Ο κ. Γιώργιος Φερετζάκης είναι Δικηγόρος, Συγγραφέας Νομικών Εγχειριδίων και ΥΔΝ του τομέα Θεωρίας του Δικαίου Τμήμα Νομικής ΕΚΠΑ, Πολιτικής Δικονομίας ΔΠΘ. Έχει εκλεγεί (δεύτερη θητεία) στη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Καλαμάτας. Αποφάσισε να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία γράφοντας δύο βιβλία, τον <<Απών>> και το <<Σχέδιο Αντοχής>>, για τα οποία μας μιλά παρακάτω.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη λογοτεχνία;
Ο κεντρικός προβληματισμός που με οδήγησε να γράψω αυτά τα βιβλία είναι το τι έχω και το τι έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Άραγε πώς η λογοτεχνία δύναται να αποκρύψει ιστορικά γεγονότα και να εμφανίσει στο γραπτό κοινωνικά ζητήματα; Η επιλογή του τίτλου <<Σχέδιο Αντοχής>> δεν ήταν καθόλου τυχαία. Η ουσία είναι γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί και θα ξανασυμβούν. Όμως, πόσοι από εμάς έχουνε σκεφτεί ότι αυτά τα γεγονότα, πράγματα, καταστάσεις μπορεί να ξανασυμβούν;
Ποια η έμπνευσή σας για κάθε ένα από αυτά;
Πιστεύω πως όλα στη ζωή γεννιούνται από ένα <<γιατί;>>, μια ιδέα, μια απορία.. Ο <<Απών>> εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2016 και το <<Σχέδιο Αντοχής>> ήταν ένα κείμενο το οποίο ξεκίνησε το 2008 και εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019.
Με ποιον τρόπο συνδέονται;
Μεταξύ τους έχοντας μια δοκιμιογραφική υφή στον λόγο, η επανάληψη βασικών ερωτημάτων καταλήγουν στην άγνωστη ακόμα για εμάς λέξη <<εμπειρική παρατήρηση και φιλομάθεια>>. Ούτε το ένα ούτε το άλλο θεωρώ ότι είναι ποίηση με την στενή έννοια του όρου. Το <<Σχέδιο Αντοχής>> ακολουθεί την δράση: <<Η όμβρια τηλεοπτική εικόνα πρόγευμα και η μοναξιά της…>>. Με αυτό θέλω να πω τι να την κάνω την εικόνα όταν πίσω από αυτήν νόημα δεν υπάρχει;. Στον <<Απών>> : << Δεν ανήκω πουθενά. Νιώθω ανέστιος, ένας είδος ακροβάτη, ισορροπιστή>>. Χρειάζεται μοναξιά, αυτοσυγκέντρωση και αγάπη για τη δύναμη του λόγου καθώς και μελέτη. Για παράδειγμα σε κάποιο σημείο αναφέρομαι στο έργο της Μαρίας Μοντεσσόρι για την οποία χρειάστηκε να διαβάσω κάποια βιβλία της και κατέληξα πως υπάρχουν μονοπάτια τα οποία πέρασα και περνώ ακόμα και τώρα χωρίς να δω τι γινόταν, τι γίνεται και τι θα γίνει.
Τι επιδιώκετε να προβάλλετε από τα λεγόμενα σας; Ποιος ο στόχος σας με αυτά τα λόγια που έχετε γράψει;
Την έλλειψη ιστορικής παιδείας, την άγνοια <<ουσία>> βασικών εννοιών όπως ο θάνατος, ο φόβος, ο πόλεμος, η ανθρώπινη ύπαρξη και οι ανάγκες αυτής.
Ο ερμηνευτής ακολουθεί πιστά το κείμενο ως μια μορφή θεατρικού αναλογίου συνοδευόμενος από μια μουσική ύλη η οποία χαρακτηρίζει εν γένει την αυθόρμητη τάση της ανθρώπινης ψυχής που ακολουθεί μια ζωή συμμετρική – καταχρηστικώς. Σχέδιο Αντοχής. Μια σύντομη επισύμανση των σημείων σύγκλισης και απόκλισης των ηθικών διλημμάτων του ανθρώπου και της τελικής δικαίωσής του. Φωνές ηθοποιών κυοφορούν και ελέγχουν. Λέξεις, χρώματα, μορφές, ιδέες που ντύνουν το φόρεμα της ζωής του καθενός μας. Επιβλητική γαλήνη μακριά από στοιχεία πρόληψης και συναισθηματικά ψέματα η οποία πηγάζει από κάθε δίψα αρετής, αλήθειας ή τέχνης. Ποιος διευθύνει τη ζωή μας; Ποιος πήρε τη θέση ενός ζητιάνου και υπόσχεται να υπογράψει ένα χρέος από εκατομμύρια σε ένα αφέντη; Ποιος νομιμοποιεί το λογικό χώρο της ηθικής; Ποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία τελειωτική λύση και καμία ευτυχία που να μην διατρέχει κινδύνους; Ποιος βιώνει την απέχθεια, τον πόνο, τον θάνατο, την απώλεια, τη μοναξιά, την Ιστορία, το Θεό, την ποίηση, τη λύτρωση, τον φόβο, την απόγνωση, τη ζωή, το πλαστικό χρώμα, το διάλογο, τον οίκτο, την ένδοια, την Πολιτική; Ποιο σχέδιο αντοχής;
Θέλετε να μας το εξηγήσετε λίγο αυτό; Αν κάποιος διαβάσει το <<Σχέδιο Αντοχής>> θα παρατηρήσει ότι έχετε γράψει ορισμένες ημερομηνίες. Ποιος ο σκοπός;
Δεν έχουν γραφτεί τυχαία.
2+2=4. 2018- 2022. Τέσσερα χρόνια όπου ο κόσμος όλος άλλαξε μπροστά στα μάτια μας.
Η ακροτελέστια διάταξη του Ελληνικού Συντάγματος 114 όπως και οι βασικές διατάξεις του συντάγματος 5,7,9.
Ημερομηνίες ως 1911, 1922, 1935, 1941, 1973, 1975, 1982, 1991, 2000 κάτι έχουν να μας πουν και αυτές.
Άραγε χρόνος υπάρχει;
Έχετε αφιερώσει σε κάποιον αυτά τα βιβλία, και αν ναι γιατί;
Σίγουρα ναι αλλά επιτρέψτε μου να μην απαντήσω.
Αυτή τη στιγμή γράφετε κάτι νέο;
Ήδη στο τυπογραφείο υπάρχει κάτι το οποίο περιμένω με ανυπομονησία και λόγω της εκτίμησης που τρέφω προς το πρόσωπό σας, ο τίτλος αυτού είναι <<Ποιος σκότωσε τον Αριστοτέλη;>>. Εύχομαι κα Νικολαϊδη να είστε πολλά χρόνια πάνω στη ζωή και να συνεχίζετε με τέτοιο ζήλο και ανιδιοτέλεια την αγάπη σας προς την αρθρογραφία και τα μονοπάτια της γνώσης.
Σας ευχαριστώ πολύ και για τα λόγια σας και για τον χρόνο σας.