Πολυξένη Καράκογλου: ” Η άποψή μας για την πραγματικότητα καθορίζει την τέχνη μας”

 

Η Πολυξένη Καράκογλου είναι ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός και δασκάλα φωνητικής. Το 2012 διακρίθηκε στην 4η ακρόαση της Μικρής Άρκτου. Το 2019 την ακούσαμε στην σκηνή με τον Θάνο Μικρούτσικο, στην τελευταία του συναυλία. Και την ξεχωρίσαμε.

 Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί την πρώτη της προσωπική δουλειά, τις «Πολύχρωμες Ζακέτες». Το 2021 την απολαμβάνουμε στο καινούργιο της άλμπουμ «Σημεία Στίξης», ως ερμηνεύτρια αλλά και ως δημιουργό, αφού υπογράφει και τους στίχους μαζί με την Αθηνά Σπανού, αλλά και τη μουσική.

Τόσο η φωνή της όσο και οι δημιουργίες της Πολυξένης Καράκογλου μας αφήνουν να ονειρευτούμε ένα ωραίο αύριο για το μουσικό τοπίο. Οι πολύχρωμες Ζακέτες, η Πρωτομαγιά, το Να με κρατάς αλλά και η  καινούρια της Ανοιξιάτικη Κολόνια μας αρέσουν πολύ.

Κυρίες και κύριοι, η Πολυξένη Καράκογλου!

Πολυξένη Καράκογλου στην Ακρόαση της Μικρής Άρκτου έχουμε γνωρίσει αξιόλογους ερμηνευτές και δημιουργούς. Ανάμεσα σ΄ αυτούς και σένα. Τελικά το άξιο και καλό στοιχείο της τέχνης βρίσκει δρόμο να μας φτάσει. Εύκολα ή δύσκολα θεωρείς;

Αν στην περιγραφή «άξιο» περιλαμβάνεται και η δουλειά μαζί με το ταλέντο, τότε ναι. Για μένα το να εφησυχάζει κάποιος στο ταλέντο του είναι η μεγαλύτερη παγίδα. Από εκεί και πέρα ναι, η τέχνη φτάνει στο κοινό με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Το ζητούμενο όμως είναι πάντα αν το κοινό θα ταυτιστεί με την τέχνη που παράγεις.

…μετά το «Πολυξένη πες μαμά» η επόμενη ατάκα ήταν «Πολυξένη πες μας ένα τραγούδι».

Πολυξένη Καράκογλου
Πολυξένη Καράκογλου

Πώς ξεκινά η σχέση σου με τη μουσική; Υπήρχαν ερεθίσματα από την οικογένεια ή το άμεσο περιβάλλον;

Η σχέση μου με την μουσική ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Νομίζω ότι μετά το «Πολυξένη πες μαμά» η επόμενη ατάκα ήταν «Πολυξένη πες μας ένα τραγούδι». Μεγάλωσα σε μία οικογένεια που πάντα υπήρχε μουσική μέσα στο σπίτι και με έναν μπαμπά που για να φέρει έξτρα εισόδημα στο σπίτι έπαιζε μουσική.

Διαβάστε επίσης  Η προθέρμανση του Rockwave Festival το Σάββατο 22 Ιουνίου με την LP και τον Kavinsky

Τι μουσική άκουγες στην εφηβεία σου και τι ακούς τώρα μόνη στο σπίτι ας πούμε;

Στην εφηβεία μου έχοντας ερεθίσματα από το σπίτι άρχισα να χτίζω περισσότερο το γούστο μου. Είχα έρωτα με τον Θηβαίο και άκουγα όλα τα τραγούδια του ξανά και ξανά. Τώρα στο σπίτι μου αρέσει να ακούω νέες δουλειές αλλά και να σκαλίζω δισκογραφικές δουλειές ανθρώπων που θαυμάζω από προηγούμενα χρόνια.

Έχουν κυκλοφορήσει δύο τραγούδια από την επερχόμενη δουλειά σου. Μίλησέ μας γι’ αυτή.

