Λάζαρος Βαρτάνης: «Όλα είναι θέμα κοινής γλώσσας και αισθητικής!»

Λάζαρος Βαρτάνης

Νέος και αναμφισβήτητα ταλαντούχος ηθοποιός, ο Λάζαρος Βαρτάνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (2007). Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις των Κ.Θ.Β.Ε, Εθνικού Θεάτρου, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Angelus Nonus, Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης, Σχήματος Εκτός Άξονα, Ομάδας Αρένα, 104, Επί Κολωνώ, Σύγχρονου Θεάτρου κ.ά. Τελευταία τον συναντήσαμε στις παραστάσεις «Στα Σκοτεινά-Making Movies»  και «Εκτός Ορίων». Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μας μίλησε για τους Neverlanders και για την παράσταση «Mall» που κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ Off Off Athens 2017 του θεάτρου Επί Κολωνώ την Παρασκευή 9 Ιουνίου.

 

 • Θα θέλαμε ξεκινώντας να μας συστήσεις τους Neverlanders… Ποιος ο ρόλος και ποιοι οι στόχοι της ομάδας;

Οι Neverlanders είμαστε μια παρέα ανθρώπων που συναντήθηκε με αφορμή ένα υπέροχο έργο. Όλοι τους ένας κι ένας. Το αν θα τύχει να ξανά συνεργαστούμε στο μέλλον δεν το γνωρίζω. Προς το παρόν κοιτάμε όλοι με προσοχή τον τωρινό μας στόχο και την υπέροχη ιστορία που θα διηγηθώ.

 

 • Τον Ιούνιο θα λάβετε μέρος στο φεστιβάλ Off-Off Athens που διοργανώνει το θέατρο Επί Κολωνώ με την παράσταση «Mall» που ετοιμάζετε. Πόσο σημαντικές είναι τέτοιες ενέργειες και διοργανώσεις για νέους δημιουργούς και καλλιτεχνικές ομάδες;

Είναι η δεύτερη φορά μου στο Off-Off. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Είχα συμμετάσχει και το 2013, με την παράσταση «Melina M.» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Μετά, η συγκεκριμένη δουλειά παίχτηκε εκεί για σχεδόν 4 μήνες. Το φεστιβάλ ήταν η αφορμή και η έναρξη μιας υπέροχης παράστασης που θυμάμαι ακόμα. Οπότε καταλαβαίνεις είμαι συναισθηματικά δεμένος με το Επί Κολωνώ. Είναι ένα θέατρο που με εκφράζει σε όλα του. Μακάρι να είναι γουρλίδικο και για το «Mall».

Advertisements
Ad 14

 

 • Τι πραγματεύεται η παράσταση την οποία πρωταγωνιστείς; Μίλησέ μας για την υπόθεση και τους συντελεστές της…
Διαβάστε επίσης  Αποστόλης Αρμάγος: «Τα ακούσματά μου φανερώνονται στα έργα μου»

Η ιστορία του «Mall» γράφτηκε με αφορμή δύο αληθινά γεγονότα, ένα δημοσιοποιημένο κι ένα από τον εμπειρικό κόσμο του συγγραφέα. Το δημοσιοποιημένο αληθινό γεγονός, αφορά την προσπάθεια απαγωγής ενός ανήλικου κοριτσιού από εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου. Ο δράστης οδήγησε το θύμα του στις τουαλέτες των αντρών και το μεταμφίεσε σε αγόρι. Η άμεση δράση του συστήματος ασφαλείας, έκλεισε κάθε έξοδο διαφυγής για δράστη και θύμα με αποτέλεσμα το παιδί να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς εντός μιας ώρας από την εξαφάνισή του.

Το έργο λοιπόν αυτό καθ΄ αυτό ασχολείται με την απαγωγή ενός 9χρονου αγοριού από εμπορικό κατάστημα της Αθήνας. Ο Χρήστος Λαζάρου – ο χαρακτήρας που υποδύομαι – υπάλληλος σε ένα κατάστημα που λέγεται «Neverland», εμφανίζεται ως μάρτυρας στο αστυνομικό τμήμα. Η μαρτυρία του τον οδηγεί αυτόματα στον ανακριτή και καταδικάζεται σχεδόν αμέσως για έγκλημα πρώτου βαθμού. Τα υπόλοιπα είναι μυστικά που θα τα δείτε 9 & 10 Ιουνίου.

