
Ας αρχίσουμε όμως από τι είναι θυρεοειδής;
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Βρίσκεται στον λαιμό μας μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα. Είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση πολλών διαδικασιών του σώματος, όπως ο μεταβολισμός, η παραγωγή ενέργειας και η διάθεση. Οι διαταραχές στην παραγωγή και στην έκκριση των δύο άλλων ορμονών του θυρεοειδούς της Τ3 και Τ4 δημιουργούν προβλήματα. Το αποτέλεσμα είναι πολλά άτομα να πάσχουν από θυρεοειδή. Η έκκριση της Τ3 και Τ4 ρυθμίζεται από μια άλλη ορμόνη την θυροειδοτρόπο ή TSH. Είναι μια ορμόνη που παράγεται στην υπόφυση. Οι εξετάσεις αίματος που κάνουμε για να δούμε πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας είναι να ελέγξουμε τις τιμές των T3, T3RU, T4 και TSH.
Ο θυρεοειδής σχετίζεται και με τα τρόφιμα που τρώμε. Για αυτό τα άτομα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά με αυτά. Οι τροφές που κάνουν κακό στον θυρεοειδή είναι :
Σταυρανθή λαχανικά
Σε αυτά συγκαταλέγονται το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Έχουν μια ουσία που εμποδίζει την σωστή απορρόφηση ιωδίου. Επομένως, για ασθενείς με προβλήματα στον θυρεοειδή δεν κάνει να τα τρώνε ωμά. Με το μαγείρεμα, όμως, τα πράγματα αλλάζουν και μπορεί τα άτομα να το καταναλώσουν και με αυτό τον τρόπο μπορούν να κάνουν και μια ισορροπημένη διατροφή.
Σόγια
Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι τα άλατα που περιέχονται στην σόγια επηρεάζουν και μάλιστα αρνητικά την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Καλό θα ήταν να μην καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες όταν κάποιος έχει θυρεοειδή . Η σόγια επηρεάζει τους ανθρώπους που πάσχουν κυρίως από υποθυρεοειδισμό. Επίσης , δεν γίνετε καλά η απορρόφηση του ιωδίου.
Γλουτένη
Όταν κάποιος πάσχει από κοιλιοκάκη μια αυτοάνοση πάθηση. Το άτομο αυτό έχει δυσανεξία στη γλουτένη και εμφανίζει συχνότερα διαταραχές του θυρεοειδή. Τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη είναι από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά μια διατροφή με σκοπό την καλύτερη λειτουργία των φαρμάκων αλλά και τη μείωση των επιπλοκών.
Γλυκαντικά
Τα αναψυκτικά που χαρακτηρίζονται ως διαίτης και περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, τα οποία μπορεί να μην έχουν περιττές θερμίδες αλλά δεν κάνουν καλό στη λειτουργία του θυρεοειδή. Επιπλέον, το γιαούρτι, τις τσίχλες, τα παγωτά αλλά και έτοιμα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, αλλά μας δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδή και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Γάλα
Το γάλα μπορεί να μας επηρεάσει άμα έχουμε υποθυρεοειδισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν απορροφούνται πολύ καλά τα φάρμακα. Επομένως για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο θυρεοειδή θα πρέπει να καταναλώνουμε γάλα μετά από μια χρονική περίοδο των τριών με τεσσάρων ωρών μετά αφού έχουμε πάρει τα φάρμακα.
Βιβλιογραφία
http://hashimoto.gr/pies-trofes-kanoun-kako-sto-thireoidi/
https://www.aftodioikisi.gr/ygeia/pies-trofes-kanoun-kako-ston-thyreoidi/