Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Τι είναι το κεφίρ και ποια τα οφέλη του;

1 Απριλίου 2019
Κεφίρ
Πηγή εικόνας: diatrofi.gr

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που προέρχεται από την νοτιοδυτική Ασία και την ανατολική Ευρώπη, το οποίο γίνεται με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.  

Η ζύμωση γίνεται με την με την προσθήκη σπόρων κεφίρ στο γάλα. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κουνουπίδι.

Πηγή εικόνας: enallaktikidrasi.gr

 

Περιέχεται λακτόζη στο κεφίρ;

Κατά την διαδικασία της ζύμωσης, τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετουσιώνουν την λακτόζη, η οποία είναι η τροφή τους, σε γαλακτικό οξύ και σε αυτό οφείλεται η ξινή του γεύση.

Συνεπώς, το κεφίρ είναι  χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη, αποτελώντας μια ελαφριά επιλογή για τον άνθρωπο, χωρίς να τον επιβαρύνει. Έτσι, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να το καταναλώσουν άφοβα. Βέβαια,είναι δυνατόν να παραχθεί κεφίρ 100% χωρίς λακτόζη, χρησιμοποιώντας νερό καρύδας, ή κάποια άλλη μη-γαλακτοκομική πρώτη ύλη.

Θρεπτική αξία

Υψηλής θρεπτικής αξίας είναι το κεφίρ.

Ανά 100mL:

Ενέργεια: 79 kcal

Πρωτεΐνες: 2,92g

Υδατάνθρακες: 12,08 g εκ των οποίων

Σάκχαρα: 0,4 g

Φυτικές Ίνες: 9,58 g

Λιπαρά: 2,50 g

Κορεσμένα λιπίδια: 1,460 g

Ασβέστιο: 104 mg

Νάτριο: 54 mg

Βιταμίνη Α: 42mg

Διατροφικά Οφέλη

  • Οι σπόροι κεφίρ, χάρη στα βακτηρίδια που περιέχουν,  βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου καθώς ενισχύουν την πέψη. Είναι λοιπόν ένα φυσικό προβιοτικό. Προβιοτικά ονομάζονται μικροοργανισμοί οι οποίοι επηρεάζουν την υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης.
  • Αξιοσημείωτο είναι πως το κεφίρ είναι διατροφικά ανώτερο από το γιαούρτι διότι τα βακτηρίδια στο γιαούρτι είναι λιγότερο ισχυρά, δηλαδή διαρκούν μερικές ημέρες στην πεπτική οδό και ύστερα πρέπει να συνεχιστεί η κατανάλωσή του.
  • Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.
  • Συμβάλλει στην υγεία των οστών.
  • Δρα κατά του καρκίνου, χάρη στα προβιοτικά του, τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη όγκων.

Φτιάξτε το μόνοι σας!

Αυτό που κυρίως χρειάζεστε είναι σπόροι κεφίρ, τους οποίους μπορείτε να αγοράσετε  σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.

  1.  Βάζετε 1-2 κουταλιές σπόρους σε μια κανάτα και προσθέτετε 2 ή παραπάνω φλιτζάνια βιολογικό γάλα.
  2. Το σκεπάζετε με ένα καπάκι και το αφήνετε 12-36 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Αν το μείγμα αρχίζει να είναι συμπαγές, είναι έτοιμο και μπορείτε να στραγγίξετε το γάλα.

 

Κεφίρ
Πηγή εικόνας: myvolos.net

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Η τέχνη ως φάρμακο: Πώς βοηθάει τον οργανισμό μας;

Αναλύοντας τις ουσίες του φαρμάκου Υπάρχουν πολλά φάρμακα στην αγορά. Τα ράφια στα φαρμακεία γεμίζουν…

Σώμα & Υγεία

Είναι η σοκολάτα ευεργετική κατά την περίοδο;

Είναι η σοκολάτα ευεργετική κατά την περίοδό μας; Ένα ερώτημα που μας ταλανίζει πάντα όταν…

Σώμα & Υγεία

Μεσημεριανός ύπνος: ένα όνειρο μέσα στην καθημερινότητα;

Πού’ ντος πού’ ντος ο μεσημεριανός ύπνος Η καθημερινή ρουτίνα γίνεται όλο και πιο ‘ασφυκτική’.…

Σώμα & Υγεία

Η PrEP αλλάζει την πρόληψη του HIV/AIDS στην Ελλάδα

Η PrEP αλλάζει την πρόληψη του HIV/AIDS στην Ελλάδα αν και ήρθε καθηστερημένα. Αυτό όμως…

Σώμα & Υγεία

Ντοπαμίνη και Ντοπαμινεργικό Σύστημα: Από την ευχαρίστηση στην εξάρτηση

  Τι είναι η ντοπαμίνη; Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, δηλαδή μία χημική ουσία η…

Σώμα & Υγεία

Καφές ή ενεργειακά ποτά: Ποιο είναι το καλύτερο “καύσιμο”;

Καφές: Το αλά “μέταλ” ρόφημα που μας ξεσηκώνει εκτός χώρου συναυλίας Ξημερώνει. Άλλη μια μέρα…

Σώμα & Υγεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας και ψυχική ανθεκτικότητα

  Σκλήρυνση κατά πλάκας: η Μέδουσα που (δεν) μαρμαρώνει όλα τα βλέμματα Κάθε μέρα γινόμαστε…