Ο Αναστάσης Πινακουλάκης έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, ο Τάκης Λυκοτραφίτης τους φωτισμούς, η Κορίνα Κόκκαλη την επιμέλεια της κίνησης, η Έφη Γκαραβέλα το εικαστικό κομμάτι και ο Πάτροκλος Σκαφιδάς έβγαλε μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες που μου έχουν βγάλει ποτέ.

 

 • Ο Αναστάσης Πινακουλάκης είναι ένας νέος ταλαντούχος συγγραφέας και σκηνοθέτης στο χώρο του θεάτρου. Πως είναι η συνεργασία μαζί του;

Εξαιρετικός είναι ο Αναστάσης. Τον πιστεύω ακόμα όπως την πρώτη πρώτη μέρα που μου ανακοίνωσε τι έχει γράψει.

 

Λάζαρος Βαρτάνης

 

 • Ένα πείραμα που είχε προβληθεί παλαιότερα από την βρετανική τηλεόραση, έδειχνε ένα άνδρα από την εκπομπή να προφασίζεται ότι έχει χάσει το σκύλο του και θέλει βοήθεια για να τον βρει. Τα επτά από τα εννέα παιδιά που πήραν μέρος στο πείραμα, ακολούθησαν τον άγνωστο. Είναι, λοιπόν, τόσο εύκολο να δελεάσει κάποιος ένα μικρό παιδί;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω περάσει ποτέ – ευτυχώς – από αυτόν τον τρόπο σκέψης. Η ζωή όμως έχει δείξει ότι συμβαίνουν συχνά, ανά τα χρόνια, τέτοια περιστατικά. Όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες.

Διαβάστε επίσης  «PIAF! THE SHOW» Περιοδεία για την πασίγνωστη παράσταση για την Edith Piaf

 

 • Πρέπει να καλλιεργήσουμε την καχυποψία και τον φόβο στην ψυχολογία του παιδιού ώστε να αποφύγουμε τέτοιες τρομακτικές καταστάσεις; Πώς θα μπορούσαμε να τις αντιμετωπίσουμε διαφορετικά;

Σκέφτομαι πόσο όμορφα και αθώα ήταν τα χρόνια που ήμουν εγώ παιδί χωρίς την ανάγκη για τέτοιες έννοιες. Και τότε βέβαια υπήρχαν ανάλογα περιστατικά. Όπως για παράδειγμα η μικρή Άννα – γνωστή ιστορία απαγωγής παιδιού.

Δεν αγαπώ τον φόβο σαν έννοια, αν και η αλήθεια είναι πως αν ήμουν πατέρας ίσως να κατέφευγα σ΄ αυτόν. Δε ξέρω τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει ένας γονιός.

 

 • Πηγαίνεις θέατρο; Το θεωρείς μέρος της δουλειάς σου ή τρόπο ψυχαγωγίας σου;

Πηγαίνω όσο συχνά μου το επιτρέπει ο λίγος ελεύθερος χρόνος μου. Νιώθω υπέροχα όταν είμαι θεατής μιας παράστασης – ειδικά όταν είναι καλή. Κάποτε ήταν μέρος της ψυχαγωγίας μου, αλλά δεν είμαι πια αγνό μάτι.

 

 • Ποια είναι τα κριτήρια σου για την επιλογή των έργων στα οποία θα παίξεις; Δίνεις προτεραιότητα στο κείμενο ή στους συντελεστές;

Στους συντελεστές. Το καλύτερο έργο του πλανήτη να μου προτείνουν αν δεν κάνω κέφι ή δεν θαυμάζω τους ανθρώπους που θα πάρουν μέρος σε αυτό, δε μπορώ. Όλα είναι θέμα κοινής γλώσσας και αισθητικής. Αν δεν υπάρχει αυτό, η παράσταση δεν έχει ελπίδα ούτε μια στο εκατομμύριο να είναι καλη. Μου το έχει διδάξει η, μέχρι τώρα, εμπειρία μου.

