Ντο Δίεση: «Κάθε εποχή έχει ανάγκη τη δική της τέχνη»

Πηγή φωτογραφίας | Προσωπικό αρχείο Ντο Δίεση
Ντο Δίεση| Πηγή φωτογραφίας: Προσωπικό αρχείο Ντο Δίεση

Οι Ντο Δίεση είναι ένα νέο μουσικό σχήμα που μας κερδίζει με την αισιοδοξία και την ευαισθησία των τραγουδιών του. Η Πένυ Ραμαντάνη κι ο Δημήτρης Νίτης ένωσαν το 2015 τις μουσικές τους δυνάμεις και μας απευθύνονται τρυφερά και μελωδικά μέσα από το πρώτο τους άλμπουμ με τον τίτλο «Δεν φοβάμαι το αύριο» (2019). Σ’ ένα ευρύ ποπ μουσικό περιβάλλον μπορούν να μας τραγουδήσουν από ένα μπλουζ ως ένα παραδοσιακό άκουσμα.

Η μουσικός, ερμηνεύτρια και στιχουργός των Ντο Δίεση Πένυ Ραμαντάνη ήταν η τραγουδίστρια  των ΟΝΑΡ ως το 2013. Είναι επίσης και η συγγραφέας δύο βιβλίων, του μυθιστορήματος «Υπέροχα μόνοι» και του παιδικού βιβλίου «Το αστέρι κι ο Κωστής». Ο Δημήτρης Νίτης είναι ένας εξαιρετικός σολίστας της κιθάρας και συνθέτης. Φυσικά αποτελεί τον μουσικό δημιουργό των Ντο Δίεση.

Στη συζήτησή μας ειπώθηκαν όμορφα και σημαντικά πράγματα για την τέχνη, την μουσική και την αγάπη.

Επιμέλεια συνέντευξης: Σταυρούλα Γιώτη

Advertisements
Ad 14

Ποιο ήταν το ερέθισμα εκείνο που σας ώθησε στη μουσική;

Και για τους δυο μας η μουσική στάθηκε ο τρόπος και ο τόπος της έκφρασής μας, της ελευθερίας μας, της διαδικασίας να μάθουμε  και  να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Δώστε μας ένα στίγμα της μουσικής σας (έντεχνο, ροκ, μπλουζ, άλλο;)

Πάντα αυτή η ερώτηση μοιάζει δύσκολη, ειδικά μεγαλώνοντας και αποκτώντας πιο ελεύθερους και απενοχοποιημένους δημιουργικούς ορίζοντες. Η κατηγοριοποίηση καταλαβαίνουμε ότι  πολλές φορές είναι αναγκαία. Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι σ’ ένα ευρύ ποπ περιβάλλον μας αρέσει το ίδιο να παίζουμε μια μπαλάντα, ένα μπλουζ ή ένα παραδοσιακό τραγούδι.

Διαβάστε επίσης  Δημήτρης Φανής: "Η σχέση μου με το τραγούδι ήταν ανέκαθεν μυστικιστική"

Ποιες ήταν οι μουσικές σας επιρροές και τι μουσική ακούτε στη μέρα σας;

Κατ’ επέκταση και στη μουσική που ακούμε, όπως σε αυτή που γράφουμε, περιλαμβάνονται πολλά είδη. Το κλασικό ροκ της εφηβείας μας, η ελληνική σκηνή, η βρετανική ποπ, το μπλουζ, η παραδοσιακή και λαϊκή μουσική και η ορχηστρική και κινηματογραφική μουσική που ακούμε πολύ στην καθημερινότητά μας.

Πένυ Ραμαντάνη| Πηγή φωτογραφίας: αρχείο Ντο Δίεση
Πένυ Ραμαντάνη|  Πηγή φωτογραφίας: αρχείο Ντο Δίεση

Πόσο ευεργετική μπορεί να είναι η τέχνη και ειδικότερα το τραγούδι σε μέρες κι εποχές σαν αυτές που ζούμε; Και δεν εννοώ μόνο τον εγκλεισμό λόγω της επιδημίας.

