Υπέρταση: Τι είναι και ποιες τροφές την επηρεάζουν

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκείται στο τοίχωμα των μεγάλων αγγείων  από το αίμα κατά τη μεταφορά του σε όλα τα μέρη του σώματος. Η υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση ή αρτηριακή υπέρταση μερικές φορές, είναι η πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη και συνδέεται συχνά με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

υπέρταση

Πού οφείλεται η υπέρταση;

  Η πιο συνηθισμένη μορφή υπέρτασης είναι η «ιδιοπαθής υπέρταση» η οποία συνδέεται με την κληρονομικότητα αλλά και με την παχυσαρκία, την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας  αλατιού καθώς και άλλων τροφών και εμφανίζεται γύρω στα 30  και πολύ συχνά και στην παιδική ηλικία. Ο κίνδυνος υπέρτασης αυξάνεται και από τη χαμηλή διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και καλίου, το στρες και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

Αλάτι και πίεση

  Το πιο βασικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε σε περίπτωση υπέρτασης είναι να φροντίσουμε τη διατροφή μας ώστε να περιορίσουμε σημαντικά το αλάτι στον οργανισμό μας. Σε αντίστοιχη περίπτωση, όταν κάποιος έχει υπόταση θα πρέπει να αυξήσει την κατανάλωση του αλατιού στο φαγητό τους.

 

 

Τι πρέπει να αποφεύγουμε;

  Σε περιπτώσεις  υπέρτασης θα πρέπει να αποφεύγουμε τις εξής τροφές:

Advertising

  • Τις κονσέρβες και το έτοιμο φαγητό
  • Τις πρωτεΐνες που καταναλώνουμε
  • Το κρέας ως ένα βαθμό
  • Τα ψάρια
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Τα αυγά

    Τροφές που ρίχνουν την πίεση

    Ποιες είναι όμως οι τροφές που ρίχνουν την πίεση; Σας τις παρουσιάζουμε:

  • Το σκόρδο: Το σκόρδο περιέχει μία ουσία την αλισίνη, το οποίο ρίχνει την πίεση. Συνίστανται 6 έως 8 σκελίδες ημερησίως ώστε να υπάρξει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα
  • Φρούτα-λαχανικά: Μερικά φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλι, λεμόνι, μπανάνα, πατάτα, πεπόνι, καρπούζι, κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, ρόκα, σέλινο και μαϊντανός είναι πλούσια σε κάλιο και συμβάλλουν στην μείωση της πίεσης
  • Στη μαγειρική, προτιμάμε τρόφιμα νωπά, στη σχάρα ή βραστά στον ατμό. Βάζουμε ελάχιστο ή και καθόλου αλάτι και χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο ελαιόλαδο 

     

     

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο.
Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα»
E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Μικρο‑προπονήσεις: Άσκηση για πολυάσχολους

Η καθημερινότητα που μας «κρατάει ακίνητους» Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από έντονο ρυθμό, πίεση…

Σώμα & Υγεία

Θες να αντιληφθείς την προσωπικότητα κάποιου; Απλό! Δες το μενού του.

Προσωπικότητα: η διάσταση με τις πολλές διαστάσεις Ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Πώς το αντιλαμβανόμαστε;…

Σώμα & Υγεία

Το άθλημα που καθυστερεί το ρολόι: Τένις και αντιγήρανση

Η αντιγήρανση δεν είναι απλώς θέμα όψης. Η επιστήμη δείχνει ότι με τις σωστές δραστηριότητες…

Σώμα & Υγεία

Κόκκινο κρασί και άσκηση: Θαύματα για το σώμα;

Το κόκκινο κρασί είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, κυρίως λόγω των φυσικών συστατικών…

Σώμα & Υγεία

Ύπνος: Η συνήθεια που έχουν ανάγκη και οι … βρικόλακες

Στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας δεν περιμένουμε τίποτε άλλο παρά να ξεκουραστούμε. Να φορτίσουμε τις…

Σώμα & Υγεία

Γυμναστική αντί για χάπια; Πώς η άσκηση καταπολεμά το άγxος

Το άγχος είναι μια από τις πιο κοινές ψυχικές προκλήσεις της εποχής μας, επηρεάζοντας εκατομμύρια…

Σώμα & Υγεία

Σκέψεις και Διατροφή: Η σχέση που δεν μπορεί να πάρει διαζύγιο

  Χτυπάει το ξυπνητήρι. Οι πρώτες αντιδράσεις του οργανισμού αφορούν κυρίως την κάλυψη των βιολογικών…