 

Λάζαρος Βαρτάνης

 

 • Κατάγεσαι από τη Θεσσαλονίκη και έχεις αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Παρόλα αυτά μετακόμισες σχεδόν αμέσως στην Αθήνα. Ποιοι είναι οι λόγοι που σε έκαναν να αφήσεις την γενέτειρά σου;

Ως νέος άνθρωπος με φιλοδοξίες έφυγα από την πόλη μου και αγάπησα αμέσως την Αθήνα και τις επιλογές που μου δίνει.

 

 • Σε έχουμε δει όχι μόνο σε ρόλο ηθοποιού αλλά και αυτόν του βοηθού σκηνοθέτη σε παραστάσεις όπως «Μπέλ Επόκ», «2013 / Melina M.»,«Να ΄ρθω μαζί σου;» κ.ά. Κοιτώντας τη δημιουργία μιας παράστασης και από αυτήν την οπτική, τελικά ο ηθοποιός απλά υπηρετεί το όραμα του σκηνοθέτη;
Διαβάστε επίσης  «Επιθυμίες» του Στέλιου Καλαθά και της ομάδας +αίσθημα στο Θέατρο Αργώ

Από αυτή τη θέση ανακάλυψα όλα μου τα λάθη. Οι ηθοποιοί είμαστε ανασφαλή όντα. Δύσκολα μας ξεκουνάς από ευκολίες και δήθεν γνώσεις. Λέμε πολλά και κάνουμε λίγα. Σαφώς καλό και απαραίτητο είναι να υπάρχει συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων και γνωμών. Αλλά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο οφείλει να τον έχει ο σκηνοθέτης. Κανένας άλλος.

 

 • Συμμετείχες ακόμα και σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Ο κινηματογράφος είναι ένας χώρος που σκοπεύεις να ασχοληθείς περισσότερο στο μέλλον ή το θέατρο είναι αυτό που σε κερδίζει;

Μπορεί το θέατρο να είναι αυτό που αγαπώ αλλά μου αρέσει πάρα πολύ και ο κινηματογράφος. Σου δίνεται η δυνατότητα για άλλη χρήση των εκφραστικών σου μέσων. Για πιο ήρεμες και εγκεφαλικές στιγμές. Είναι κάτι σαν διακοπές τα γυρίσματα. Δεν εννοώ ότι είναι λιγότερο επαγγελματικό προς θεού. Απλά υπάρχει μια μεγαλύτερη ηρεμία. Και να μη πάει καλά, θα το ξαναγυρίσεις. Ενώ το θέατρο απαιτεί αδρεναλίνη στα ύψη και ρίσκο. Μια και έξω.

 

 • Μετά το πέρας της παράστασης «Mall» και το φεστιβάλ Off-Off Athens, τι άλλο να περιμένουμε στη συνέχεια από εσένα;

 Φέτος έκανα δουλειές με ανθρώπους που εκτίμησα και που με προχώρησαν. Μακάρι η επόμενη χρονιά να είναι τόσο όμορφη όσο η φετινή. Δεν μου αρέσει να ανακοινώνω τα πράγματα πριν συμβούν γιατί μπορεί να μη συμβεί και τίποτα τελικά. Περιμένω με αγωνία πάντως.

 

Λάζαρος Βαρτάνης Λάζαρος Βαρτάνης Λάζαρος Βαρτάνης Λάζαρος Βαρτάνης

Mall

Συντελεστές:

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Αναστάσης Πινακουλάκης

Διαμόρφωση Σκηνικού Χώρου: Έφη Γκαραβέλα

Επιμέλεια Kίνησης: Κορίνα Κόκκαλη

Φωτισμοί: Τάκης Λυκοτραφίτης

Φωτογραφίες-Tρέιλερ: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Ερμηνεύει ο Λάζαρος Βαρτάνης

Info:

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:

Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20:45 & Σάββατο στις 10 Ιουνίου στις 22:00

Χώρος: Κεντρική Σκηνή

Εισιτήρια: 5 ευρώ

Τηλέφωνο Θεάτρου: 210-5138067

Γεννήθηκα και μένω στην Θεσσαλονίκη. Από την νεαρή μου ηλικία αγάπησα το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα βιβλία κάτι που με οδήγησε λίγα χρόνια μετά στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η βαθιά και συστηματική ενασχόληση με το θέατρο αποτελεί πηγή ζωής και τρόπο έκφρασης για μένα. Η δημιουργικότητα και η έμπνευση μου βρίσκουν διέξοδο και στην διακόσμηση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για