Το σεξ στην τρίτη ηλικία αποτελούσε ταμπού. Η πρώτη απελευθέρωση γύρω από την σεξουαλική ζωή ήρθε το 1970. Από εκεί και ύστερα, οι άνθρωποι άρχισαν να εκδηλώνουν περισσότερο τις ανάγκες τους, χωρίς φόβο και ταμπού. Μια τέτοια απελευθέρωση έγινε και για την τρίτη ηλικία. Η γενικότερη θέση γύρω από την σεξουαλικότητα όριζε ότι, είναι συγκεκριμένο το ηλικιακό πλαίσιο, που μπορούν οι άνθρωποι να έχουν ορμές. Αυτό καταρρίφθηκε από έρευνες που έγιναν, οι οποίες απέδειξαν ότι η ερωτική επιθυμία μπορεί να εξασθενεί, αλλά δεν εξαφανίζεται στην τρίτη ηλικία.
Τρίτη ηλικία και σεξουαλικότητα
Το ποσοστό της τρίτης ηλικίας (άνω των 65 ετών) στον πληθυσμό, όπου το 2030 θα ανέρχεται στο 25%, φαίνεται πως έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα της σεξουαλικής επιθυμίας. Παλαιότερα, η έλλειψη στοιχείων και δεδομένων γύρω από την σεξουαλικότητα στην μερίδα αυτή του πληθυσμού, δεν βοηθούσε σε μια ξεκάθαρη εικόνα των πραγμάτων. Η εξέλιξη των μέσων έρευνας έχει δώσει τα τελευταία χρόνια σπουδαία στοιχεία γύρω από την σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία.
Το 2008 διεξήχθη μία έρευνα σε 3005 ηλικιωμένους (άντρες και γυναίκες). Η έρευνα εστιάστηκε στην σεξουαλική επιθυμία των ηλικιωμένων, καθώς και της σεξουαλικής τους ζωής. Τα ευρήματα των ερευνών έδειξαν ότι, οι ηλικιωμένοι άνω των 75% σε μεγάλο ποσοστό είχαν έντονη ερωτική δραστηριότητα. Ένα μικρότερο ποσοστό είχε μια ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία τον τελευταίο χρόνο. Τα αποτελέσματα λοιπόν δείχνουν ότι, η ερωτική επιθυμία δεν χάνεται στην τρίτη ηλικία. Αντιθέτως, ανάλογα την ψυχική και σωματική υγεία γίνεται εντονότερη ή μειώνεται.
Σεξουαλική υγεία στην τρίτη ηλικία
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το σεξ αποτελεί την τέταρτη πηγή καλής υγείας. Οι άλλες είναι η διατροφή, η άσκηση, η συναισθηματική πληρότητα και ο ύπνος.
Σωματική υγεία
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, το σεξ ενισχύει σε ποσοστό 45% την ποιότητα ζωής. Κατά τη διάρκεια του οργασμού, εκρήγνονται οι ορμόνες της ευτυχίας, δηλαδή οι σεροτονίνη και ωκυτοκίνη. Οι ορμόνες αυτές συμβάλουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μέσω των αγγειοδιασταλτικών λειτουργιών.
Επίσης, η καλή σεξουαλική υγεία στην τρίτη ηλικία εκτός των άλλων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι, οι ηλικιωμένοι δεν είναι τόσο επιρρεπείς σε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Βοηθάει στην εξάλειψη της παχυσαρκίας και τονώνει το ηθικό των ηλικιωμένων με ενεργή ερωτική ζωή.
Η τόνωση στην προκειμένη περίπτωση είναι αναγκαία, ειδικά στους ηλικιωμένους άνω των 70. Αυτό συμβαίνει διότι, οι άνω των 70 τείνουν να έχουν στυτική δεισλειτουργία. Στην στυτική δεισλειτουργία, παρότι υπάρχει έντονη ερωτική διάθεση, χρειάζεται περισσότερος χρόνος έως ότου, επιτευχθεί η κορύφωση της ερωτικής πράξης. Για να αποφευχθεί η στυτική δεισλειτουργία θα πρέπει, να να ακολουθείται σωστή διατροφή και να αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων. Με την επίτευξη αυτού του στόχου θα υπάρξει βελτίωση στην υγεία τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχικό επίπεδο.
Ψυχική υγεία
Η σεξουαλικά ενεργή ζωή στοχεύει στην ψυχολογική ανάταση των ηλικιωμένων. Μειώνει την κατάθλιψη, η οποία μπορεί να προκληθεί από πάρα πολλούς παράγοντες. Όπως γνωρίζουμε, οι άνθρωποι στην τρίτη ηλικία τείνουν να έχουν πολλά προβλήματα υγείας, είτε σωματικής είτε ψυχολογικής φύσεως. Αυτό έχει σαν επακόλουθο, να είναι πολύ επιρρεπείς στην εμφάνιση κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών διαταραχών.
Η άσχημη συναισθηματική κατάσταση των ατόμων που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, μπορεί να αποφευχθεί όταν η σεξουαλική του ζωή είναι ενεργή σε τέτοιο βαθμό, που να τους δημιουργεί ικανοποίηση. Η ικανοποίηση αυτή μετατρέπεται σε αίσθημα χαράς και ευτυχίας. Οπότε, αυτό βοηθάει στην εξάλειψη των αρνητικών συναισθημάτων, στην αποτροπή εμφάνισης κατάθλιψης και κατά συνέπεια, στην καλυτέρευση της ψυχολογικής τους υγείας.
Συνεπώς, η ερωτική διάθεση των ηλικιωμένων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σωματική και ψυχική τους υγεία. Όσο καλύτερες και εντονότερες είναι οι σεξουαλικές τους εμπειρίες μετά τα 65 έτη, τόσο καλύτερο θα είναι και το βιοτικό τους επίπεδο. Το σεξ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου, η οποία είναι συνυφασμένη με την κατάθλιψη. Οπότε, αποτελεί πηγή μακροζωίας για άτομα που ανήκουν στην τρίτη ηλικία.
Πηγες
Σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία – Research Gate – Νοέμβριος 2008 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: researchgate.com (Τελευταία τροποποίηση: 18/11/2021)
Σεξ στην τρίτη ηλικία: Οι διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών – tp TestPap – Ανακτήθηκε από την ηκεκτρονική διεύθυνση: testpap.com (Τελευταία τροποποίηση: 18/11/2021)
Το σεξ στην τρίτη ηλικία είναι δείκτης μακροζωΐας! – ygeia 50 plus – 17/1/2021 – Ανακτήθηκε από την ηκεκτρονική διεύθυνση: ygeia50plus.gr (Τελευταία τροποποίηση: 18/11/2021)
Σεξουαλική υγεία στην τρίτη ηλικία και ποιότητα ζωής – e-βιβλιοθήκη – 1/4/2017 – Ανακτήθηκε από την ηκεκτρονική διεύθυνση: gerolib.gr (Τελευταία τροποποίηση: 18/11/2021)