Sigri Brewery: μία ξεχωριστή νομαδική ζυθοποιΐα στη Λέσβο

πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Η οικονομική κρίση πέρα των προβλημάτων που έφερε στην ελληνική κοινωνία, δημιούργησε και αρκετά αξιόλογα επιχειρηματικά εγχειρήματα. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, εμφανίστηκε η επιχειρηματικότητα του «νομά ζυθοποιού» –nomadic ή gipsy brewer.  Ένα τέτοιο επιχειρηματικό εγχείρημα αποτέλεσε η προσπάθεια των νέων nomadic brewers της Ειρήνης Τσακάλογλου και του Χρήστου Χατζάκη της Sigri Brewery, από το Σίγρι της Λέσβου. Ο Χρήστος και η Ειρήνη μίλησαν στο maxmag για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, τις δράσεις τους, τις τάσεις σχετικά με την μπύρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα μελλοντικά τους σχέδια καθώς και για την οικονομική κρίση.

Επιμέλεια συνέντευξης: Λευτέρης Μαργαρίτης

πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

(Χ)Εγώ είμαι ο Χρήστος Χατζάκης κι εγώ είμαι η Ειρήνη Τσακάλογλου και ζούμε στο χωριό του Σιγρίου μόνιμα τα τελευταία 5 χρόνια. Είμαι απόφοιτος της Σχολής Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών(Enology and Beverage Technology) και έπειτα από την ολοκλήρωση των σπουδών μου και αφού εργάστηκα σε πολλά μικροζυθοποιΐα ανά την Ελλάδα, αποφασίσαμε μαζί με την Ειρήνη να επιστρέψουμε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας στο Σίγρι της Λέσβου και να ασχοληθούμε με την παράγωγη της μπύρας.

(Ε)Εγώ είμαι η Ειρήνη Τσακάλογλου και το επάγγελμα μου είναι πολιτικός μηχανικός. Ο Χρήστος κατάγεται από το Σίγρι και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Εγώ μεγάλωσα στο Σίγρι, μιας που οι παππούδες μου ήταν πρόσφυγες από τα μικρασιατικά παράλια, αλλά βρισκόμουν στην Αθήνα μέχρι να τελειώσω με τις σπουδές στη σχολή.

(Χ)Στη σχολή μου ασχολήθηκα με τη μπύρα κατά κύριο λόγο και βασική επιρροή για αυτό ήταν ένας καθηγητής που είχα. Στο χώρο της ζυθοποιίας συμμετέχω πολλά χρόνια και έχω αρκετή εμπειρία σχετικά με τη μικροζυθοποιΐα στην Ελλάδα μιας που συμμετείχα σε διάφορες δράσεις από μικροζυθοποιΐες ανά την Ελλάδα.

(Ε)Κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι πρέπει να γυρίσουμε στο Σίγρι γιατί το είχαμε πάρει απόφαση ότι δεν θέλαμε να ζήσουμε άλλο στην Αθήνα, στο κέντρο, στην μεγάλη πόλη. Πήραμε λοιπόν την απόφαση να έρθουμε εδώ στο Σίγρι και να ξεκινήσουμε κάτι δικό μας. Αυτά για αρχή για εμάς!!

Sigri Brewery
πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Λάδι, ελιές, ούζο και σαρδέλες είναι εκείνα που κατά κόρον ακούγονται στη Λέσβο. Πως προέκυψε η  ιδέα της παραγωγής μπύρας;

(E)Οι σπουδές του Χρήστου, σκέψεις μας για κάτι καινούριο και η όρεξη μας να ασχοληθούμε με κάτι εξ ολοκλήρου δικό μας που δεν υπήρχε και πριν στο νησί πέραν του ούζου ήταν θα λέγαμε κάποιοι από τους βασικούς λόγους που μας οδήγησαν στην ιδέα του ‘’νομά’’ μικροζυθοποιού. Ο όρος του gipsy brewer  περιγράφει τους παραγωγούς που δεν έχουν δικές τους εγκαταστάσεις και παρασκευάζουν την μπύρα τους σε άλλες μικροζυθοποιΐες. Οι περισσότεροι όπως κι εμείς ξεκίνησαν ως οικοζυθοποιοί, φτιάχνοντας δηλαδή τις μπύρες τους στο σπίτι, μέχρι που ο πειραματισμός τούς φέρνει κοντά στην ιδανική συνταγή. Έτσι κι εμείς λόγω και της μεγάλης γραφειοκρατίας που έχει η δημιουργία ενός ζυθοποιείου αποφασίσαμε σε αρχικό στάδιο να γίνουμε «νομάδες  ζυθοποιοί», δηλαδή να ζυμώνουμε και να εμφιαλώνουμε τις μπύρες μας σε άλλες μικροζυθοποιΐες, όπως κάναμε τώρα με τη μικροζυθοποιΐα της Χίου.

