Αλεξάνδρα Γωγούση: ”Μ.Α.Ζ.Ι. μπορούμε τα πάντα”

Την Αλεξάνδρα Γωγούση όταν την γνωρίζεις είναι αδύνατον να αποστρέψεις το βλέμμα σου από πάνω της . Πρώτον, γιατί είναι μια εντυπωσιακή και γοητευτική γυναίκα και δεύτερον, από θαυμασμό για όσα προσφέρει. Χαμογελαστή, με μια έμφυτη ευγένεια και αξιοπρέπεια δεν μπορείς να μην την θαυμάσεις. Η πρόεδρος του Μ Α Ζ Ι Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα μιλά στο maxmag για τον εθελοντισμό. Τι προσφέρει στην ζωή μας;  Πόσο της έχει ομορφύνει την ζωή ο εθελοντισμός; Απαντάει σε αυτές και πολλές ακόμα ερωτήσεις μας σχετικά με τον οργανισμό Μ.Α.Ζ.Ι.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Άννυ Σκεντέρη

 

Μιλήστε μας για την ιστορία, το σκοπό και για το πώς ξεκίνησε ο οργανισμός ‘Μ.Α.Ζ.Ι.’

Πριν από 8 χρόνια , τον Οκτώβριο του 2011 μια παρέα στην καρδιά της κρίσης αποφασίσαμε να κάνουμε το Μ.Α.Ζ.Ι για να βοηθήσουμε όποιον άνθρωπο είχε ανάγκη στα πλαίσια των δικών μας δυνατοτήτων. Σκοπός ήταν , μόνοι μας , με τα δικά μας χρήματα, τους δικούς φίλους , τις δικές μας γνωριμίες να βοηθήσουμε και όχι να βρούμε λεφτά από  το κράτος. ‘Ετσι κάνουμε μέχρι σήμερα. Ξεκινήσαμε σαν κοινωνικό Παντοπωλείο την κυριότερη δράση μας ,γιατί ο κόσμος ζαλίστηκε με όλα αυτά που δεν περίμενε να μας συμβούν ,μείνανε πάρα πολύ άνθρωποι άνεργοι. Οπότε μαζεύαμε από φίλους τρόφιμα και φτιάχναμε 1.500 πακέτα με τρόφιμα κάθε μήνα για έξι χρόνια.

Ως πρόεδρος του οργανισμού, ποιες είναι οι σημαντικότερες ενέργειες που έχετε κάνει για την προώθηση αυτού του ευγενούς έργου?

Στο επόμενο διάστημα άνοιξαν και άλλα κοινωνικά Παντοπωλεία και ο κόσμος έπαιρνε και από αλλού τρόφιμα. Όμως ένα τυχαίο γεγονός και συγκεκριμένα ο πατέρας μου αρρώστησε ,η καθημερινή τριβή με τα νοσοκομεία με έκανε να δω τις ελλείψεις που υπάρχουν στον εξοπλισμό τους και έτσι αλλάξαμε την κυριότερη δράση μας και αυτή έγινε τώρα να βοηθάμε τα νοσοκομεία. Ξεκινήσαμε από το Ιπποκράτειο οπού δώσαμε στο παιδό-ογκολογικό εκτός από παιχνίδια και δώρα ,αναλώσιμα ,ορούς , σύριγγες που μας ζήτησαν απλά πράγματα αλλά δεν τα είχανε. Εν συνεχεία μας ζήτησε και το Γεννηματάς για το Παιδιατρικό τμήμα και φυσικά ανταποκριθήκαμε και τα πήγαμε .Το σημαντικότερο όμως είναι η τεράστια δωρεά που κάναμε στο ΑΧΕΠΑ ,έναν ψηφιακό αγγειογράφο αξίας 1.500.000 εκατομμυρίου τον Ιανουάριο και λειτουργεί και σώζει ζωές κάθε μέρα. Δεν υπάρχει άλλο μηχάνημα τέτοιο σε δημόσιο νοσοκομείο, είναι το μεγαλύτερο στην Βόρεια Ελλάδα.  Τα χρήματα τα βρήκαμε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος . Ήταν μια δύσκολη διαδικασία γιατί προκυρήξαμε διαγωνισμό, πήραμε τις προσφορές ,αποφασίσαμε για το καλύτερο μηχάνημα και το παραδώσαμε. Φυσικά τίποτα δεν το κάνω μόνη μου , είμαστε όλοι μαζί στο συμβούλιο με την Αντιπρόεδρο Λίλη Βαφειάδη , Γενική γραμματέα  Κατερίνα Τσαμπάζη και τα μέλη Αναστασία Λαδένη, Χάιδω Τσάνταλη και Κατερίνα Γουλανδρή.

