
Οι συμβουλές για να μείνετε υγιής μετά τα 50 είναι πολύ σημαντικές. Η ηλικία των 50 είναι «σταθμός» τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες. Σε αυτό το σημείο της ζωής του το άτομο είναι πλέον ώριμο και γνωρίζει τι το ικανοποιεί και τι όχι. Αντιλαμβάνεται παρότι εξακολουθεί με βάση τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής να αποτελεί ένα νέο άτομο, πως πρέπει να φροντίζει λίγο περισσότερο τον εαυτό του προκειμένου να διατηρεί την «νεότητα» αυτή.
Από αυτή την ηλικία και έπειτα οι λειτουργίες του οργανισμού αρχίζουν να αλλάζουν. Σύμφωνα με τον Dr Manual Medicine, φυσιοθεραπευτή και επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιο Γουδέβενου, οι αλλαγές αυτές είναι αναπόφευκτες. Αυτή την θεωρεία του την βασίζει κυρίως στο γενετικό υλικό και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία.
Οι αλλαγές που επέρχονται είναι στον θυρεοειδή αδένα, την αύξηση της χοληστερόλης, την μείωση του μεταβολισμού. Επίσης, αλλαγές συναντάμε και σε ψυχολογικό επίπεδο με συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και στρες. Παρουσιάζονται διαταραχές ύπνου, μείωση του τριχωτού της κεφαλής, αναπνευστικά και ουροποιητικά προβλήματα.
Οι γυναίκες παρουσιάζουν σε αντίθεση με τους άντρες και πολλά ορμονικά προβλήματα, λόγω της εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι υπαίτια για εμφάνιση πολλών ασθενειών και κακή λειτουργία των περισσότερων οργάνων. Επίσης, παρουσιάζονται πολλά ψυχικά προβλήματα τα οποία μπορεί να κρατήσουν από λίγους μήνες έως χρόνια. Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι η αύξηση βάρους λόγω της μείωσης των οιστρογόνων. Παύει να υπάρχει η προστατευτική ασπίδα του μεταβολισμού και έτσι, το λίπος συγκεντρώνεται στην κοιλιακή χώρα.
Για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, αξίζει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να μείνετε υγιείς μετά τα 50:
Κάντε μία νέα αρχή
Τις προηγούμενες δεκαετίες μπορεί να μην είχατε τις ιδανικότερες συνήθειες. Στην φάση τον 50 είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσετε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, εντάσσοντας στο καθημερινό σας πρόγραμμα την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Επίσης, σημαντικό είναι να παρακολουθείτε τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ειδικών εφαρμογών ή εξετάσεων που θα γίνονται σε συχνή βάση. Έτσι, θα αποτρέψετε την εμφάνιση τυχόν προβλημάτων που θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια της ζωής σας.
Φροντίστε την ψυχολογία σας
Ο άνθρωπος μόλις φτάσει στην ηλικία των 50 ετών είναι πλέον συνειδητοποιημένος για όσα τον ευχαριστούν και ηρεμούν. Κατ’ αυτό τον τρόπο είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση, η οποία είναι ικανή να βλάψει την ψυχική του ακεραιότητα. Έχοντας μια θετική στάση προς τη ζωή καταφέρνει πέραν της καλής ψυχικής υγείας να έχει και καλή σωματική υγεία.
Κάντε καλές διατροφικές επιλογές
Οι θερμίδες που καταναλώνουμε σε αυτή την περίοδο τη ζωής μας είναι πάρα πολύ σημαντικές. Οπότε, οφείλουμε να μην τις σπαταλάμε άσκοπα και να επιλέγουμε τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε όλα εκείνα τα συστατικά που θα μας προσφέρουν μία ισορροπημένη υγεία. Επιλέξτε τροφές όπως φυλλώδη λαχανικά και χρωματιστά φρούτα. Επίσης, γαλακτοκομικά τα οποία συμβάλουν στην καλή υγεία των οστών.
