SAMe για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο

Είναι αποτελεσματικό το SAMe (S-Adenosylmethionine) για τη θεραπεία της κατάθλιψης; Η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (εφεξής ΜΚΔ) είναι μια υποτροπιάζουσα ασθένεια με υψηλά ποσοστά χρονιότητας, αντίστασης στη θεραπεία και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Τί βοηθά στη θεραπεία της κατάθλιψης πέραν των ακτικαταθλιπτικών φαρμάκων;

Το SAMe είναι ένα μόριο που σχηματίζεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, έχει δείξει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της ΜΚΔ. Το SAMe μπορεί να ληφθεί από το στόμα, μέσω μυϊκής ένεσης ή ενδοφλέβια. Το SAMe βοηθά στην παραγωγή και ρύθμιση των ορμονών και στη διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών. Το SAMe είναι διαθέσιμο ως συμπλήρωμα διατροφής. Επίσης, σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, το SAMe είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν γενικά το SAMe για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της οστεοαρθρίτιδας και της ηπατικής νόσου. Ωστόσο, το SAMe μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. 

Πηγή εικόνας: Τί είναι το SAMe;

Το παρόν άρθρο θα παρουσιάσει τα ερευνητικά ευρήματα μίας πρόσφατης μετα-αναλυτικής έρευνας που εξέτασε την αποτελεσματικότητα του SAMe ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η μετα-αναλυτική έρευνα του Cuomo και των συνεργατών του (2020)

Ερευνητικός σκοπός

Ο Cuomo και οι συνεργάτες του (2020) συνέκριναν την αντικαταθλιπτική αποτελεσματικότητα του SAMe με εικονικό φάρμακο (placebo) ή/και με άλλα αντικαταθλιπτικά. Οι ερευνητικές ανέλυσαν τα δεδομένα από 1,011 άτομα για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του SAMe που χρησιμοποιήθηκε ως μονοθεραπεία και τα δεδομένα 512 ατόμων για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του SAMe που χρησιμοποιήθηκε ως συμπληρωματική θεραπεία. H ημερήσια δόση του SAMe κυμαινόταν από 200 έως 3,200 mg στις έρευνες που συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πηγή εικόνας: Ο αριθμός των ερευνών που συμπεριλήφθηκαν στην μετα-ανάλυση (από Cuoso κ.ά., 2020)

Ερευνητικά ευρήματα

  • Πέντε συγκρίσεις αξιολόγησαν τις διαφορές μεταξύ του SAMe και του εικονικού φαρμάκου. Τα ευρηματα έδειξαν ότι το SAMe ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο σε τρεις από αυτές τις μελέτες.
  • Τέσσερις συγκρίσεις αξιολόγησαν τις διαφορές μεταξύ του SAMe και άλλων αντικαταθλιπτικών (ιμιπραμίνη ή εσιταλοπράμη) και δεν έδειξαν σημαντική διαφορά.
  • Μια μελέτη έδειξε ότι το SAMe ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο στην επιτάχυνση της ανταπόκρισης στην ιμιπραμίνη από την 4η ημέρα έως την 12η ημέρα, αλλά οι μέσες βαθμολογίες δεν ήταν στατιστικά διαφορετικές τη 14η ημέρα.
  • Μια μελέτη έδειξε ότι το SAMe σε συνδυασμό με τους αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) ήταν πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά φάρμακα SSRI.
  • Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση ανέφεραν μόνο ήπιες, παροδικές ή μη κλινικά σχετικές παρενέργειες του SAMe.

Συμπεράσματα

Το SAMe που χρησιμοποιείται ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλα αντικαταθλιπτικά είναι καλά ανεκτό και μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ΜΚΔ. Τα υπάρχοντα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά απαιτούνται περαιτέρω καλά σχεδιασμένες, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές για την παροχή οριστικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ανεκτικότητα του SAMe, τόσο ως μονοθεραπεία όσο και ως συμπληρωματική θεραπεία. 

Βιβλιογραφία

Cuomo, A., Beccarini Crescenzi, B., Bolognesi, S., Goracci, A., Koukouna, D., Rossi, R., & Fagiolini, A (2020). S-Adenosylmethionine (SAMe) in major depressive disorder (MDD): a clinician-oriented systematic review. Annals of General Psychiatry19, 50. https://doi.org/10.1186/s12991-020-00298-z

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και αυτοτραυματισμός

pixabay.com Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από αστάθεια στον έλεγχο παρορμήσεων, την εικόνα εαυτού, τις…

Ψυχολογία

Αυτοτραυματισμός στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Ψυχοθεραπεία

Ο αυτοτραυματισμός δεν αποτελεί μόνο πρόδρομο στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Τα χαρακτηριστικά της Οριακής Διαταραχής…

Ψυχολογία

Κρίσεις πανικού και Τραύμα:Όταν το σώμα μιλά

    Πανικός…αυτός ο απρόσμενος ,άκομψος επισκέπτης που θα εμφανιστεί από το πουθενά Η αιτία…

Ψυχολογία

Νοημοσύνη στα Βρέφη

Νοημοσύνη στα Βρέφη Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πρώιμες γνωστικές αξιολογήσεις μπορούν να προβλέψουν…

Ψυχολογία

Η δημιουργική γραφή ως θεραπευτική πράξη

  Η δημιουργική γραφή, πέρα από καλλιτεχνική ενασχόληση, αποτελεί και ένα ισχυρό εργαλείο αυτογνωσίας και…

Ψυχολογία

70 Χρόνιας Έρευνας: Πώς να Μεγαλώσεις Χαρούμενα και Επιτυχημένα Παιδιά

Πώς να Μεγαλώσεις Ένα Χαρούμενο και Επιτυχημένο Παιδί; 70 Χρόνια Έρευνας Τα τελευταία 70 χρόνια,…

Ψυχολογία

Απιστία στις Ερωτικές Σχέσεις: Ψυχολογικές Αιτίες, Συνέπειες και Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Η απιστία στις σχέσεις αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα φαινόμενα της σύγχρονης ψυχολογίας, επηρεάζοντας…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας Η μελέτη
8 ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες που άφησαν εποχή

8 ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες που άφησαν εποχή

Όλοι έχουμε πετύχει έστω μια φορά στην τηλεόραση παλιές ελληνικές