
Μετρώντας ήδη 187,1 εκατομμύρια προβολές, έως σήμερα, το hashtag deinfluencing κατακλύζει την πλατφόρμα του TikTok και απλώνεται σαν σκιά πάνω από τους απανταχού influencers, απειλώντας το μέλλον της συνεργασίας τους με τα brands που τους εμπιστεύονται τα προϊόντα τους.
Οι δημιουργοί περιεχομένου-το νούμερο ένα μέσο διαφήμισης και προώθησης προϊόντων ομορφιάς και μόδας σε όλο τον κόσμο- απασχολεί εκατομμύρια followers, αυτή τη φορά για την αξιοπιστία και την αυθεντικότητα τους, καθώς οι αποκαλούμενοι deinfluencers έρχονται να παρουσιάσουν τη δική τους, προσωπική, άποψη για viral προϊόντα που προτείνουν στο κοινό τους να ΜΗΝ αγοράσει.

Οι deinfluencers κερδίζουν την ψήφο εμπιστοσύνης του κόσμου, αποκαθηλώνοντας την προσπάθεια των influencers να μας πείσουν ότι ξέρουν ποια είναι τα προϊόντα που θα μας αλλάξουν τη ζωή. Μαχόμενοι-όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται-ενάντια στον ανούσιο και ρηχό υπερκαταναλωτισμό, που λειτουργεί σαν δεκανίκι της ψυχικής μας ισορροπίας απέναντι σε μια κοινωνία που γίνεται ολοένα και πιο ασταθής, οι deinfluencers φαίνεται πως έχουν αποκτήσει ήδη το δικό τους φανατικό κοινό που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Για ποσό αγνές προθέσεις, όμως, μιλάμε;
Στο νούμερο ένα deinfluencing βίντεο στην πλατφόρμα του TikTok, με 1,3 εκατομμύρια προβολές, η δημιουργός @valeriafride, ανάμεσα σε άλλα, επιχειρεί το deinfluencing trend κατά των προϊόντων σαμπουάν και conditioner No4 και No5 της εταιρείας OLAPLEX. Γιατί, κατά την προσωπική της εμπειρία, η μακροχρόνια χρήση τους δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ή για να προτείνει, μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, τα δικά της αγαπημένα από την εταιρεία OUAI.
Οι πλατφόρμες του TikTok, του Instagram και του YouTube μετρούν ολοένα και περισσότερο deinfluencing περιεχόμενο, στο οποίο οι δημιουργοί του βομβαρδίζουν τους followers τους με επιχειρήματα, που μοιάζουν απλά να αναπαράγονται από βίντεο σε βίντεο.
«Το συγκεκριμένο προϊόν δε δούλεψε για εμένα, αλλά σε εσάς μπορεί να έχει άλλα αποτελέσματα»… «Δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένη από τη χρήση του, αλλά ίσως κάνω κάτι λάθος»… «Γράψτε μου στα σχόλια αν έχετε βρει κάποιο τρικ για να δουλεύει»…είναι οι συνηθέστερες προτάσεις-κλειδιά που οι deinfluencers χρησιμοποιούν για να δηλώσουν τη υποκειμενική τους δυσαρέσκεια για ένα προϊόν, αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό ως προς την αντικειμενική του αξιοπιστία, μιας και το αντίθετο θα μπορούσε να τους φέρει αντιμέτωπους με ποινικές κυρώσεις για δυσφήμιση ή ακόμα και για διαφυγόντα κέρδη ενός brand.
Κι ενώ η deinfluencing κατακλείδα των viral videos θα έπρεπε να είναι η προσπάθεια των δημιουργών τους να ταρακουνήσουν τη σχέση του κοινού με τον υπερκαταναλωτισμό, η μόνη αληθινή προσπάθεια των συγκεκριμένων content creators είναι η δημιουργία μιας άλλης μορφής, κεκαλυμμένου, influencing, προωθώντας την οικονομική εκδοχή των προϊόντων που επιλέγουν να σαμποτάρουν. Φυσικά, μπορεί το να γλιτώσουμε μερικά ευρώ από την αγορά ενός προϊόντος έναντι κάποιου άλλου να είναι μια σημαντική διαφορά για την τσέπη μας. Ο πλανήτης όμως δεν έχει τσέπη.