Διαβάστε επίσης  O ρόλος και η σημασία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Τι είδους εκδηλώσεις πραγματοποιείτε; Ποιο το περιεχόμενο τους και πού απευθύνεστε?

Η τελευταία μεγάλη δράση που κάναμε ήταν η επίδειξη Μόδας με τον γνωστό σχεδιαστή Βασίλη Ζούλια στο Κυβερνείο- Παλατάκι της Θεσσαλονίκης ,όπου στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Μια λαμπερή βραδία με τις δημιουργίες του κ. Ζούλια εμπνευσμένα από το ‘ The crown’ .Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να αγοράσουμε τα μηχανήματα που χρειάζονταν τα νοσοκομεία .

Στο Μ.Α.Ζ.Ι. έχετε ομάδα ΝΕΩΝ , ποια ήταν η αφορμή για την δημιουργία της;

Έχουμε τους Νέους του Μ .Α.Ζ.Ι με πρόεδρο τον Θεολόγο Ηλιού ,μια ομάδα από νέα παιδιά που έχουν άλλες ιδέες, άλλη διάθεση άλλα οράματα . Μας βοηθούν με τις εκδηλώσεις και με την επικοινωνία γιατί τυχαίνει πολλά από τα παιδία να είναι και δημοσιογράφοι και φυσικά με τις ιδέες που έχουν τα φρέσκα μυαλά.

Προσφορά,εθελοντισμός,όραμα.Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για εσάς; Πώς μπήκαν στη ζωή σου;

Από τότε που γεννήθηκα , εγώ μάλλον το έχω στο DNA μου το είχα η μητέρα μου, ο πατέρας μου , ο παππούς μου ο Αριστείδης ο γιατρός βοηθούσε τους συνανθρώπους τους. Στην μνήμη του παππού υπάρχουν πέντε δρόμοι με το όνομα του στην πόλη μας , τον έχουν τιμήσει οι συμπολίτες μας . Εξέταζε δωρεάν , πήγαινε σε περιοχές οπού δεν υπήρχε οικονομική δυνατότητα και πολλές φορές ο ίδιος πλήρωνε τα φάρμακα. Για αυτό τον λόγο έχει πολλά βαφτιστήρια, γιατί έσωζε την ζωή των παιδιών και οι γονείς του ζητούσαν να γίνει νονός. Έτσι  έμαθα ,έτσι νόμιζα ότι είναι η ζωή, ότι έτσι κάνουν οι άνθρωποι να βοηθάς τον κόσμο.

Ποια είναι τα κίνητρα για να ασχοληθούν οι νέοι με τον εθελοντισμό;

Διαβάστε επίσης  Εθελοντισμός : Ένα μοναδικό ταξίδι,μια υπέροχη πράξη

Να βλέπουν το παράδειγμα των άλλων που βοηθούν και να ξέρουν ότι ανά πάσα στιγμή ο καθένας μας, μπορεί να χρειαστεί βοήθεια από τους άλλους ανθρώπους. Τίποτα δεν είναι σίγουρο σε αυτή την ζωή.

Τι κερδίζει κανείς και τι προσφέρει μέσα από την προσφορά και τον εθελοντισμό;

Να γεμίσει η ψυχή τους, όπως γεμίζει και η δική μας. Χαίρεσαι ,λες κάτι έχω κάνει και εγώ σε αυτόν τον πλανήτη.

Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να υποστηρίξει τον οργανισμό και πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας?

Να διευκρινίσουμε ότι το Μ.Α.Ζ.Ι. είναι εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο τρόπος που μπορεί κάποιος να μας υποστηρίξει είναι με ιδέες για εκδηλώσεις , ιδέες για δράσεις όπως τώρα που μαζεύουμε καπάκια.

Έχετε κάποιο μότο που ακολουθείτε στην ζωή σας και σας δίνει δύναμη ή σας ηρεμεί;

Μου το είχε πει ένας φίλος μου , πριν πολλά χρόνια και με έχει βγάλει από πολύ δύσκολες καταστάσεις , το μοτο μου είναι ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ για αυτό και κάνω πολλά πράγματα , δεν μου αρέσει να χάνω χρόνο.

Ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι;

Το Μ.Α.Ζ.Ι ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης πλαστικών καπακιών για να στηρίξει ένα 17χρόνο αθλητή ποδηλασίας ,που έχει κινητικά προβλήματα έπειτα από τροχαίο.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Αλεξάνδρα Γωγούση για το φωτογραφικό υλικό.

Επισκεφτείτε τη σελίδα του Μ.Α.Ζ.Ι: https://www.mazi.net.gr/

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν