Είναι ένα θέμα που χρήζει μεγάλη προσοχή και έρευνα.
Οι άνθρωποι έχουν φροντίσει με πάμπολλους τρόπους να εκφράσουν κάθε δυσαρέσκεια τους, κάθε παράπονο και πρόβλημα που τους ταλανίζει. Για χρόνια ο κόσμος ασχολείται ο ένας με τον άλλον, ωστόσο, υπάρχουν κάτι ψυχούλες,των οποίων την γλώσσα μπορεί να μην καταλάβουμε – δεν παύουν όμως να έχουν και αυτά φωνή και ανάλογα δικαιώματα. Παγκόσμια Ημέρα των ζώων, λοιπόν, έτσι ξεκινάει ο μήνας μας. Με αυτές τις αθώες ψυχούλες που καθημερινά προσπαθούν να μας υπενθυμίζουν την ύπαρξη τους και την ανάγκη τους για επιβίωση. Μεγάλο κρίμα να πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή μέρα για αυτά τα ζώα και μόνο τότε να θυμόμαστε την ύπαρξη τους. Η ευαισθητοποίηση για ένα τέτοιο θέμα θα έπρεπε να είναι συνεχείς και να μην χρειάζεται μια ιδιαίτερη μέρα να μας υπενθυμίζει την σημασία αυτών των αθώων ψυχών.
Αξιαγάπητα, σύντροφοι και βουβοί υποστηρικτές των αφεντικών τους συχνά πέφτουν και αυτά θύματα κακοποίησης και κακομεταχείρισης – ακόμη και στον χώρο της μόδας.
Ένας τόσο καλλιτεχνικός χώρος, με δημιουργούς ποικίλων ιδεολογιών, πολλές φορές πολύ απελευθερωτικών, θα νόμιζε κανείς πως η ευαισθητοποίηση στο θέμα της προστασίας των ζώων θα φάνταζε δεδομένη.
Όταν όμως η μόδα μπλεχτεί στα δίχτυα του κέρδους και των βιομηχανιών, στον βωμό της θυσιάζονται ακόμα και ζώα.
Εδώ και καιρό γύρω μου ακούω και συλλέγω πληροφορίες για cruelty free προϊόντα. Μάσκες ομορφιάς, ρούχα και ασφαλώς καλλυντικά, κάποια από αυτά, φέρουν την επιγραφή “cruelty free” που σημαίνει πως κανένα ζώο δεν βασανίστηκε προκειμένου να δημιουργηθεί το εκάστοτε προϊόν. Ίσως το ξέρατε, ίσως μέχρι τώρα να το αγνοούσατε ή πολύ απλά να μη θέλατε να το δεχθείτε, είναι γεγονός όμως πως πριν δοκιμαστεί σε ανθρώπινο οργανισμό, πολλά προϊόντα είτε ρούχα είτε καλλυντικά δοκιμάζονται πάνω σε ζώα,με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να θανατώνονται όταν το προϊόν δεν θεωρηθεί έτοιμο για την αγορά.
Ο σκοπός του editorial δεν είναι να σας μάθει για αυτά τα προϊόντα που πολύ εύκολα με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να αντλήσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες καθώς και να βρείτε τις ανάλογες εταιρείες που υποστηρίζουν αυτή την αρχή. Το editorial αυτό θα ήθελα να το δείτε ως μια παρακίνηση, ως μια αφορμή να ψάξετε και εσείς τις εταιρείες που χρησιμοποιείτε και να βρείτε εκείνη που παρέχει ασφάλεια και στα ζώα και στο δέρμα σας.
Από ρούχα (δέρματα ζώων χρησιμοποιούνται ως γούνες είτε ως δέρματα για τσάντες) μέχρι καλλυντικά και μάσκες ομορφιάς που προσφέρουν σίγουρο αποτέλεσμα. Τα παραδείγματα πολλά και οι εταιρείες που το κάνουν ακόμα περισσότερες, αν και σύμφωνα με έρευνες τα ποσοστά των cruelty free προϊόντων ανέβηκαν τον τελευταία καιρό, εφόσον όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφονται προς την υπεράσπιση των ζώων και αποφεύγουν πειράματα πάνω σε αυτά. Εταιρείες όπως Stella McCartney και Nine West έχουν πιστοποιημένες σειρές ρούχων και αξεσουάρ cruelty free, leather free, αλλά και fur free.
Συμφωνώ πως η ποιότητα των ρούχων έχει μεγάλη σημασία και είναι αναμενόμενο πως κάποια υλικά στοιχίζουν πολύ περισσότερο από άλλα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος παραγωγής και η τιμή ενός προϊόντος. Αναλογιστείτε όμως αυτό: ένα cruelty free προϊόν συνεπάγεται με την ελευθερία ενός ζώου. Βαρύ και μελαγχολικό; Ίσως, αυτή είναι όμως η πραγματικότητα.
Ας επιλέξουμε και ας αναδείξουμε εταιρείες που σέβονται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και πολύ περισσότερο τα ζώα. Ας δώσουμε φωνή και ας σώσουμε αυτές τις αθώες ψυχούλες που μας έχουν τόσο ανάγκη.