(Χ)Το 2018 ιδρύσαμε τη  «Sigri Brewery» και κυκλοφορήσαμε τις δυο πρώτες ετικέτες μας τη  «Sedusa» και τη «Nissiopi». Επιδιώξαμε και θέλαμε να δούμε λίγο παραπέρα το τί θα μπορούσαμε να κάνουμε. Δεν ήμασταν αποφασισμένοι στην αρχή για ζυθοποιείο και δεν ήταν και η πρώτη μας σκέψη. Φτιάχναμε τις δικές μας μπύρες προσωπικά. Είχαμε διάφορες ιδέες αλλά όταν ξεκινήσαμε να δίνουμε τις μπύρες μας και να τις δοκιμάζουν αρχικά δικοί μας άνθρωποι εδώ στο Σίγρι είπαμε ότι ναι ίσως τελικά να δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Sigri Brewery. Σαν πρώτο βήμα αποφασίσαμε να ζυθοποιήσουμε αλλού τις μπύρες μας. Η Sigri Brewery προς το παρόν αποτελεί μια νομαδική ζυθοποιΐα.

Sigri Brewery on Lesvos
πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Πώς εμπνευστήκατε το όνομα σας, ποιες ήταν οι επιρροές σας;

(Χ & Ε)Sigri Brewery, φυσικά η αρχική έμπνευση προέρχεται από το Σίγρι Λέσβου.  Το Σίγρι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος ως προς τη μορφολογία του αλλά και την ενέργεια που βγάζει σε όποιον επισκέπτεται αυτό τον τόπο. Με τη σειρά τους τα ονόματα των δυο ετικετών μας, Sedusa & Nissiopi, προέρχονται από τα νησάκια Νησιώπη και Καβαλούρος(Σεδούσα), τα οποία βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το Σίγρι και στα οποία υπάρχουν και πλήθος απολιθωμάτων και δέχονται επισκέψεις από τουρίστες που ενδιαφέρονται να μάθουν για το απολιθωμένο δάσος. Αυτά τα νησάκια έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και κρύβουνε τους δικούς τους μύθους.

Sigri Nomadic Brewery
πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Αρχικά εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μυθοπλασία και φτιάξαμε 2 θεότητες χάρη στα νησάκια αυτά. Για εμάς η Νησιώπη είναι μία μάγισσα όπου κατοικούσε στη Νησιώπη και η Σεδούσα ήταν μία μέδουσα που σαγήνευε τους ντόπιους γι’ αυτό και το όνομα της παραπέμπει στο τρίπτυχο που σκεφτήκαμε, Μέδουσα-Σεδούσα-Seduce.

Nissiopi from Sigri Brewery
πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Βέβαια σχετικά με τη Νησιώπη που σημαίνει το νησί της σιωπής υπάρχει και ένας μύθος γύρω από την ονομασία της. Κατά μια άποψη, το όνομά “Νησιώπη” προέρχεται από τα Ομηρικά χρόνια. Σύμφωνα με τον μύθο όταν έφυγαν οι Έλληνες για να καταλάβουν την Τροία, ο Αγαμέμνονας κατευθύνθηκε με το στόλο του προς τη Λέσβο για να καταλάβει πρώτα αυτήν, καθώς ήταν σύμμαχος της Τροίας. Έφτασε πρώτα στην παραλία της Βρισάς κι από κει ξεκίνησε να καταλάβει τη Μήθυμνα, το σημερινό Μόλυβο, που ήταν ισχυρή πόλη. Όταν ο στόλος έφτασε έξω απ’ το λιμάνι του Σιγρίου, κοντά στη Νησιώπη, νόμισε ο Αγαμέμνονας πως έφτασε στο Μόλυβο, και διέταξε σιωπή. Οι στρατιώτες του αποβιβάστηκαν στη Νησιώπη τη νύχτα, αλλά με το που ξημέρωσε φάνηκε πως γι’ αλλού κίνησαν κι αλλού φτάσανε. Κι έμεινε το όνομα για το Νησί της Σιωπής.

