
Η θυρεοειδίτιδα De Quervain, επίσης γνωστή ως υποξεία κοκκιωματώδης θυρεοειδίτιδα, είναι μια κατάσταση υγείας που συμβαίνει στο θυρεοειδή αδένα και συνήθως υποχωρεί αυθόρμητα χωρίς θεραπεία. Πήρε το όνομά της από τον Fritz de Quervain.
Οποιοδήποτε άτομο μπορεί να επηρεαστεί, συμπεριλαμβανομένων και των ανδρών και των γυναικών όλων των ηλικιών. Ωστόσο, η πάθηση προσβάλλει περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες με αναλογία περίπου 4:1 και η μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται σε μεσήλικες.
Αιτία
Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, η θυρεοειδίτιδα του De Quervain πιθανόν να είναι αποτέλεσμα μιας ιογενής λοίμωξης και φλεγμονώδους διαδικασίας που σχετίζεται με τέτοιες λοιμώξεις. Αυτή η αιτιολογία προκύπτει, καθώς, = πολλοί προσβεβλημένοι ασθενείς αναφέρουν ότι έχουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού εντός δύο μηνών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Θεωρείται ότι συνδέεται με ιογενείς λοιμώξεις όπως ο ιός Coxsackie, η παρωτίτιδα, η ιλαρά και ο αδενοϊός.
Μπορεί επίσης να συμμετέχουν και άλλοι παράγοντες. Σε ορισμένες μελέτες, η συχνότητα εμφάνισης δείχνει να είναι υψηλότερη το καλοκαίρι, κάτι που υποδηλώνει ότι οι εποχιακές μεταβλητές μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόκληση της πάθησης. Ωστόσο, αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο από άλλες μελέτες.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας De Quervian μπορούν να χωριστούν σε τέσσερα διακριτά στάδια, τα οποία τυπικά θα εξελιχθούν σε μια περίοδο έως και έξι μηνών. Οι φάσεις είναι η οξεία φάση (συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού), η φάση του ευθυρεοειδούς (ασυμπτωματική), η φάση του υποθυρεοειδούς και η φάση ανάρρωσης.
Αρχικά, στην οξεία φάση, που συνήθως διαρκεί από 3-6 εβδομάδες, οι ασθενείς θα βιώσουν μια περίοδο υπερθυρεοειδισμού, λόγω της αποτυχίας της κυτταρικής επένδυσης των κολλοειδών χώρων, η οποία αυξάνει την κυκλοφορία του κολλοειδούς στην κυκλοφορία του αίματος. Τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πονόλαιμος
- Τρυφερή διάχυτη βρογχοκήλη
- Ταχυκαρδία
- Ιδρώνοντας
- Δυσανεξία στη θερμότητα
- Νευρικότητα
- Συχνές κενώσεις
- Πυρετός
Δεύτερον, η φάση του ευθυρεοειδισμού είναι μια παροδική φάση χωρίς εμφανή συμπτώματα, η οποία συνήθως διαρκεί από 1-3 εβδομάδες.
Μετά από αυτό, συνήθως ακολουθεί μια περίοδος υποθυρεοειδισμού λόγω μείωσης της παραγωγής της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) στην υπόφυση. Αυτή η φάση διαρκεί από αρκετές εβδομάδες έως μια χρόνια πάθηση για ορισμένους ασθενείς (περίπου 10%). Τα συμπτώματα σε αυτή τη φάση μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κούραση
- Ξηρό δέρμα
- Πρησμένα μάτια
- Δυσανεξία στο κρύο
- Δυσκοιλιότητα
- Στη φάση της ανάρρωσης, υπάρχει εξάντληση της περίσσειας κολλοειδούς και υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Επίσης, άλλα συμπτώματα σχετικά με τη θυρεοειδίτιδα De Quervian μπορεί να περιλαμβάνουν επώδυνη δυσφαγία, πυρετό, κακουχία, ανορεξία και μυοπάθεια.
Διάγνωση και Θεραπεία
Τέλος, η ακριβής διάγνωση της θυρεοειδίτιδας De Quervian είναι σημαντική γιατί, σε αντίθεση με άλλες καταστάσεις που προκαλούν συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού, υποχωρεί αυθόρμητα χωρίς ειδική θεραπεία. Επομένως, θα πρέπει να υπάρχει διάκριση από άλλες παρόμοιες καταστάσεις, ώστε να μην προχωρά ο ασθενής σε περιττές θεραπευτικές αντιμετωπίσεις.
Στην ιστολογία, τα πολυπύρηνα γιγαντιαία κύτταρα είναι εμφανή, γεγονός που δίνει λόγο στην εναλλακτική ονομασία της γιγαντοκυτταρικής θυρεοειδίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν θυρεοειδικά αντισώματα.
Πρόγνωση
Όσον αφορά τέλος στην πρόγνωση της νόσου, να σημειωθεί ότι για ακόμη μία ακόμη φορά η υποξεία θυρεοειδίτιδα De Quervain είναι ιάσιμη συνήθως αυτόματα μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. Εντούτοις, σπανιότερα μπορεί η βλάβη να διαρκέσει για χρόνια, με ξαφνικές εξάρσεις των φλεγμονωδών εκδηλώσεων. Έτσι, ενώ στο 90-95% των περιπτώσεων είναι ταχεία και πλήρης αποκατάσταση στο φυσιολογικό, στο υπόλοιπο 5-10% μπορεί να παραμείνει μόνιμος υποθυρεοειδισμός που να χρήζει αγωγής υποκατάστασης με θυροξίνη δια βίου.
ΠΗΓΕΣ:
Smith Y.(2016). De Quervain’s Thyroiditis. [online] Available at: news-medical.net [Accessed 16 Feb. 2023].
Thyrosite.com. (2023). Subacute, granulomatous de Quervain’s thyroiditis. [online] Available at: thyrosite.com [Accessed 16 Feb. 2023].
Vural, Ç., Paksoy, N., Gök, N.D. and Yazal, K. (2015). Subacute granulomatous (De Quervain’s) thyroiditis: Fine-needle aspiration cytology and ultrasonographic characteristics of 21 cases. CytoJournal, 12, p.9.
Στεφανόπουλος Δ. (n.d.). Υποξεία Θυρεοειδίτιδα (DeQuervain). [online] Available at: weebly.com[Accessed 16 Feb. 2023].