Θεωρούμε πως μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική, λυτρωτική και παρακινητική. Πολλές φορές, η τέχνη, αποτελεί για τον άνθρωπο την απαραίτητη ανάσα στην ύπαρξη του. Τη συντροφιά, την παρηγοριά, το μεράκι. Γι’ αυτό και κάθε εποχή έχει ανάγκη την δική της τέχνη η οποία έστω κι αν εκφράζει έννοιες κι αισθήματα διαχρονικά, που έχουν ειπωθεί.  Είναι απαραίτητη για την έκφραση του τρέχοντος συναισθήματος, της οπτικής, της τωρινής ανάγκης για ένωση και κυρίως της αλήθειας και μιας κοινής συνείδησης. Η τέχνη για μας αποτελεί έκφραση αγάπης η οποία θα έπρεπε να είναι η κυρίαρχη φύση του ανθρώπου.

…μας αρέσει το ίδιο να παίζουμε μια μπαλάντα, ένα μπλουζ ή ένα παραδοσιακό τραγούδι.

Στους στίχους και τη μουσική των Ντο Δίεση κυριαρχεί ο λυρισμός, η ευαισθησία και η τρυφερότητα κόντρα σε μια πραγματικότητα που τίποτα από αυτά δεν έχει. Είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να γράφει και να ερμηνεύει κανείς έτσι σήμερα;

Η πραγματικότητα σίγουρα είναι σκληρή, αβυσσαλέα κι αναπάντεχη. Έχει όμως κι ομορφιά αν ψάχνεις, έχει κι ευαισθησία κι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο συγκινητικό πολλές φορές, το να στέκεται και να παλεύει γι’ αυτά που πιστεύει. Άλλωστε, είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς εκ των προτέρων το πώς θα εκφραστεί, είναι κάτι που γίνεται πηγαία. Οπότε δεν υπάρχει η συνείδηση της ευκολίας ή της δυσκολίας.

Διαβάστε επίσης  Λεωνίδας Παπαδόπουλος: "Για εμένα ο ηθοποιός είναι η αρχή και το τέλος"
Δημήτρης Νίτης | Πηγή φωτογραφίας: Προσωπικό αρχείο Ντο Δίεση
Δημήτρης Νίτης | Πηγή φωτογραφίας: Προσωπικό αρχείο Ντο Δίεση

Ακούσαμε  το «Προσφυγικό» και το αγαπήσαμε. Τι σας εμπνέει, καθώς κι οι δυο γράφετε, στίχους και μουσική;

Ευχαριστούμε πολύ!! Η απάντηση είναι κάπως κλισέ, μα είναι αλήθεια. Μας εμπνέει το οτιδήποτε γύρω μας! Τα συναισθήματα, οι προσωπικές και κοινωνικές αναζητήσεις.  Οι  εικόνες γύρω μας, ο ανθρώπινος πόνος, ο έρωτας, ένα βιβλίο, ένα τραγούδι, ένα χάδι…

Η τέχνη για μας αποτελεί έκφραση αγάπης  η οποία θα έπρεπε να είναι η κυρίαρχη φύση του ανθρώπου.

Πείτε μας τα σχέδιά σας για το μέλλον. 

Τα σχέδιά μας περιλαμβάνουν την κυκλοφορία ενός νέου τραγουδιού σύντομα και αργότερα την κυκλοφορία και άλλων ανά τακτά διαστήματα κι ας ελπίσουμε σύντομα να έρθει η ώρα που θα ξαναπαίξουμε μουσική τα βραδάκια με όμορφες παρέες που φτιάχνουν ζεστές ατμόσφαιρες κι ωραίες αναμνήσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ Ντο Δίεση. Και θα σας ευχηθώ να μας τραγουδάτε πάντα τόσο όμορφα και τρυφερά.

Ευχαριστούμε πολύ για τις όμορφες ερωτήσεις και τη φιλοξενία!!!

 

Μπορείτε να ακολουθήσετε τους Ντο Δίεση στα social media:

Insagram: Ντο Δίεση- Nto Diesi

Facebook:  Ντο Δίεση – Nto Diesi

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Tennis skirts: Το item που χρειάζεσαι για τα πιο cute looks

Οι tennis skirts, γνωστές και ως φούστες του τένις, αποτελούν
Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού