Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Τι είναι το PH και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη διατροφή μας

Πηγή εικόνας: yurielkaim.com

Ο όρος ph χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την οξύτητα ή την αλκαλικότητα ενός διαλύματος. Στην καθημερινή χρήση, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να μετρήσουμε τα τρόφιμα ή ακόμα και το σώμα μας. Η κλίμακα pH κυμαίνεται από 0 έως 14. Ένα ph 7 είναι ουδέτερο. Ph μικρότερο του 7 είναι όξινο και μεγαλύτερο του 7 είναι βασικό/αλκαλικό.

Η σημερινή τυπική δυτική διατροφή αποτελείται κατά κύριο λόγο από όξινες τροφές (πρωτεΐνες, δημητριακά, σάκχαρα). Αλκαλικές τροφές όπως τα λαχανικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Τα διεγερτικά όπως ο καπνός, ο καφές, το τσάι και το αλκοόλ είναι επίσης εξαιρετικά όξινα. Το άγχος και η σωματική δραστηριότητα προκαλούν επίσης οξίνιση.

Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τουλάχιστον 60% αλκαλικές τροφές, προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας. Χρειαζόμαστε άφθονα φρέσκα φρούτα και ιδιαίτερα λαχανικά (αλκαλικά) για να εξισορροπήσουμε την απαραίτητη πρόσληψη πρωτεϊνών (παραγωγή οξέων). Και πρέπει να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες, ζαχαρούχες ή απλές υδατανθρακικές τροφές, όχι μόνο επειδή παράγουν οξύ αλλά και επειδή αυξάνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα πολύ γρήγορα. Eπομένως, έχουμε πάχυνση και τονισμό της απόκρισης ινσουλίνης.

Το σώμα διατηρεί το σωστό pH στο αίμα με κάθε κόστος με την ομοιόσταση. Αυτό όμως είναι αγχωτικό για τα συστήματα και τους πόρους του σώματος, όταν η δίαιτα δεν είναι ισορροπημένη όσον αφορά τα τρόφιμα που σχηματίζουν οξύ (το υπόλειμμα μετά την πέψη δηλαδή).

Ποιο είναι το pH του σώματος;

Το νερό είναι η πιο άφθονη ένωση στο ανθρώπινο σώμα, που αποτελείται από το 70% του σώματος. Συνεπώς, το σώμα περιέχει ένα ευρύ φάσμα διαλυμάτων, τα οποία μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο όξινα. Το pH του ανθρώπινου αίματος πρέπει να είναι ελαφρώς αλκαλικό (7,35 – 7,45). Κάτω ή πάνω από αυτό το εύρος σημαίνει συμπτώματα και ασθένειες. Εάν το pH του αίματος κινείται κάτω από 6,8 ή πάνω από 7,8 τα κύτταρα σταματούν να λειτουργούν και το σώμα πεθαίνει.

Μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε όξινα τρόφιμα, όπως οι ζωικές πρωτεΐνες, η ζάχαρη, η καφεΐνη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ασκούν πίεση στα συστήματα ρύθμισης του σώματος για να διατηρούν την ουδετερότητα του ρΗ. Η απαιτούμενη επιπλέον ρύθμιση μπορεί να καταστρέψει το σώμα των αλκαλικών μεταλλικών στοιχείων όπως το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, καθιστώντας το άτομο επιρρεπή σε χρόνιες και εκφυλιστικές ασθένειες.

Κατανοώντας τις επιδράσεις του επιπέδου pH του σώματος

Το επίπεδο pH του σώματος έχει την ικανότητα να επηρεάζει κάθε κύτταρό μας. Όταν το αίμα έχει ένα αλκαλικό pH αντί για ένα όξινο pH, θα έχει θετική επίδραση στο πώς λειτουργεί κάθε σωματικό σύστημα. Ο εγκέφαλος, το κυκλοφορικό σύστημα, τα νεύρα, οι μύες, το αναπνευστικό σύστημα, το πεπτικό σύστημα και το αναπαραγωγικό σύστημα μπορούν όλα να ωφεληθούν από το κατάλληλο επίπεδο pH.

Από την άλλη πλευρά, όταν το pH του οργανισμού είναι πολύ όξινο, είναι ευαίσθητο σε πολλές ασθένειες. Η αύξηση του σωματικού βάρους, η καρδιακή νόσος, η πρόωρη γήρανση, η κόπωση, τα προβλήματα των νεύρων, οι αλλεργίες, οι μυϊκές παθήσεις και ο καρκίνος είναι όλα πιθανοί κίνδυνοι όταν το pH του σώματος δεν είναι το βέλτιστο. Επειδή αυτά τα προβλήματα είναι πιο πιθανό να συμβούν όταν το pH του οργανισμού είναι πολύ όξινο, είναι σημαντικό να διατηρούμε μια δίαιτα πλούσια σε αλκαλικά τρόφιμα.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι συνήθως να καταναλώνουμε περίπου 75-80% αλκαλικά τρόφιμα και μόνο περίπου 20-25% όξινα τρόφιμα. Αν αυτό το επίπεδο διατηρηθεί στη διατροφή, το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρώς αλκαλικό pH στο σώμα, το οποίο είναι ιδανικό για βέλτιστη καλή υγεία.

