Γιάννης Παπαδάκης: Ο άνθρωπος πίσω από το eBooks4Greeks.gr

Στα πρώτα χρόνια που πιάσαμε tablet στα χέρια μας ανακαλύψαμε τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ατέλειωτα σερφαρίσματα στο ίντερνετ για ένα καλό ψηφιοποιημένο βιβλίο αλλά μάταιος κόπος. Ώσπου εμφανίστηκε το eBooks4Greeks και έτσι απλά τα βιβλία μπορούσαν να μας συνοδεύουν παντού. Στη δε καραντίνα, με κλειστά βιβλιοπωλεία, δάσκαλοι, γονείς και αναγνώστες έψαχναν παραμύθια, εκπαιδευτικά βιβλία και κάτι τελοσπάντων να διαβάσουν. Και πάλι το eBooks4Greeks έδωσε τη λύση. Πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα βρίσκεται ο Γιάννης Παπαδάκης και προπάντων ο ενθουσιασμός και η αγάπη του για αυτό που κάνει. Ένας συνδυασμός που μας έδωσε μία από τις μεγαλύτερες ψηφιακές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Το www.eBooks4Greeks.gr.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντέμη Ρούσσα

Κύριε Παπαδάκη, είστε ο άνθρωπος πίσω από το ebooks4greeks.gr. Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτή την τόσο πετυχημένη σκέψη;

Η ιδέα ήρθε στις αρχές του 2010. Αυτό που με ώθησε να καταπιαστώ με το βιβλίο ήταν η επιθυμία μου να δημιουργήσω κάτι που θα ανυψώνει το πνεύμα για όσους το είχαν ανάγκη, αλλά κυρίως για εμένα. Με γοήτευε ο «κόσμος» του διαδικτύου και θέλησα να ασχοληθώ δημιουργικά με αυτόν. Να φτιάξω κάτι που θα με βελτίωνε ως άνθρωπο και αν έβρισκα συνοδοιπόρους και υποστηρικτές… αυτό θα ήταν υπέροχο. Έτσι ξεκίνησε το eBooks4Greeks ως μία ελεύθερη ψηφιακή βιβλιοθήκη που διαθέτει βιβλία για δωρεάν online ανάγνωση και κατέβασμα.

Μέσα από το ebooks4greeks.gr μας συστήνονται πολλοί νέοι συγγραφείς και όχι μόνο. Πόσο συμβάλλει η τεχνολογία στο ταξίδι ενός βιβλίου;

Πράγματι πολλοί νέοι (αλλά και καταξιωμένοι συγγραφείς) επιλέγουν να διαθέτουν τα βιβλία τους ελεύθερα στη βιβλιοθήκη μας. Το μαγικό με το διαδίκτυο είναι ότι μπορεί να αποκτήσει φωνή ο μικρός και άγνωστος συγγραφέας. Αν αρέσει ένα βιβλίο θα διαδοθεί πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Σε αυτήν τη διαδικασία δεν υπάρχουν τα λεγόμενα «φίλτρα» και κατά τη γνώμη μου, περισσότερα είναι τα θετικά που βγαίνουν μέσα από αυτό παρά τα αρνητικά.

Πιστεύετε πως ο κύριος κριτής ενός έργου είναι το κοινό; Εσείς θέτετε κάποια «φίλτρα» πριν τη δημοσίευση ενός πονήματος;

Τα «φίλτρα», όπου υπάρχουν, δεν είναι πάντα προς όφελος του κοινού. Ας πάρουμε για παράδειγμα την τηλεόραση. Πιστεύει κανείς πως ό,τι βλέπουμε εκεί έχει περάσει από αξιολόγηση με γνώμονα το όφελος του κοινού; Αντίστοιχα, δεν πιστεύω πως διαφέρουν και πολύ τα «φίλτρα» στον χώρο του εμπορικού βιβλίου. Για να μην είμαι όμως άδικος, στα βιβλιοπωλεία δεν συναντάμε την «τοξικότητα» της τηλεόρασης. Σε κάθε περίπτωση ο τελικός κριτής είναι το κοινό. Στο eBooks4Greeks δεν υπάρχουν αυστηρά κριτήρια για τη δημοσίευση ενός βιβλίου. Αυτό που αξιολογούμε κυρίως είναι η ορθογραφημένη γραφή ώστε το κείμενο να είναι ευανάγνωστο και φιλικό προς τον αποδέκτη, καθώς και να βγάζουν κάποιο νόημα τα λεγόμενα… αν και το δεύτερο δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Διαβάστε επίσης  Έλληνες λογοτέχνες και Νόμπελ Λογοτεχνίας : Ποιοι υπήρξαν υποψήφιοι και ποιοι τελικά κέρδισαν το βραβείο

Ποια είναι η εμπειρία σας με τους συγγραφείς και πως εξελίσσονται δραττόμενοι της ευκαιρίας που τους δίνεται μέσα από το site;

Οι συγγραφείς στην πλειονότητά τους είναι ευαίσθητα πλάσματα. Επιζητούν να εξωτερικεύουν πράγματα που έχουν μέσα τους και είναι ευτυχείς όταν βρίσκουν ανταπόκριση τα κείμενά τους. Είναι ένα κίνητρο για εκείνους να συνεχίσουν αυτό που αγαπούν και είμαι κι εγώ ευτυχής από την πλευρά μου που συμβάλλω σε αυτό μέσα από το eBooks4Greeks.

Το όλο εγχείρημά σας είναι αποδεδειγμένα πετυχημένο. Μιλήστε μας λίγο με αριθμούς για την ανταπόκριση που έχει από το αναγνωστικό κοινό.

Η σελίδα μας πράγματι είναι αρκετά γνωστή στους βιβλιόφιλους. Αν θέλετε να μιλήσουμε με αριθμούς…τη σελίδα τον περασμένο μήνα επισκέφθηκαν περίπου 160.000 χρήστες. Είναι όμως κάπως άχαρο πράγμα οι αριθμοί, όταν μιλάμε για βιβλία, δεν συμφωνείτε; Δεν θα είχε καμία διαφορά για μένα αν ήταν οι διπλάσιοι ή οι τριπλάσιοι. Θα ήμουν το ίδιο χαρούμενος.

Ποια είναι η κινητήριος δύναμη που σας ωθεί να αφιερώνετε τόσο προσωπικό χρόνο για τη διατήρηση και την εξέλιξη του site;

Η αλήθεια είναι πως αφήνω τους δημιουργούς και τους αναγνώστες να με κατευθύνουν.Κινητήριος δύναμη είναι η θετική τους ενέργεια, η λαχτάρα τους, ένα ευχαριστώ που θα αφήσουν ως σχόλιο.

Η πανδημία οδήγησε τον κόσμο να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά με το διαδίκτυο. Εσείς το διαπιστώσατε αυτό μέσα από την ψηφιακή βιβλιοθήκη του ebooks4greeks.gr;

Ναι, υπήρξε αύξηση των επισκεπτών μας και ειδικά στην πρώτη περίοδο της καραντίνας. Σε αυτό το σημείο θα επικαλεστώ κι εγώ τους αριθμούς και τη στατιστική. Μπορώ να πω πως το διαδίκτυο αποτέλεσε ένα χρήσιμο εργαλείο την περίοδο της καραντίνας, ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, που αναζητούσαν υλικό για τους μαθητές τους. Χαιρόμαστε που ήμασταν από τις σελίδες που προτίμησαν.

Διαβάστε επίσης  Αλέξης Ζησιμόπουλος: 10 αγαπημένα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων μετά το 2000

 

Κάνοντας μία αναζήτηση στο site παρατηρούμε πως το εύρος των έργων που έχουν ανέβει είναι πολύ μεγάλο. Από διηγήματα, ποιητικές συλλογές και παραμύθια μέχρι σχολικά βοηθήματα, θεατρικά έργα και κλασσική λογοτεχνία. Έχετε ιδέες στα σκαριά που θα εξελίξουν ακόμα περισσότερο την ψηφιακή βιβλιοθήκη;

Η βιβλιοθήκη μας εξελίσσεται καθημερινά μέσα από την τριβή και τη συνεργασία με τους φίλους συγγραφείς και αναγνώστες. Κάθε βιβλίο που προσθέτουμε, κάθε Audiobook που φτιάχνουμε είναι μία νίκη, ένα χαμόγελο. Τα τελευταία χρόνια αφήνω τον κόσμο να με καθοδηγεί. Υπάρχουν εκπληκτικές ιδέες και δράσεις που μας προτείνονται. Το επιζητώ αυτό.

Το όνομά σας είναι επιμελώς κρυμμένο σε ότι αφορά το site. Είναι μία εσκεμμένη απόφαση; Απορρέει από τη διακριτικότητα ως επιλογή ή είναι επιθυμία σας;

Αν κάποιος θελήσει να συνομιλήσει μαζί μου με email θα μάθει το όνομά μου, δεν το κρύβω. Ωστόσο έχετε δίκιο πως δεν επιζητώ τη σύνδεση του ονόματός μου με το eBooks4Greeks. Δεν είναι ένα προσωπικό blog, επίσης δεν νομίζω πως είναι μία χρήσιμη πληροφορία για τον επισκέπτη.

