Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε γνωρίσει την έννοια του doomscrolling. Τη συνήθεια κατά την οποία οι άνθρωποι συνειδητά επιλέγουν να παρακολουθούν αρνητικές ειδήσεις. Αν και πρόκειται για ένα πρόσφατο φαινόμενο, γνωρίζει ήδη μεγάλη απήχηση. Με τους ειδικούς, να αναφέρουν τις επιδράσεις του doomscrolling τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία των χρηστών. Σήμερα, θα προσπαθήσουμε μέσα από απλές και πρακτικές συμβουλές να απαλλαγούμε αποτελεσματικά από αυτό.
-
Συμβουλή 1: Χρονικό πλαίσιο
Η πρώτη και βασικότερη συμβουλή είναι να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα χρήσης των social media. Για πολλούς η λέξη ”όρια” μπορεί να φαντάζει αγχωτική. Eίναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα χρονικό πλαίσιο ώστε να περιορίσετε το doomscrolling καθώς αυτό ενδέχεται να διαρκέσει ακόμη και ώρες ολόκληρες. Σε πολλές εφαρμογές, υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσετε το χρονικό όριο, μέσω υπενθυμίσεων. Μπορείτε, επίσης να βρείτε και ξεχωριστές εφαρμογές που ρυθμίζουν το χρόνο που περνάτε μπροστά από την οθόνη του κινητού σας. Τα χρονικά πλαίσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας υπενθυμίζουν πότε είναι ώρα να αποσυνδεθούμε. Ωστόσο, για να μην αποκτήσετε τη συνήθεια της αναβολής, θα ήταν χρήσιμο να προγραμματίστε μια άλλη δραστηριότητα. Έτσι, η προσοχή σας θα μετατοπιστεί και δεν θα υπάρχει χρόνος για να πραγματοποιήσετε doomsurfing.
-
Στατιστικά στοιχεία:
Μελέτες έχουν δείξει ότι μόλις ξεπεράσουμε ένα κατώφλι 2,5 ωρών κατανάλωσης κοινωνικών μέσων που σχετίζονται με την πανδημία, διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης και επιδείνωσης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Μια παρόμοια μελέτη που διεξήχθη στη Ρωσία, έδειξε ότι περισσότερο από 30 λεπτά την ημέρα της κατανάλωσης μέσων που σχετίζονται με το Covid αρκούν για να προκαλέσουν αύξηση του άγχους.
Οι άνθρωποι χάνουν την αντίληψή τους για το χρόνο που δαπανούν μπροστά από την οθόνη του κινητού ενώ σύρουν προς τα κάτω, για δουν και άλλα νέα, δήλωσε ο Jeffrey Hall, καθηγητής μελετών επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας στο Lawrence.
Advertising
-
Συμβουλή 2: Social Media detox
Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε το σερφάρισμα ανάμεσα σε αρνητικές ειδήσεις, είναι να εντοπίσετε τη ρίζα του κακού. Εν προκειμένω, να αποφύγετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν όμως, αυτό δεν είναι εφικτό λόγω εργασίας, μπορείτε να φροντίσετε το διαδικτυακό τόπο που βρίσκεστε. Αποφύγετε, λοιπόν, ιστοτόπους με πολλές ειδήσεις ή συζητήσεις, ιδιαίτερα πλατφόρμες που εστιάζουν στους τρόπους που αντιμετωπίζει ο κόσμος την τρέχουσα κατάσταση. Επιπρόσθετα, μην παραλείψετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο ακόμη και οριστικής κατάργησης εφαρμογών που ευνοούν το doomscrolling.
-
Συμβουλή 3: Επικεντρωθείτε στις θετικές ειδήσεις
Ενίοτε, το να αναζητείς τη θετική είδηση μέσα σε ένα κυκεώνα αρνητικών ειδήσεων, μοιάζει σαν να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα. Όμως, μπορεί η σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή. Ακολουθώντας λογαριασμούς που σας εμπνέουν μπορείτε να βρείτε μια διέξοδο από την πραγματικότητα. Μην ξεχνάτε πως, τα social media μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για να ξεκινήσετε μια νέα δραστηριότητα. Γυμναστική, ζωγραφική, κατασκευές, μαγειρική, κηπουρική είναι μόλις μερικά από τα χόμπι που βρίσκει κανείς online.
-
Συμβουλή 4: Κοιμηθείτε ήσυχοι
Αποφύγετε κάθε είδους είδηση πριν τον ύπνο. Μάλιστα, πολλοί ειδικοί προτείνουν να αφήνουμε το κινητό μας τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο. Επειδή, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το κινητό ως ξυπνητήρι, μπορούμε να το τοποθετήσουμε μακριά από το κομοδίνο μας. Πιθανώς, στο γραφείο ή σε κάποιο ράφι. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ευημερία μας, για αυτό και δεν θα πρέπει να το διαταράσσουμε με το παραμικρό. Οι αρνητικές ειδήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες, μας κρατούν μακριά από ένα γαλήνιο και χαλαρωτικό ύπνο.
-
Συμβουλή 5: Λίστα ευγνωμοσύνης
Όπως έχουμε αναλύσει σε παλαιότερα άρθρα, η ευγνωμοσύνη οφείλει να κατέχει σημαντική θέση στη καθημερινότητά μας. Πώς όμως μπορεί η ευγνωμοσύνη να μας απαλλάξει από το doomscrolling; Έχοντας επικεντρωθεί στις αρνητικές ειδήσεις και τα κακώς κείμενα, είναι εύκολο να δημιουργήσουμε μια μονόπλευρη άποψη για το περιβάλλον γύρω μας. Για να αλλάξουμε οπτική γωνία, αρκεί να απαριθμήσουμε όλα εκείνα τα πράγματα που μας κάνουν ευγνώμονες. Σε αυτό, μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά, η λίστα ευγνωμοσύνης.
Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρω πως οι εν λόγω συμβουλές είναι ενδεικτικές. Μπορείτε να επιλέξετε αυτές που είναι αποτελεσματικές για εσάς, να τις προσαρμόσετε ή ακόμη και να δημιουργήσετε τις δικές σας. Μην απογοητεύεστε, αν όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και ψυχικά αποθέματα. Να θυμάστε πως όλο αυτό που συμβαίνει, αργά ή γρήγορα θα περάσει. Και όταν αυτό συμβεί, θα είμαστε όλοι πιο δυνατοί!
- Πηγές:
Άρθρο με τίτλο: How to Stop Doomscrolling Written by Sarah Watts ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://www.endocrineweb.com/ (Τελευταία πρόσβαση: 26/2/2021 στις 21:27)