Διαβάστε επίσης  Σεϊτάν λιμάνι: ένας κρυμμένος παράδεισος στα Χανιά
Sedusa from Sigri Brewery
πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Το άλλο όνομα η Σεδούσα είναι η άλλη βραχονησίδα που βρίσκεται απέναντι από το Σίγρι. Η μέδουσα Σεδούσα συμβολίζει τη φωτιά και την οργή και υπήρχε αντιπαλότητα με τη Νησιώπη. Συχνά θεωρούμενη ως θεότητα, προκαλούσε ρήγματα στο νησί εκχέοντας λάβα, δάμαζε τις καταιγίδες και ηρεμούσε τη θάλασσα. Η πολυτάραχη ιστορία της έδωσε την έμπνευση ώστε να δημιουργηθεί η δεύτερη ετικέτα, μίας χειροποίητης μπύρας, μοναδικής απόλαυσης.

πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Ποια είναι τα προϊόντα σας; Ποιες είναι οι μπύρες που παράγετε αυτή τη στιγμή;

(Χ)Εγώ σαν λάτρης των βρετανικών στυλ μπύρας ήθελα να δημιουργήσω μια κόκκινη μπύρα που να χαρακτηρίζεται από τα αρώματα τις καραμέλας των κόκκινων φρούτων και των καβουρδισμένων κριθαριών.

(Ε) Εγώ ως λάτρης της μπύρας αρχικά και έπειτα λόγω της ειδικότητας του συντρόφου ξεκίνησα σιγά σιγά να το παρατηρώ εκ των έσω. Έτσι ήθελα μια μπύρα που να είναι ευκολόπιοτη και ταυτόχρονα πιο πλούσια σε γεύση και αρώματα από τις μπύρες μαζικής παραγωγής. Έτσι λοιπόν καταλήξαμε μετά από δοκιμές στην Red Ale και Blonde Ale, που είναι αφιλτράριστες απαστερίωτες φρέσκιες μπύρες, πράγμα το οποίο δίνει περισσότερα αρώματα και γεύση.

(Ε)Η NISSIOPI Blonde Ale είναι μια ξανθιά ευκολόπιοτη αφροζύμωτη μπύρα όπου χαρακτηρίζεται από την ξηρή και γλυκιά επίγευση της και τα διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών. Έχει χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο για να καταλάβει ο κόσμος τη διαφορά που έχει μία χειροποίητη μπύρα από μια μπύρα μαζικής παραγωγής. Όσοι την δοκιμάζουν μας λένε ότι καταλαβαίνουν μία γεμάτη γεύση. Αντιλαμβάνονται αρώματα που δεν μπορούνε να αντιληφθούνε σε μπύρες μαζικής παραγωγής και όταν λέμε μπύρες μαζικής παραγωγής εννοούμε τις βιομηχανικές μπύρες.

H SEDUSA Red Ale είναι μια κόκκινη μπύρα αφροζύμωτη ιρλανδικού τύπου με έντονα τα αρώματα της καραμέλας, των κόκκινων φρούτων και της καβουρδισμένης βύνης. Πρόκειται για μια γλυκιά μπύρα με ξηρή επίγευση και γεμάτο σώμα.

πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής της μπύρας σας;

(Χ & Ε)Το πρώτο στάδιο παραγωγής των μπυρών μας είναι το σπίτι μας. Ουσιαστικά δηλαδή πειραματιζόμαστε και δοκιμάζουμε πράγματα. Βλέπουμε τι μας αρέσει και τι δεν μας αρέσει σε πολύ μικρή κλίμακα.  Όταν τη δοκιμάσουνε φίλοι, συνήθως οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι μας λένε για τη γεύση, τί νιώθουν ότι λείπει ή ότι τους αρέσει από αυτό που έχουμε φτιάξει τότε καταλήγουμε στο τι συνταγή θέλουμε να κάνουμε. Όταν λοιπόν αποφασίσουμε ποια θα είναι η συνταγή που θα παραξουμε, προσπαθούμε να  βρούμε ένα μικροζυθοποιείο για να μας φιλοξενήσει. Ουσιαστικά πηγαίνουμε εμείς οι ίδιοι στις εγκαταστάσεις αλλά χρησιμοποιούμε το χώρο ενός μικροζυθοποιείου.

Στην ουσία η μικροζυθοποιΐα Χίου προέκυψε γιατί αν και θα επιθυμούσαμε να το κάνουμε σε κάποιο χώρο πάνω στο νησί αυτός ο χώρος εν υπάρχει (ακόμη). Έτσι, αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με τη Χίο και έτσι προέκυψε η συνεργασία μας. Σχετικά με τη διανομή της μπύρας μας κάνουμε τη διανομή σε ένα κομμάτι του νησιού εμείς και σε ένα άλλο κομμάτι συνεργαζόμαστε με διανομείς καθώς παράλληλα κάνουμε και άλλη δουλειά και έτσι έχουμε στήσει σταδιακά ένα μικρό δίκτυο.

πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Ποια είναι η φιλοσοφία που ακολουθείτε για τη δημιουργία της μπύρας σας και  ποια τα χαρακτηριστικά εκείνα που την κάνουν να ξεχωρίζει;

(Χ & Ε)Οι μπύρες μας είναι φρέσκες, αφιλτράριστες, απαστερίωτες. Σε μία πρώτη φάση είπαμε να το κάνουμε δοκιμαστικά εδώ για να δούμε ποια θα είναι η απήχηση στο νησί. Αποφασίσαμε επομένως να συνεργαστούμε με ένα άλλο ζυθοποιείο στη παρούσα φάση, ίσως να προκύψει συνεργασία και με κάποιο άλλο στο απώτερο μέλλον.  Τα αρώματα και οι γεύσεις έχουν προέλθει με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια της ζυθοποίησης. Αυτό που τις κάνει τόσο ξεχωριστές για εμάς, πέρα από τις συνταγές τους, οι οποίες έχουν προκύψει μετά από πολλούς πειραματισμούς και ατελείωτη δουλειά στο σπίτι, είναι το μέρος στο οποίο τις εμπνευστήκαμε.

Χρησιμοποιούμε από το εξωτερικό συγκεκριμένες ποικιλίες γιατί θέλουμε να δώσουμε διάφορα γευστικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ στην Ελλάδα καθώς δεν υπάρχουν οι συγκεκριμένες ποικιλίες στην Ελλάδα. Γενικότερα μπορείς να φτιάξεις μπύρα και να βάλεις διάφορα πράγματα μέσα πέρα από τα κλασσικά νερό, κριθάρι μαγιά κλπ και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα στοιχεία που δίνουν γεύση. Απλά θέλουμε να το κάνουμε όταν φτιάξουμε το μικροζυθοποιείο εδώ για να μπορούμε να πειραματιστούμε ακόμη καλύτερα, να παράγουμε τη ποσότητα που θέλουμε γιατί τώρα αν παράγουμε μία ετικέτα που έχει πάνω αναφορά σε συγκεκριμένες ποσότητες και προϊόντα αυτό για να το αλλάξουμε είναι αρκετά δύσκολο.

πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Πώς υποδέχθηκε το κοινό τη μπύρα σας;

(Χ & Ε)Ο καταναλωτής στην Ελλάδα και γενικότερα παγκόσμια αντιμετωπίζει την μπύρα σαν ποτό, σαν ένα καλό ποτήρι κρασιού οπότε σε πρώτη φάση υπήρχε ένας ενδοιασμός. αλλά το αγκαλιάσανε πάρα πολύ πράγμα που δεν το περιμέναμε είναι η αλήθεια. Ήμασταν αρκετά διστακτικοί. Είδαμε πραγματικά ότι η κίνηση μας είχε νόημα όταν άτομα που έπιναν βιομηχανικές μπύρες ξαφνικά άρχισαν να πίνουν Νησιώπη ή Σεδούσα και να λένε ‘’ναι μου αρέσει η μπύρα αυτή τελικά’’.

Είτε νεαροί σε ηλικία είτε μεγαλύτεροι δοκίμασαν τη μπύρα μας και ξέρεις ειδικά για τις μεγάλες ηλικίες τους παραδοσιακούς ανθρώπους μας χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δοκίμαζαν με ευχαρίστηση τις μπύρες μας. Ένα παράπονο που ακούσαμε είναι ότι είναι ακριβή. Σε ένα κοινό που δεν έχει έρθει σε επαφή με μια craft μπύρα είναι λογικό να του φαίνεται πιο ακριβό γιατί δεν έχει μέτρο σύγκρισης πέρα του βιομηχανικού προϊόντος.