Αποφύγετε το αλάτι
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού συμβάλει στην έξαρση της οστεοπόρωσης. Αυξάνει την κατακράτηση υγρών και προκαλεί φούσκωμα. Επίσης, όσο αναφορά τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, αυξάνει τον κίνδυνο για αρτηριακή πίεση.
Προστατέψτε τις αρθρώσεις και χτίστε δύναμη
Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι συμβουλές για να μείνετε υγιής μετά τα 50 όσον αφορά τις αρθρώσεις και την μυική σας δύναμη. Καλό είναι να εντάξετε στην καθημερινότητά σας το τρέξιμο διότι βοηθάει πάρα πολύ στις αρθρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζεται με τα γόνατα ή με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, μπορείτε εύκολα να το ξεπεράσετε. Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό να χτίσετε δύναμη πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψετε πολύ τους μυς του σώματος σας. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται την πρόωρη γήρανση.
Ενεργοποιήσετε πάλι τη σεξουαλική σας ζωή
Το σεξ έχει αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζει την πρόωρη γήρανση και βοηθάει πάρα πολύ στην ψυχολογία του ανθρώπου. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσετε πάλι τη σεξουαλική σας ζωή από την ηλικία των 50 και άνω, προκειμένου να μπορείτε να παραμείνετε ότι δυνατόν περισσότερο νέοι γίνεται και να έχετε μία καλή και ισορροπημένη ψυχολογική και σωματική υγεία.
Ασκηθείτε
Το κολύμπι αυξάνει την μυϊκή δύναμη, βοηθάει στην ισορροπία και την αντιμετώπιση καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων. Η αερόβια άσκηση βοηθάει στην καλή λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος. Αερόβιες ασκήσεις μπορεί να είναι ακόμη και το κλάδεμα των δέντρων στον κήπο ή κάποιο μερεμέτι. Επίσης, οι διατάσεις είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης. Βοηθούν στην ελαστικότητα των μυών με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται τυχόν πτώσεις.
Κοινωνικοποιηθείτε
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι πιο κοινωνικοί τείνουν να έχουν οξύτερη σκέψη με αποτέλεσμα αυτό να βοηθάει στην μνήμη μακροπρόθεσμα. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο εθελοντισμός, ο οποίος συνδέεται με μακροζωία και χαμηλό κίνδυνο καρδιοπαθειών. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε, τόσο πιο πολύ θα ενισχύσετε την υγεία σας στο μέλλον.
Κοιμηθείτε καλά
Είναι σαφές πως όσο μεγαλώνουμε φαίνεται να μην είναι τόσο αναγκαίος ο ύπνος. Παρ’ όλα αυτά 7 ώρες τουλάχιστον είναι το επιτρεπτό όριο για ένα ισορροπημένο ύπνο, ο οποίος θα μας κάνει να νιώθουμε ξεκούραστοι. Η αϋπνία δεν είναι φαινόμενο του γήρατος, οπότε εάν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους πρόβλημα, οφείλετε να αλλάξετε κάποιες συνήθειες που είχατε στο παρελθόν. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ, ασκηθείτε, κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν. Επίσης, συναναστραφείτε με ανθρώπους με τους οποίους έχετε κοινά ενδιαφέροντα. Τέλος, εάν έχετε έντονο άγχος και σημάδια κατάθλιψης απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
Πηγές
https://www.iatronet.gr/ygeia/pathologia/article/27781/pws-na-meinete-ygieis-meta-ta-50.html
https://meygeia.gr/pos-na-meinete-se-forma-meta-ta-50/amp/
Σχετικοί σύνδεσμοι
https://maxmag.gr/soma-igia/i-sosti-diatrofi-gia-anthropoys-ano-ton-50-eton/
https://maxmag.gr/soma-igia/askisi-gia-gynaikes-ano-ton-50-eton/