Το Project Parenting είναι η πρώτη ολιστική εκπαιδευτική πλατφόρμα… γονέων! Κανείς μας δεν γεννήθηκε έτοιμος να αναλάβει τον ρόλο του γονέα – ένας ιδιαίτερος ρόλος που αγκαλιάζει πολλούς άλλους – ούτε επιμορφώθηκε για να είναι καλός και “επαγγελματίας” σε αυτό που κάνει διότι η μητρότητα ή η πατρότητα δεν είναι επάγγελμα, δεν έχει σταθερές, ούτε χρονικά περιθώρια άσκησης. Ο ρόλος του γονέα είναι παντοτινός και η συμβολή κάθε ειδικού είναι απαραίτητη για να δομηθεί μια υγιής σχέση του γονέα με τον εαυτό του, με την οικογένειά του και με το παιδί του. Ο ρόλος του γονέα συχνά επισκιάζει κάθε άλλον ρόλο, δημιουργεί αδιέξοδα, χάσματα, ερωτηματικά… Πολλά από αυτά θίγονται, ερμηνεύονται και επιλύονται στην πλατφόρμα Project Parenting, που σας συστήνω να επισκεφθείτε.
Πρώτα από όλα, όμως, ας γνωρίσουμε το Project Parenting μέσω της συνέντευξης που μας παραχώρησε η Μαρίνα Αρπλιά – εμπνευστής και δημιουργός.
Επιμέλεια συνέντευξης: Προδρόμου Δημήτρης
- Πείτε μας λίγα λόγια για το Project Parenting! Ποια είναι η φιλοσοφία του Project Parenting;
Πόσες φορές έχουμε ακούσει να λένε ότι η νέα γενιά θα αλλάξει τον κόσμο; Εμείς πιστεύουμε ότι οι γονείς θα αλλάξουν τον κόσμο. Η οικογένεια/οι γονείς αποτελούν το πρώτο και αιώνιο σχολείο για κάθε παιδί – μελλοντικό ενήλικα. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι αν σταθούμε δίπλα στους γονείς από το στάδιο πριν ξεκινήσει το ταξίδι της γονεϊκότητας και κατά τη διάρκεια αυτού – με στόχο να τους στηρίξουμε πρώτα σαν ανθρώπους, δηλαδή ολιστικά για κάθε ρόλο που επιλέγουν – μπορούν να γίνουν πιο απαλοί, πρώτα με τον εαυτό τους και μετά με τα παιδιά τους και τους άλλους. Πιο χαρούμενοι και υγιείς γονείς, πιο χαρούμενα και υγιή παιδιά άρα πιο χαρούμενες και υγιείς κοινωνίες με λιγότερα κοινωνικά προβλήματα και περισσότερη ισορροπία.
- Ποια είναι η ομάδα πίσω από το Project Parenting;
Το Project Parenting ξεκίνησε σαν ιδέα από τη Μαρίνα Αρπλιά το Νοέμβριο του 2019. Η Μαρίνα έχοντας πάντα σαν όραμα να προσφέρει στην εκπαίδευση, σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης αλλά ποτέ δεν έγινε δασκάλα. Συμμετείχε σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα σε Ευρώπη και Αφρική και έκανε εθελοντισμό για 4 χρόνια. Στη συνέχεια, δούλευε σε μία πολυεθνική εταιρεία αλλά αποφάσισε να παραιτηθεί και να κυνηγήσει το όνειρο… Έτσι, δημιούργησε το Project Parenting, που αποτελεί έναν καινοτόμο τρόπο ώστε να ασχοληθεί με όλα τα κοινωνικά ζητήματα που την απασχολούν.