Τα σημεία στίξης είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη προσωπική μου δουλειά αλλά η πρώτη η οποία εκθέτει ένα άλλο σημαντικό κομμάτι μου, εκτός της ερμηνείας, που είναι η σύνθεση. Αποτελείται από 12 τραγούδια, σε δικές μου μουσικές και στίχους δικούς μου και της Αθηνάς Σπανού. Οι ενορχηστρώσεις είναι του Αλέξανδρου Κούρου και του Μάριου Ιβάν Παπούλια, ενώ οι ηχογραφήσεις, μίξεις και μάστερινγκ έγιναν στο studio Praxis από τον Κώστα Παρίσση.  Δεν είναι δυνατό να αναφέρω τα ονόματα όλων των μουσικών που έπαιξαν, αλλά και όσων βοήθησαν στο να αποκτήσει μορφή αυτό το άλμπουμ, μα τους χρωστάω τεράστια ευγνωμοσύνη σε κάθε έναν ξεχωριστά για την προσέγγιση και το μεράκι τους.

Τα δώδεκα τραγούδια γεννήθηκαν από μια ιστορία και περιγράφουν κάτι τόσο διαφορετικό αλλά και τόσο κοινό για τον κάθε άνθρωπο που είναι η πορεία της ζωής του βασισμένη στις αποφάσεις του. Κάθε σημείο στίξης και μία απόφαση που τελικά καθορίζει το πώς μια πόλη ξένη μπορεί να γίνει γνώριμη.

… στο τραγούδι, ανάλογα με τις «ανάγκες» της εποχής υπάρχουν και οι λεγόμενες «τάσεις» …

Πολυξένη Καράκογλου
Η Πολυξένη Καράκογλου,  ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός. | Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο καλλιτέχνη

Πολυξένη Καράκογλου πόσο μπορεί η τέχνη και ειδικά το τραγούδι να αφυπνίσει ή να ενώσει στην εποχή μας;

Τόσο όσο σε κάθε άλλη εποχή θα έλεγα. Απλά ανάλογα με τις «ανάγκες» της εποχής υπάρχουν και οι λεγόμενες «τάσεις» όσον αφορά την πλειοψηφία του κόσμου πάντα. Το ζητούμενο για μένα είναι το τραγούδι να συνεχίσει να υπάρχει όσο αντίξοες κι αν γίνονται οι συνθήκες για τους καλλιτέχνες, οι ίδιοι να λένε την αλήθεια τους έξω από τα δόντια και όλα αυτά φυσικά για να μπορεί ο κόσμος να το βρει όταν το χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης  Graffiti στην Ελλάδα, οδηγός αριστουργημάτων

Πόσο αποτρεπτικό είναι για έναν καλλιτέχνη, και μάλιστα νέο, να εκφράζει πολιτική άποψη; Σε έχει δυσκολέψει η δική σου έκφραση μέσα από το ΚΚΕ;

Για εμένα το να εκφράζει κάποιος καλλιτέχνης την άποψη του δεν θα έπρεπε να είναι αποτρεπτικό. Η άποψη για την πραγματικότητα που ζούμε έτσι κι αλλιώς καθορίζει την τέχνη μας γιατί η τέχνη καταγράφει στιγμές και αλήθειες από τη ματιά του καλλιτέχνη σε όσα ζούμε.

Το όνειρο μου είναι να αγγίξει κόσμο η τέχνη μου και ο τρόπος που δημιουργώ.

Πολυξένη Καράκογλου ποια είναι τα όνειρά σου σχετικά με τη μουσική; Υπάρχουν στο μυαλό σου συνεργασίες που θα λαχταρούσες;

Το όνειρο μου είναι να αγγίξει κόσμο η τέχνη μου και ο τρόπος που δημιουργώ. Αυτός ήταν και ο αρχικός λόγος που ξεκίνησα να τραγουδάω και να γράφω μουσική. Να επικοινωνήσω. Θαυμάζω πολλούς καλλιτέχνες για το έργο τους αλλά και τη στάση τους, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να διαλέξω.

Θα σε δούμε κάπου φέτος το καλοκαίρι ή πιο μετά;

Το καλοκαίρι θα εμφανιστώ στις 3 Ιουλίου στο φεστιβάλ του Πειραιά που διεξάγει η ΚΝΕ, όπου θα παρουσιάσω ένα μέρος από το καινούργιο άλμπουμ αλλά θα γίνει και ένα μικρό αφιέρωμα στον μελοποιημένο Καββαδία. Αισίως αναμένονται και άλλες ημερομηνίες προσεχώς

 

Πολυξένη Καράκογλου σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία κουβέντα!

Ακολουθεί βίντεο με το νέο τραγούδι της Πολυξένης Καράκογλου «Ανοιξιάτικη Κολώνια» :

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Πολυξένη Καράκογλου για το φωτογραφικό υλικό.

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και