
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που προέρχεται από την νοτιοδυτική Ασία και την ανατολική Ευρώπη, το οποίο γίνεται με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.
Η ζύμωση γίνεται με την με την προσθήκη σπόρων κεφίρ στο γάλα. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κουνουπίδι.

Περιέχεται λακτόζη στο κεφίρ;
Κατά την διαδικασία της ζύμωσης, τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετουσιώνουν την λακτόζη, η οποία είναι η τροφή τους, σε γαλακτικό οξύ και σε αυτό οφείλεται η ξινή του γεύση.
Συνεπώς, το κεφίρ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη, αποτελώντας μια ελαφριά επιλογή για τον άνθρωπο, χωρίς να τον επιβαρύνει. Έτσι, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να το καταναλώσουν άφοβα. Βέβαια,είναι δυνατόν να παραχθεί κεφίρ 100% χωρίς λακτόζη, χρησιμοποιώντας νερό καρύδας, ή κάποια άλλη μη-γαλακτοκομική πρώτη ύλη.
Θρεπτική αξία
Υψηλής θρεπτικής αξίας είναι το κεφίρ.
Ανά 100mL:
Ενέργεια: 79 kcal
Πρωτεΐνες: 2,92g
Υδατάνθρακες: 12,08 g εκ των οποίων
Σάκχαρα: 0,4 g
Φυτικές Ίνες: 9,58 g
Λιπαρά: 2,50 g
Κορεσμένα λιπίδια: 1,460 g
Ασβέστιο: 104 mg
Νάτριο: 54 mg
Βιταμίνη Α: 42mg
Διατροφικά Οφέλη
- Οι σπόροι κεφίρ, χάρη στα βακτηρίδια που περιέχουν, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου καθώς ενισχύουν την πέψη. Είναι λοιπόν ένα φυσικό προβιοτικό. Προβιοτικά ονομάζονται μικροοργανισμοί οι οποίοι επηρεάζουν την υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης.
- Αξιοσημείωτο είναι πως το κεφίρ είναι διατροφικά ανώτερο από το γιαούρτι διότι τα βακτηρίδια στο γιαούρτι είναι λιγότερο ισχυρά, δηλαδή διαρκούν μερικές ημέρες στην πεπτική οδό και ύστερα πρέπει να συνεχιστεί η κατανάλωσή του.
- Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.
- Συμβάλλει στην υγεία των οστών.
- Δρα κατά του καρκίνου, χάρη στα προβιοτικά του, τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη όγκων.
Φτιάξτε το μόνοι σας!
Αυτό που κυρίως χρειάζεστε είναι σπόροι κεφίρ, τους οποίους μπορείτε να αγοράσετε σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.
- Βάζετε 1-2 κουταλιές σπόρους σε μια κανάτα και προσθέτετε 2 ή παραπάνω φλιτζάνια βιολογικό γάλα.
- Το σκεπάζετε με ένα καπάκι και το αφήνετε 12-36 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αν το μείγμα αρχίζει να είναι συμπαγές, είναι έτοιμο και μπορείτε να στραγγίξετε το γάλα.