Ο όρος ph χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την οξύτητα ή την αλκαλικότητα ενός διαλύματος. Στην καθημερινή χρήση, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να μετρήσουμε τα τρόφιμα ή ακόμα και το σώμα μας. Η κλίμακα pH κυμαίνεται από 0 έως 14. Ένα ph 7 είναι ουδέτερο. Ph μικρότερο του 7 είναι όξινο και μεγαλύτερο του 7 είναι βασικό/αλκαλικό.

Η σημερινή τυπική δυτική διατροφή αποτελείται κατά κύριο λόγο από όξινες τροφές (πρωτεΐνες, δημητριακά, σάκχαρα). Αλκαλικές τροφές όπως τα λαχανικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Τα διεγερτικά όπως ο καπνός, ο καφές, το τσάι και το αλκοόλ είναι επίσης εξαιρετικά όξινα. Το άγχος και η σωματική δραστηριότητα προκαλούν επίσης οξίνιση.

Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τουλάχιστον 60% αλκαλικές τροφές, προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας. Χρειαζόμαστε άφθονα φρέσκα φρούτα και ιδιαίτερα λαχανικά (αλκαλικά) για να εξισορροπήσουμε την απαραίτητη πρόσληψη πρωτεϊνών (παραγωγή οξέων). Και πρέπει να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες, ζαχαρούχες ή απλές υδατανθρακικές τροφές, όχι μόνο επειδή παράγουν οξύ αλλά και επειδή αυξάνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα πολύ γρήγορα – με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως έχουμε πάχυνση και τονισμό της απόκρισης ινσουλίνης.

Το σώμα διατηρεί το σωστό pH στο αίμα με κάθε κόστος με την ομοιόσταση. Αυτό όμως είναι αγχωτικό για τα συστήματα και τους πόρους του σώματος, όταν η δίαιτα είναι ανισορροπημένη όσον αφορά τα τρόφιμα που σχηματίζουν οξύ (το υπόλειμμα μετά την πέψη δηλαδή).

Ποιο είναι το pH του σώματος;

Το νερό είναι η πιο άφθονη ένωση στο ανθρώπινο σώμα, που αποτελείται από το 70% του σώματος. Συνεπώς, το σώμα περιέχει ένα ευρύ φάσμα διαλυμάτων, τα οποία μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο όξινα. Το pH του ανθρώπινου αίματος πρέπει να είναι ελαφρώς αλκαλικό (7,35 – 7,45). Κάτω ή πάνω από αυτό το εύρος σημαίνει συμπτώματα και ασθένειες. Εάν το pH του αίματος κινείται κάτω από 6,8 ή πάνω από 7,8, τα κύτταρα σταματούν να λειτουργούν και το σώμα πεθαίνει.

Μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε όξινα τρόφιμα, όπως οι ζωικές πρωτεΐνες, η ζάχαρη, η καφεΐνη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ασκούν πίεση στα συστήματα ρύθμισης του σώματος για να διατηρούν την ουδετερότητα του ρΗ. Η απαιτούμενη επιπλέον ρύθμιση μπορεί να καταστρέψει το σώμα των αλκαλικών μεταλλικών στοιχείων. Όπως το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, καθιστώντας το άτομο επιρρεπή σε χρόνιες και εκφυλιστικές ασθένειες.

Κατανοώντας τις επιδράσεις του επιπέδου pH του σώματος

Το επίπεδο pH του σώματος έχει την ικανότητα να επηρεάζει κάθε κύτταρό μας. Όταν το αίμα έχει ένα αλκαλικό pH αντί για ένα όξινο pH, θα έχει θετική επίδραση στο πώς λειτουργεί κάθε σωματικό σύστημα. Ο εγκέφαλος, το κυκλοφορικό σύστημα, τα νεύρα, οι μύες, το αναπνευστικό σύστημα, το πεπτικό σύστημα και το αναπαραγωγικό σύστημα μπορούν όλα να ωφεληθούν από το κατάλληλο επίπεδο pH.

Από την άλλη πλευρά, όταν το pH του οργανισμού είναι πολύ όξινο, είναι ευαίσθητο σε πολλές ασθένειες. Η αύξηση του σωματικού βάρους, η καρδιακή νόσος, η πρόωρη γήρανση, η κόπωση, τα προβλήματα των νεύρων, οι αλλεργίες, οι μυϊκές παθήσεις και ο καρκίνος είναι όλα πιθανοί κίνδυνοι όταν το pH του σώματος δεν είναι το βέλτιστο. Επειδή αυτά τα προβλήματα είναι πιο πιθανό να συμβούν όταν το pH του οργανισμού είναι πολύ όξινο, είναι σημαντικό να διατηρούμε μια δίαιτα πλούσια σε αλκαλικά τρόφιμα.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι συνήθως να καταναλώνουμε περίπου 75-80% αλκαλικά τρόφιμα και μόνο περίπου 20-25% όξινα τρόφιμα. Αν αυτό το επίπεδο διατηρηθεί στη διατροφή, το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρώς αλκαλικό pH στο σώμα. Tο οποίο είναι ιδανικό για βέλτιστη καλή υγεία.

Επιλέγοντας τρόφιμα για μια αλκαλική διατροφή

Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να έχουμε μια διατροφή πλούσια σε αλκαλικές τροφές. Τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι εξαιρετικές επιλογές. Το κόκκινο κρέας δεν είναι καλή επιλογή, αλλά μπορείτε να προσθέσετε πρωτεΐνες στα γεύματά σας χρησιμοποιώντας προϊόντα σόγιας, φασόλια, όσπρια και ξηρούς καρπούς (πχ αμύγδαλα).

Πρέπει να εξαλείψετε τα μη υγιή λίπη από τη διατροφή σας, και να καταναλώνετε καλά λιπαρά. Όπως το ελαιόλαδο, το κραμβέλαιο και το έλαιο από λιναρόσπορο. Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αποφεύγονται. Mπορείτε όμως να πίνετε γάλα σόγιας και γάλα κατσίκας. Τα τυριά που παράγονται από το γάλα σόγιας και το κατσικίσιο γάλα είναι επίσης καλές επιλογές.

Αντικαταστήστε τις κενές θερμίδες από αναψυκτικά με παγωμένο τσάι βοτάνων, πράσινο τσάι και λεμόνι. Ο καφές πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Αντικαταστήστε τα ζυμαρικά με υγιή δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το άγριο ρύζι, το κεχρί και το quinoa. Όταν προσθέτετε γλυκαντικές ουσίες στα τρόφιμά σας, επικεντρωθείτε σε φυσικά προϊόντα όπως η ακατέργαστη ζάχαρη, το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου.

Όπως μπορείτε να δείτε, θα έχετε πολλές θρεπτικές επιλογές που είναι εξίσου νόστιμα και υψηλά σε αλκαλικές ιδιότητες

Καλοκαίρι τέλος: Επιστροφή στην σωστή διατροφή

https://www.healthyliving.gr/2015/06/29/ph-ouroloimoxeis-kranmpri-vatomoura/

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα και κάτοικος Μονάχου . Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Καφές ή ενεργειακά ποτά: Ποιο είναι το καλύτερο “καύσιμο”;

Καφές: Το αλά “μέταλ” ρόφημα που μας ξεσηκώνει εκτός χώρου συναυλίας Ξημερώνει. Άλλη μια μέρα…

Σώμα & Υγεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας και ψυχική ανθεκτικότητα

  Σκλήρυνση κατά πλάκας: η Μέδουσα που (δεν) μαρμαρώνει όλα τα βλέμματα Κάθε μέρα γινόμαστε…

Σώμα & Υγεία

Ψυχολογική ανθεκτικότητα σε χρόνιες παθήσεις: Από την αποδοχή στη δράση

Οι χρόνιες παθήσεις αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης ζωής. Δεν είναι μόνο…

Σώμα & Υγεία

Δόντια: το κρυφό στέκι των μικροβίων

Τα δόντια που φημίζονται για την ομορφιά και όχι για την εργατιά τους Τα δόντια…

Σώμα & Υγεία

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι μπορώ τελικά να καταναλώσω;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα σύνδρομο που το καταλαβαίνεις ότι το “έχεις” όταν μετά…

Σώμα & Υγεία

Προϊόντα ομορφιάς: Οι αποχρώσεις που δεν είναι εμφανείς

Πρότυπα ομορφιάς: Οι πίνακες που ποτέ δεν μπορούν να πετύχουν μια καλή πόζα Από πολλά…

Σώμα & Υγεία

Το φαινόμενο του placebo και nocebo: Όταν ο νους επηρεάζει το σώμα

Η ψυχολογία και η ιατρική συναντώνται με εντυπωσιακό τρόπο στο φαινόμενο του placebo και του…