Προς μεγάλη μας έκπληξη ο κόσμος του νησιού αγκάλιασε την προσπάθεια μας και τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ. Υπήρχαν άτομα που ενώ δεν έχουν πιει ποτέ τους μπύρα μας πλησίαζαν αφού είχαν δοκιμάσει και ρωτούσαν ποια θα είναι η επόμενη μπύρα που θα φτιάξουμε ενώ πολλοί αναζητούσαν στο ίντερνετ τρόπους παραγωγής και περισσότερα στοιχεία για τα είδη της craft μπύρας. Αυτό μας αρέσει πάρα πολύ γιατί αυτό που θέλαμε να κάνουμε είναι να βάλουμε τον κόσμο του νησιού στη craft σκηνή της μπύρας. Και σιγά σιγά να δοκιμάζουν όλο και περισσότερες και γιατί όχι να ετοιμαστούν και για την επόμενη μας μπύρα…

Διαβάστε επίσης  Sbaraquack: "Kαλούμε άπαντες να γιορτάσουν μαζί μας ετούτες τις γιορτινές μέρες"
Διάκριση για τη Sigri Brewery πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Ποια είναι τάση για τις μπύρες σήμερα παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα;

(Χ & Ε)Για την μπύρα θα έλεγα ότι υπάρχει ανοδική πορεία παγκοσμίως, να χρησιμοποιούνται νέα υλικά, να παράγονται craft μπύρες. Βασικό πλεονέκτημα σε αυτή την ανοδική πορεία είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλά είδη μπύρας όχι μόνο ξανθιά, κόκκινη και μαύρη όπου αμέσως θα σκεφτεί κάποιος. Η ale που βγάλαμε εμείς μπορεί να εμπλουτιστεί και να πάρει διαφορετικές εκδόσεις. Επομένως ο κόσμος είναι σε φάση να δοκιμάζει ξεκινώντας από τα πιο ευκολόπιοτα και βασικά και να πηγαίνει στο επόμενο βήμα. Στο τέλος, καταλήγει στο ποιο είδος μπύρας του αρέσει. Από τη στιγμή που καταλήγει εκεί μετά αρχίζει να δοκιμάζει αμέτρητες μπύρες αυτού του είδους. Αυτό που είναι πολύ της μόδας πέρα από τα μικροζυθοποιεία που ανοίγουν και πειραματίζονται και θεωρούμε ότι αν όχι όλα το μεγαλύτερο ποσοστό κάνει πολύ καλή δουλειά αυτό που είναι της μόδας είναι η IPA, Indian Pale Ale.

πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Υπάρχει μία τάση του κόσμου να δοκιμάζει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Ο κόσμος έχει λίγο κουραστεί να δοκιμάζει τετριμμένα προϊόντα μαζικής παραγωγής, προϊόντα τα οποία διαφημίζονται απλά στην τηλεόραση. Έχει αρχίσει και θέλει να δοκιμάσει διαφορετικά πιο φρέσκα πράγματα, να δοκιμάσει προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, πράγμα το οποίο είναι πολύ θετικό για εμάς. Και αυτό υπάρχει και στην μπύρα στην Ελλάδα.

Αυτή η τάση της διαφοροποίησης έχει οδηγήσει στο να δημιουργηθούν αρκετές μικροζυθοποιΐες στην Ελλάδα σε κλίμα συναγωνισμού μεταξύ τους. Είναι τάση και φάνηκε ακόμη κι εδώ σε μικρότερο επίπεδο στο νησί της Λέσβου. Εμείς ξεκινήσαμε με τη λογική να φτιάξουμε αυτό που αγαπάμε και να το πουλήσουμε στο Σίγρι και στις κοινότητες του νησιού της Λέσβου. Η υποδοχή που έλαβε η μπύρα μας ήταν κάτι πρωτόγνωρο και φτάνουμε στο σημείο να πούμε με σιγουριά ότι ο κόσμος ήταν πλέον έτοιμος να δοκιμάσει νέα πράγματα. Και το καλό είναι ότι δεν έμεινε σε αυτό. Επειδή αυτή είναι η δεύτερη μας χρονιά και η παραγωγή μας έχει αυξηθεί, αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος που δοκίμασε τις μπύρες, τις επέλεξε και την επόμενη χρονιά, συνέχισε να τις πίνει και δεν γύρισε στα παλιά.

πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Υπάρχουν πλάνα επέκτασης σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή ακόμη και στο εξωτερικό;

(Χ & Ε)Επέκταση των προϊόντων σαφώς. Είναι ο πρωταρχικός στόχος μας. Έπειτα στα πλάνα μας είναι και η δημιουργία νέων συνταγών. Οι ιδέες είναι πάρα πολλές και μερικές από αυτές αφορούν το συνδυασμό τοπικών προϊόντων. Το πλάνο μας είναι να γίνει πρώτα το μικροζυθοποιείο μας στο Σίγρι. Αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες μας πωλήσεις γίνονται στο νησί πάντα στα αριθμητικά ‘’στανταρ’’ μίας ελληνικής μικροζυθοποιΐας. Επειδή είμαστε νομάδες περιοριζόμαστε σίγουρα στην ποσότητα.

Έχουμε συνεργασία με 4 σημεία πώλησης στην Αθήνα τα οποία βέβαια είναι λίγα. Όταν είσαι τόσο μακριά από την Αθήνα, από το κέντρο και από το εκεί δίκτυο δεν σε αγκαλιάζουν και εύκολα. Η δικτύωση αυτή χρειάζεται χρόνο και δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα. Όταν γίνει το μικροζυθοποιείο σίγουρα θα επιχειρήσουμε την αύξηση της παραγωγής για να καλύψουμε αρχικά το ήδη δημιουργημένο τοπικό δίκτυο και από εκεί και πέρα γιατί όχι και επέκταση με τις κατάλληλες συνεργασίες και προτάσεις. Και στο εξωτερικό ακόμη αν μπορούμε.

Θέλουμε να κάνουμε το ζυθοποιείο και για ένα ακόμη σημαντικό λόγο για να βοηθήσουμε νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη ζυθοποιΐα στη Λέσβο. Έτσι κι εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τυχόν μελλοντικά εγχειρήματα ανθρώπων που δεν θα έχουν δικούς τους χώρους να το κάνουν μέσα στο δικό μας. Ακόμη ένα μελλοντικό μας πλάνο είναι ότι όταν θα γίνει το μικροζυθοποιείο να οργανώσουμε επισκέψεις, να γίνουν εκδηλώσεις, δοκιμές και ανταλλαγές γνώσεων στο κομμάτι των συνταγών, των γεύσεων και της μπύρας.

H Sedusa της Sigri Brewery μαζί με άλλες νομαδικές μπύρες. πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Συνεργάζεστε με άλλες ζυθοποιίες ή άλλους φορείς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο;

(Χ & Ε)Για την ώρα συνεργαζόμαστε με τη μικροζυθοποιΐα Χίου. Εκεί παράγουμε τις δικές μας μπύρες. Έχουμε συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις εντός και εκτός νησιού και έχουμε γνωρίσει αρκετό κόσμο. Είμαστε συχνά σε επαφή με άλλες μικροζυθοποιίες και είναι πολύ πιθανό να γίνουν συνεργασίες στο μέλλον. Στον δικό μας τομέα αυτό που θέλουμε να τονίσουμε γιατί το βλέπουμε να υπάρχει είναι ένα κλίμα συναγωνισμού. Αυτό το πράγμα το παρατηρούμε παντού. Παράγονται μπύρες από 2 ή και 3 διαφορετικά μικροζυθοποιΐα και μέσω συνεργασιών- collaborations.

Δεν υπάρχει θα λέγαμε τόσο πολύ το μονοπώλιο και ο ατομικισμός στις δουλειές αυτές γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι νέοι και καλούνται να ανταπεξέλθουν μέσα στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Έχει αρχίσει σταδιακά να αλλάζει αυτή η νοοτροπία του Έλληνα, να δουλέψω απλά και να βγάλω χρήματα για εμένα και την οικογένεια μου. Τουλάχιστον στο χώρο της μικροζυθοποιΐας θα λέγαμε ότι υπάρχει το αίσθημα να δουλέψουν όλοι εξίσου γιατί υπάρχει χώρος για όλους και έτσι θα είναι καλύτερα για όλους.

Σαν κάτοικοι Σιγρίου και δυτικής Λέσβου εμείς πιστεύουμε πολύ στο δίκτυο του Βορείου Αιγαίου. Ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με το πιο κοντινό ζυθοποιείο της Χίου αλλά στην πορεία είδαμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ένα δίκτυο που θα περιλαμβάνει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας. Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε η συνεργασία στο επιχειρηματικό κομμάτι και γενικότερα είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί μόνος του για να ξεκινήσει κάποιος είναι αρκετά δύσκολο. Ο καθένας έχει τα δικά του προβλήματα οπότε αν είσαι και μόνος σε κάποιο εγχείρημα είναι ακόμη πιο δύσκολο να λειτουργήσεις. Επομένως τα διαφορετικά δίκτυα είτε της Κεντρικής Ελλάδας, είτε της Βόρειας Ελλάδας είτε του Αιγαίου κάνουν την οποιαδήποτε επιχειρηματική προσπάθεια περισσότερη εύκολη.

Διαβάστε επίσης  Μουσεία: φορέας εκπαίδευσης και πολιτιστικού τουρισμού
Η Nissiopi και η Sedusa στο International Eressos Women’s Festival πηγή εικόνας: facebook.com/sapphowomen

Ποια θα λέγατε πως ήταν τα σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίσατε ως σήμερα και πως τα ξεπεράσατε;

(Χ & Ε)Αρχικά θα μπορούσαμε να πούμε το ζήτημα της νομοθεσίας. Υπάρχουν αρκετά θέματα με τη νομοθεσία όσον αφορά το περιεχόμενο της μπύρας. Στην Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένα τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιήσεις για τη παρασκευή μπύρας βάσει νομοθεσίας.  Όλοι οι μικροζυθοποιοί προσπαθούν να το αλλάξουν και γίνονται αρκετές προσπάθειες για να μπορέσει ο μικροζυθοποιός να προσθέσει στη μπύρα του κάποιο έξτρα υλικό όπως στο εξωτερικό για παράδειγμα που χρησιμοποιούνται μπαχαρικά.

Από τα σημαντικότερα μας προβλήματα είναι σίγουρα οι αποστάσεις του Σιγρίου με τη Μυτιλήνη το κέντρο και γενικότερα με το νησί γιατί είναι μεγάλες και πρέπει να βρούμε τρόπο για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δικτύου μας. Ταυτόχρονα έχουμε και άλλη δουλειά οπότε καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το να εξυπηρετούμε εμείς οι ίδιοι όλα τα μέρη του νησιού. Γενικότερα το πιο σημαντικό είναι το θέμα της διανομής και της απόστασης πέρα από το νησί και για Αθήνα και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Sigri Brewert on the 4th Lesvos Enduro MTB Agiasos- Enduro Greek Series Round 2 πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Από τη προσωπική σας εμπειρία, επιχειρηματική πρωτοβουλία όπως η δική σας βοηθάει στην ενίσχυση του τουριστικού τομέα του νησιού;

(Χ & Ε)Αρχικά πιστεύω ότι όλα τα τοπικά προϊόντα τα οποία προέρχονται από μικροπαραγωγούς συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Δηλαδή νομίζω ότι γαστρονομία και τουρισμός συνδέονται άμεσα. Εδώ στο νησί συγκεκριμένα υπάρχουν πάρα πολλοί μικροπαραγωγοί που παράγουν προϊόντα, τα φτιάχνουν με μεράκι και δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο. Όσον αφορά εμάς είδαμε αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περισσότερα για εμάς ενώ όσοι δεν γνώριζαν ότι είμαστε νομαδική ζυθοποιΐα ήθελαν να επισκεφτούν το χώρο μας. Όταν πρωτοξεκίνησε η δράση μας όλο έγινε μεγάλο ‘’μπαμ’’ στο Σίγρι και ξαφνικά εμφανίστηκε περισσότερος κόσμος.

Υπάρχουν ακόμη συλλέκτες από Ελλάδα, από Ευρώπη, Αμερική οι οποίοι μας ζητάνε ετικέτες, καπάκια και card postal. Μαθαίνουν έτσι και για τον τόπο που έχει ήδη το δικό του τουριστικό κοινό( απολιθωμένο δάσος) και γνωρίζουν έτσι για τον τόπο και άλλοι που ενδιαφέρθηκαν για τις μπύρες μας και θέλουν να επισκεφτούν. Θεωρούμε ότι το Σίγρι και η δυτική Λέσβος είναι μέρη που μπορούν να αναπτυχθούν πολύ περισσότερο. Σαν περιοχή το Σίγρι έχει πολλές δυνατότητες γιατί ακόμη δεν έχει αλλοιωθεί, δεν υπάρχει ο μαζικός τουρισμός. Οπότε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται σε θέμα παραγωγής, οποιοδήποτε τοπικό προϊόν οπωσδήποτε προσφέρει στον τουρισμό. Και σε αυτά τα πλαίσια ανήκει και το Sigri Brewery. Υπήρξε κόσμος όπου ερχόταν για διακοπές στο Σίγρι ή σε διάφορα μέρη του νησιού και έπαιρνε μπουκάλια μαζί του. Και αυτός ο κόσμος προερχόταν από Αγγλία από Βέλγιο από Ολλανδία που όπως καταλαβαίνει κανείς είναι κόσμος που πίνει και ξέρει από μπύρα.