Εκτός από τη Μαρίνα, ενεργά ασχολείται η Δανάη, Designer και δημιουργός σε ό,τι βλέπετε στα Social Media και στην πλατφόρμα. Η Δανάη είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος και ήταν η καταλληλότερη για να δώσει στο Project Parenting την ταυτότητα που αναδεικνύει τη μοναδικότητά του. Η Ελίνα, η σούπερ μαμά μας, βοηθάει στην επιμέλεια των κειμένων αλλά φέρνει και πολύ όμορφες ιδέες για τις ανάγκες που έχουν οι γονείς! Η Βάσω, που βρίσκεται στη Γερμανία αυτή την περίοδο, και η Ντίνα συνεισφέρουν στις συνεργασίες με τους experts και τις επιχειρήσεις.
- Πώς ξεκίνησε το παρόν εγχείρημα και πότε;
Οι ενέργειες για τη δημιουργία της πλατφόρμας ξεκίνησαν από τις αρχές του νέου έτους. Πριν κοινοποιήσουμε την πλατφόρμα, από τον Απρίλιο μέχρι τις 20 Ιουνίου, ξεκινήσαμε ένα blog ώστε να επικοινωνήσουμε λίγο την ιδέα μας. Τώρα εδώ και 1.5 μήνα η πλατφόρμα είναι live και προσβάσιμοι για όλους.
- Τι μπορεί να βρει όμως ένας γονέας στο Project Parenting; Μιλήστε μας για τις ενότητες «Μαθαίνω», «Διαβάζω», «Απευθύνομαι» που υπάρχουν στην πλατφόρμα.
Ο επισκέπτης της πλατφόρμας μπορεί να βρει έγκυρο και πρωτότυπο υλικό που δομείται σε τρεις κατηγορίες. Στην κατηγορία «Μαθαίνω» μπορεί να βρει σειρές από βίντεο για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τον γονεϊκό του ρόλο ή κάποιον άλλο ρόλο της ζωής του. Στο «Διαβάζω» θα βρει τα άρθρα των συνεργατών μας και στο «Απευθύνομαι» μπορεί να βρει τους συνεργάτες μας, που δημιουργούν το εκπαιδευτικό υλικό, και τα στοιχεία τους, ώστε να έρθουν σε επαφή μαζί τους, αν το επιθυμούν.
- Ποιες είναι οι ειδικότητες και τα χαρακτηριστικά των experts που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα σας;
Η πλατφόρμα μας χωρίζεται σε 8 κατηγορίες, αυτές είναι: ψυχολογία, εκπαίδευση, υγεία, άσκηση, διατροφή, περιβάλλον, πολιτισμός και τεχνολογία, οπότε ψάχνουμε συνεργάτες από όλους αυτούς τους κλάδους! Τα κριτήρια επιλογής έχουν βγει μέσα από μία μεγάλη έρευνα που κάναμε σε 1000+ γονείς. Το πιο βασικό απ’ όλα όμως είναι οι experts μας να αντιμετωπίζουν τους γονείς με αγάπη, αποδοχή και σεβασμό, έννοιες που σηματοδοτούν το Project Parenting.
- Τι χρειάζεται να κάνουν οι γονείς ώστε να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα Project Parenting;
Για να μπορέσει κάποιος να επισκεφθεί την πλατφόρμα, χρειάζεται απλά να μπει στο https://www.projectparenting.gr/ και θα μπορέσει να δει βίντεο και να διαβάσει άρθρα τελείως δωρεάν για όλους τους ρόλους της ζωής του.
- Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να μου περιγράψετε τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Στόχος του Project Parenting είναι να γίνει η πρώτη σχολή γονέων που θα προσεγγίζει τον γονέα πρώτα σαν άνθρωπο και μετά σαν γονέα. Μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσουμε τρεις καινούργιες υπηρεσίες και ήδη σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε webinars με τους συνεργάτες μας. Ο βασικός στόχος του Project Parenting είναι να προσφέρει στους γονείς ό,τι χρειάζονται για να είναι χαρούμενοι!
Ευχαριστούμε πολύ τη Μαρίνα Αρπλιά για τη συνέντευξη και τον χρόνο που μας προσέφερε!