Ποια είναι η δική σας σχέση με το βιβλίο; Είστε συγγραφέας;

Η τελευταία φορά που θυμάμαι να έγραψα κάτι δικό μου… πρέπεινα ήταν στο παιδικό μου ημερολόγιο. Ναι, είμαι αυτής της γενιάς που αν θέλαμε να γράψουμε τα δικά μας “stories” τα γράφαμε σε χαρτί.

https://www.facebook.com/eBooks4Greeks.gr

Πολλοί νέοι συγγραφείς διστάζουν να αφήσουν τα έργα τους να ταξιδέψουν ελεύθερα. Υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας για τα δικαιώματα τους συγγραφικού έργου; Τι θα τους συμβουλεύατε;

Στα ψηφιακά βιβλία ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν και στα έντυπα. Ο συγγραφέας μπορεί να κατοχυρώσει το έργο του, αν φοβάται πως μπορεί να πέσει θύμα κλεψιτυπίας.

Πως θα θέλατε να έχει εξελιχθεί το ebooks4greeks.gr σε πέντε χρόνια από τώρα; Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο;

Δεν θα ήθελα να εξελιχθεί σε βιβλιοπωλείο. Μου αρέσει περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί τώρα και ο σκοπός που υπηρετεί.

Διαβάστε επίσης  "Παράδεισος": Ένα παραμύθι για μεγάλους

Φέτος διοργανώνετε και πάλι το διαγωνισμό παραδοσιακού παραμυθιού. Το δεύτερο μετά από δέκα χρόνια. Μιλήστε μας λίγο για το σκοπό και τη διαδικασία.

Τα παραμύθια του παππού και της γιαγιάς τα λατρεύω! Υπάρχει μια ιστορία πίσω απ’ τον πρώτο διαγωνισμό παραμυθιού που διοργανώσαμε το 2011. Όταν ήμουν παιδί, ο παππούς μου, ο Γιάννης, μου έλεγε παραμύθια. Δεν τα διάβαζε από βιβλία, ήταν παραμύθια που θυμόταν από τον παππού του κι εκείνος από τον δικό του παππού. Όταν μεγάλωσα και θέλησα να τα καταγράψω, γιατί δεν ήθελα να χαθούν, πάτησα το rec αλλά δυστυχώς ο παππούς είχε μεγαλώσει αρκετά, είχε και πολλά χρόνια να τα διηγηθεί και δεν τα θυμόταν πια. Η ιδέα του πρώτου διαγωνισμού (το 2011) ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με το eBooks4Greeks.

Φέτος, μετά από 10 χρόνια, διοργανώνουμε τον δεύτερο διαγωνισμό Παραδοσιακού (Λαϊκού) παραμυθιού. Καλούμε και πάλι τους φίλους που έχουν καταγράψει στη μνήμη τους παραμύθια του παππού και της γιαγιάς να μας τα στείλουν. Όλα τα παραμύθια θα δημοσιευθούν στο eBooks4Greeks και όσα από αυτά θα επιλεγούν από τους «παραμυθάδες» μας (επιτροπή που έχει ασχοληθεί με το λαϊκό παραμύθι) θα εικονογραφηθούν, θα ηχογραφηθούν, θα γίνουν μία όμορφη συλλογή και θα εκδοθούν σε ebook και audiobook,τα οποία θα διατίθενται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας για τη μεγάλη παρέα του ebooks4greeks.gr που περιλαμβάνει συγγραφείς, αναγνώστες και φυσικά εσάς. Τι σχέση έχετε πλέον μετά από τόσα χρόνια και πως αυτή εξελίσσεται;

Η θετική ενέργεια και η συμμετοχή είναι η κινητήριος δύναμη, όπως λέγαμε προηγουμένως. Η συνεργασία με άλλους ανθρώπους για κάτι που προσφέρει χαμόγελα είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Και στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος.

Με την ευκαιρία που μου δίνετε θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συγγραφείς, δημιουργούς, αναγνώστες, που σε αυτά τα 11 χρόνια έγιναν παρέα μας. Θέλω να ευχαριστήσω και εσάς προσωπικά και το περιοδικό MAXMAG για την όμορφη αυτή κουβέντα.

Εμείς σας ευχαριστούμε ολόθερμα για αυτή την πηγαία κουβέντα και για την προσφορά σας στο βιβλίο.

Εδώ θα βρείτε την ψηφιακή βιβλιοθήκη του eBooks4Greeks.gr 

Κι εδώ τη σελίδα στο fb

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.