πηγή εικόνας: facebook.com/sigribrewerylesvos/

Είστε πραγματικά ένα αισιόδοξο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας της κρίσης. Ποια είναι τα σχέδια της Sigri Brewery σας για το μέλλον;

(Χ & Ε)Πιστεύω ότι η οικονομική κρίση προξένησε αρκετά δεινά στη χώρα αλλά έφερε και κάποια καλά στοιχεία. Υπήρξε κόσμος που αποφάσισε να ασχοληθεί, να κάνει κάτι δικό του να δημιουργήσει για να μπορέσει να επιβιώσει. Πάντα υπήρχε το σκεπτικό να είμαι υπάλληλος κάπου να έχω το μισθό μου και τέλος. Ήταν και λογικό μιας που ο μισθός κάποτε ήταν και καλός σχετικά. Πλέον ο κόσμος δεν μπορεί να στραφεί σε αυτό το και προσπαθεί να ξεκινήσει ατομικά τα δικά του εγχειρήματα.

Για να επιβιώσει στη κρίση καλείται να ανταπεξέλθει μέσω αυτής και έχει φτάσει στο σημείο να το προσπαθεί δημιουργώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ποιοτικές προσπάθειες και πράγματα. Η οικονομική κρίση επομένως ‘’βοήθησε’’ να ψάξουμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας. Το γεγονός ότι υπήρχε η κρίση αυτή μας βοήθησε, όσο περίεργο και να ακούγεται αυτό, ώστε να υλοποιήσουμε την ιδέα μας και να δημιουργηθεί το Sigri Brewery.

Τα άμεσα σχέδια μας για το μέλλον είναι να δημιουργήσουμε το δικό μας μικροζυθοποιείο στο Σίγρι, να αυξήσουμε σταδιακά τη παραγωγή μας και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που όπως είπαμε να προωθεί το συναγωνισμό μεταξύ των νομαδικών ζυθοποιών για να βελτιώσουμε τόσο τη ποιότητα των προϊόντων μας αλλά και τη ποιότητα των διαπροσωπικών μας σχέσεων μέσα στην κοινωνία. Δηλαδή να βελτιωθούμε και σαν άνθρωποι βοηθώντας όποιον το χρειάζεται πραγματικά είτε αυτός είναι κάποιος νέος που θέλει να ξεκινήσει τα δικά του επιχειρηματικά πλάνα είτε κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτή τη πλευρά της Λέσβου. Εξάλλου πως να το ξεχάσει κανείς αφού είναι στο αίμα του Λεσβιακού λαού που έχει ζήσει τη προσφυγιά. Το εγχείρημα μας έχει τις δυσκολίες του αλλά παρόλα αυτά δε σταματάμε να ονειρευόμαστε. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με άλλα ζυθοποιεία για να παράγουμε τις μπύρες μας και να τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

πηγές εικόνων:

  • sigribrewery.com
  • Σελίδα της Sigri Brewery στο facebook και στο instagram

Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά κατάγομαι από τη Λέσβο. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Mου αρέσουν τα ταξίδια, ακούω πολύ συχνά ραδιόφωνο και αγαπώ το ποδόσφαιρο και γενικά τον αθλητισμό. Αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκομαι στη Σουηδία για αναζήτηση εργασίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

σεξουαλική αγωγή

Τι γίνεται με την σεξουαλική αγωγή στον κόσμο;

Τις τελευταίες δεκαετίες επιχειρείται παγκοσμίως μια προσπάθεια ένταξης της σεξουαλικής

Φθινοπωρινή απόδραση στο Μέτσοβο!

Αν ψάχνεις για έναν τόπο που να συνδυάζει φυσική ομορφιά,