητες βιταμίνης Α και C. Η αντιοξειδωτική τους σύνθεση προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους “καθαρισμού” του οργανισμού. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτά απορροφούν το νερό, τη χοληστερίνη, το τοξικό λίπος και τα περιττά στοιχεία που έχουν εισβάλλει στον οργανισμό σου, ενώ βοηθούν στην αποβολή τους ενισχύοντας γερά τη λειτουργία του εντέρου. Ακόμη όταν κάποιος τρώει σύκο  αισθάνεται χορτάτος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες.

Διαβάστε επίσης  Αερόβιο με σχοινάκι παντού

ΜΕΛΙ

Μέλι
https://www.beesart.gr

Πράγματι το μέλι, ήταν η  πρώτη και  μοναδική γλυκαντική ουσία της ελληνικής διατροφής. Παραμένει, και  η πιο πολύτιμη.  Από τον Ιπποκράτη μέχρι τους σύγχρονους γιατρούς το συνιστούν ως φυσικό φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Όπως για παράδειγμα σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, αναιμία, μέχρι τις καρδιοπάθειες και τις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, τονωτικό, πλούσιο σε πολύτιμα ιχνοστοιχεία, τροφή αλλά και φάρμακο, χαρίζει ενέργεια, υγεία και μακροζωία.

ΡΟΔΙ

Ρόδι
https://www.olivemagazine.gr

Αδιαμφισβήτητα το ρόδι είναι φρούτο ή φάρμακο; Αυτό σημαίνει ότι έχει σπουδαία οφέλη για τον οργανισμό καθώς περιλαμβάνει αντιοξειδωτικές δράσεις. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, το ρόδι βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Είναι πολύτιμος σύμμαχος απέναντι στις καρδιακές παθήσεις ενώ χάρη στις  αντιοξειδωτικές ουσίες του δημιουργεί αντιγηραντικές ιδιότητες που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου. Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ

μαστίχα Χίου
https://www.proionta-tis-fisis.com

Είναι αλήθεια ότι ήδη από την αρχαιότητα, η Μαστίχα Χίου είχε ξεχωρίσει για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε πολυφαινόλες και τερπένια περιλαμβάνει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Προλαμβάνει παθήσεις που είναι σχετικές  με το γαστρεντερικό σύστημα. Επιδρά θετικά στην επούλωση τραυμάτων και λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε ξυλιτόλη συμβάλλει στη στοματική υγιεινή.

ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ

Βατόμουρα
https://www.tovima.gr

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, τα βατόμουρα περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που παρέχουν ένα πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων. Δηλαδή:

1. Έχουν πολλή βιταμίνη C
2. Πλούσια σε φυτικές ίνες
3.  Τανίνες και αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες
4.. Προστατεύει και τα μάτια!
5..Μαγγάνιο
6. Φυλλικό οξύ
7. Ενισχύουν τη μνήμη

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντιοξειδωτικά του βατόμουρου βοηθούν  τα κύτταρα του εγκεφάλου στην προστασία από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Επίσης τα μούρα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης  Κολύμβηση vs τρέξιμο: ποια είναι η καλύτερη μορφή αερόβιας άσκησης;

Το αποτέλεσμα είναι οι συγκεκριμένες αλλαγές εμποδίζουν την φλεγμονή που οδηγεί σε βλάβη των κυττάρων του εγκεφάλου. Επίσης,  με αυτό τον τρόπο μπορούν να σταματήσουν οι εγκεφαλικές διαταραχές λόγω ηλικίας, όπως η άνοια και το Alzjheimer.

ΔΙΚΤΑΜΟ

Δίκταμο
https://www.mistikakipou.gr

Πιο συγκεκριμένα το Δίκταμο οι Κρητικοί το ονομάζουν και στομαχόχορτο (λόγω της θετικής του επίδρασης στο στομάχι), αλλά και σταματόχορτο (ενδέχεται να βοηθά στην καταστολή της αιμορραγίας). Πράγματι, ο   Ιπποκράτης αναφέρει τη δράση του δίκταμου στον τοκετό. Το 2013 η επιτροπή φαρμάκων φυτικής προέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δημοσιεύει ότι το δίκταμο έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Για την ακρίβεια δημιουργεί ανακούφιση από τον βήχα που έχει σχέση  με το κρυολόγημα, τις μικρές φλεγμονές στο δέρμα και τους μώλωπες καθώς και τις ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές.

ΧΑΡΟΥΠΙ

Χαρούπι
https://rodosreport.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χαρούπι πολλοί το αποκαλούν «κακάο των αρχαίων Ελλήνων», αλλά και λόγω του σταθερού βάρους των σπόρων του, το χρησιμοποιούσαν ως μονάδα μέτρησης του χρυσού. Δηλαδή το χαρούπι είναι ο καρπός της χαρουπιάς. Επιπλέον,  ο καρπός της χαρουπιάς περιέχει πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και της υπερλιπιδαιμίας.

Αν και είναι πολύ γλυκός, είναι χαμηλότερης θερμιδικής αξίας από τη σοκολάτα και για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως  υποκατάστατό της. Επομένως το χαρούπι περιέχει και προσφέρει τα εξής στον οργανισμό:

  1. Βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, D, E μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
  2. Μειώνει τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερίνης
  3. Ανακουφίζει από τη διάρροια
  4. Ανακουφίζει από το άσθμα και είναι ιδανικό για αλλεργικούς
  5. Απαλύνει από τον πονόλαιμο, καταπραΰνει τον βήχα και το κρυολόγημα
  6. Είναι τονωτικό και ανεβάζει την λίμπιντο
  7. Έχει φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, σίδηρο, φώσφορο και κάλιο
  8. Περιέχει  περισσότερο ασβέστιο από το γάλα.
  9. Περιέχει φυτικές ίνες, πηκτίνη και κυτταρίνη που βοηθά στην πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου.
  10. Δρα κατά της οστεοπόρωσης γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητά  σε ασβέστιο

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

«Υπερ-Τροφές: Τι είναι, που βοηθούν και πως χρησιμοποιούνται – MyHealthMarket.gr»www.myhealthmarket.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2018

https://www.clickatlife.gr/your-life/story/13452/ippofaes-mia-upertrofi-apo-tin-arxaiotita

https://briefingnews.gr/ygeia/asygkrito-giatriko-toy-malexandroy-ti-etrogan-oi-arhaioi-kai-den-arrostainan

Λύκιον: Το γκότζι μπέρι των αρχαίων Ελλήνων

https://www.symagro.com/goji-berry-kalliergia/

http://politis.com.cy/article/13-logi-gia-tous-opious-prepi-na-trome-kathe-mera-elieshttps://

www.olivemagazine.gr/χρήσιμα/διατροφικά-χρήσιμα/ξερά-σύκα-η-σούπερ-τροφή-που-έτρωγαν-κα/

https://www.athensvoice.gr/taste/368399_syko-froyto-ton-arhaion-ellinon

https://www.clickatlife.gr/your-life/story/12284http://

www.kairatos.com.gr/elia.htmhttps://

el.m.wikipedia.org/wiki/Υπερτροφές

https://ellas2.wordpress.com/2015/01/24/οι-υπερτροφές-των-αρχαίων-ελλήνων/greekhistoryandprehistory

 

Ονομάζομαι Φωτεινή Παπαδανιήλ και αποφοίτησα απο το τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα. Με ενδιαφέρει να εμπλουτίζω συνεχώς τις γνώσεις μου και να μαθαίνω νέα πράγματα σε σχέση με το αντικείμενό μου καθώς και να μοιράζομαι αυτή την γνώση!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

mama-vloggers

Mama-vloggers: η αρχή του τέλους της ζωής των παιδιών

Είναι γεγονός πως τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι
THEES ART FESTIVAL

THEES ART FESTIVAL: ένα ολοκαίνουριο φεστιβάλ στη Σίφνο

Εγκαινιάζεται φέτος στη Σίφνο το THEES ART FESTIVAL, ένα νέο